Foto: F64

Latvijas Futbola federācija (LFF) pārsūdzējusi Valsts ieņēmuma dienesta (VID) lēmumu par Sabiedriskā labuma organizācijas (SLO) statusa atņemšanu, portālam "Delfi" apliecināja LFF ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks.

Kā skaidroja Pukinsks, lēmums pārsūdzēts Administratīvajā tiesā. LFF uzskata, ka VID lēmums ir prettiesisks, tāpēc arī tas apstrīdēts. Administratīvā tiesā LFF iesniegums esot pieņemts un ierosināta lieta.

Ja Administratīvā tiesa neapmierinās LFF prasību, futbola federācijai vismaz gadu nāksies sadzīvot bez SLO statusa, ko tā zaudēja aprīlī. VID par SLO statusa atkārtotu piešķiršanu var lemt pēc gada. SLO statusu LFF varēs atgūt, ja šajā laikā būs novērstas konstatētās nepilnības un biedrība kvalificēsies atbilstošām prasībām.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) šī gada 1. aprīlī pieņēma lēmumu par SLO statusa atņemšanu biedrībai "Latvijas Futbola federācija", bet lēmums stājās spēkā 8. aprīlī. Kā pēc lēmuma pieņemšanas skaidroja VID, SLO statuss atņemts būtisku normatīvo aktu pārkāpumu dēļ.

Neoficiāla informācija liecina, ka LFF šo statusu varēja zaudēt daudzo grāmatvedības pārkāpumu dēļ. LFF ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks aprīlī sarunā ar "sportacentrs.com" gan norādīja, ka galvenais iemesls esot 2018. gada pārskats, par ko joprojām nerimstas kaislības un neskaidrības.

Pukinsks aprīlī vēl sacīja, ka SLO statusa atņemšana "ietekme uz (LFF) eksistenci, darbošanos vai programmu realizāciju ir tuvu nullei", liekot noprast, ka SLO statusa zaudešana nebūs liela bēda federācijai. Tomēr maijā Latvijas Radio viņš atzina, ka "LFF gatavo pārsūdzību, jo uzskata, ka tas atņemts nepamatoti". Tagad lēmums pārsūdzēts Administratīvajā tiesā, kā to paredz Latvijas likums "Par Valsts ieņēmumu dienestu".

Pēdējos gados LFF skāruši vairāki skandāli, kas saistīti ar finansēm. Portāls "Delfi" jau vairākkārt rakstīja par problēmām LFF dibinātajā SIA "Mācību un treniņu centrs "Staicele"" ("MTC Staicele"), ko LFF savulaik slavēja kā "lielisku futbola bāzi". Tāpat LFF nācās papildus nodokļos samaksāt vismaz 60 000 eiro, ko VID uzrēķināja par daudzajiem dāvinājuma līgumiem. Aizdomu ēnu pār LFF darbībām pastiprina vēl dažādi "mistiski" līgumi, kas slēgti ar uzņēmumiem, kas saistīti ar LFF darbiniekiem vai viņu radiniekiem. Piemēram, LFF savulaik bijuši līgumi ar ģenerālsekretāra Edgara Pukinska sievai piederošu uzņēmumu, bet pašreizējā izpilddirektora Artura Gaidela sievas uzņēmums sniedzis LFF konsultācijas tā saucamajos godīguma jeb "integrity" jautājumos. Savukārt vienā no LFF izveidotajām SIA - "Futbola Aģentūra" - vairāku gadu garumā iepludināti ievērojami finanšu līdzekļi, par kuru izlietojumu pašai LFF nav skaidrības.

LFF pēdējā gada laikā arī trīs reizes bijis nodokļu parāds, liecina informācija, ko VID publisko divreiz mēnesī. 2019. gada oktobrī tie bija nepilni 5000 eiro, šī gada janvārī – nedaudz pāri 16 000 eiro, bet 7. martā nodokļu parāds bija 23 619,13 eiro. Marta beigās LFF vairs nebija nodokļu parāda, kas pārsniegtu 150 eiro.

SLO statusa zaudēšana kādai no sporta organizācijām nav ierasta lieta. 2018. gada vasarā uz mirkli SLO statusu zaudēja Latvijas Hokeja federācija (LHF), un tobrīd tas bija rets gadījums starp Latvijas sporta federācijām. Kā toreiz sacīja Latvijas Sporta federāciju padomes (LSPF) prezidents Einārs Fogelis, līdzšinējā vēsturē bijuši "uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi" gadījumi, kad sporta organizācijām atņem SLO statusu.

LHF statusu zaudēja par nepilnībām iesniegtajā gada pārskatā. Tomēr pēc nepilna mēneša LHF sakārtoja savu dokumentāciju, kā to prasīja VID, un statusu atguva. LHF gadījumā VID izrādīja pretimnākšanu, jo likums paredz, ka šo statusu var atgūt ne agrāk kā gadu pēc dienas, kad stājies spēkā lēmums par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!