Foto: F64
Gaidāmais Latvijas Futbola federācijas (LFF) ārkārtas kongress futbola sabiedrībā izsaucis gandrīz vai lielāku interesi, nekā pērn notikušais vēlēšanu kongress. Līdz 25. februārim LFF biedriem bija jāapstiprina savi delegāti, un vairākos gadījumos ir meklējamas aizdomīgas darbības.

LFF ārkārtas kongress 28. februārī risināsies Rīgā, Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra Zinātņu mājā Torņkalnā. Tā sākums pulksten 12:00. Portāls "Delfi" teksta tiešraidē informēs par notikumiem LFF ārkārtas kongresā.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka saistībā ar gaidāmo kongresu rīkotās futbola preses konferences pēkšņi apmeklējušas personas, kurām līdz šim par notiekošo futbolā īsti nebija intereses. Tagad negaidīta rosība manāma delegātu vidū – vairākus biedrus pārstāvēs ar šo organizāciju īsti nesaistīti cilvēki, turklāt daudziem aizdomīgā kārtā saikne ir ar opozicionāru, Latvijas Telpu Futbola asociācijas (LTFA) prezidentu Vadimu Ļašenko vai viņam pietuvināto ietekmīgo uzņēmumu "LNK Group".

LFF šobrīd ir 141 balstiesīgs biedrs. Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka dalībai kongresā līdz otrdienas vakaram pieteikumus nebija iesnieguši 12 biedri, bet par pieciem citiem biedriem bija jāpārbauda iesniegtie pietiekumi un informācija par norādītājiem delegātiem.

Lai gan LTFA šobrīd ir LFF biedra kandidāts bez balss tiesībām, pieci LTFA pārstāvji kongresā būs delegāti ar balss tiesībām - starp viņiem arī Ļašenko un LTFA ikdienas dzīves vadītājs Jānis Nartišs.

Ļašenko kongresā pārstāvēs telpu futbola klubu "Nikars", ar ko viņam ir sena saikne, bet oficiāli viņš klubā vairs nedarbojas. Vēstuli un prasību par kongresa sasaukšanu no "Nikars" puses parakstīja kluba prezidents Raimonds Valts, kurš delegāta pilnvaras uzticējis Ļašenko.

Uz jautājumu, vai LTFA prezidentam būtu ētiski pārstāvēt vienu telpu futbola biedru un, izmantojot viltību, biedra kandidāta vietā apmeklēt kongresu kā biedram atbildēja sekojoši: "Domāju, ka neētiskuma mēraukla ir fakts, ka "MTC Staiceli" LFF kongresā pārstāvēs Anete Neilande, kura kā Gorkša pilnvarotā persona šķiet ir vēl uzticamāka par nesen jaunā amatā iecelto Skujiņu ("MTC Staicele" prokūrists Māris Skujiņš)."

Interesanti, ka Neilande kā delegāte uzradās tikai neilgi pirms ārkārtas kongresa. Sākotnēji kā "MTC Staicele" pārstāvis figurēja Jevgeņijs Jenats, kurš ir FK "Lielupe" viceprezidents, bet šī kluba prezidents ir LFF darbinieks Kārlis Villerušs jaunākais. Pēc portāla "Delfi" intereses un norādes, ka tādējādi viens biedrs realitātē iegūst divas balsis, pret ko cenšas cīnīties pati LFF, federācijas vadība mainīja Jenatu un šoreiz pārstāvēs Neilande, kura ir LFF ģenerālsekretāra Edgara Pukinska asistente. Pukinsks ir "MTC Staicele" vienīgais valdes loceklis, bet kā ģenerālsekretārs nedrīkst būt delegāts.

Tikmēr LTFA izpilddirektors Nartišs pārstāvēs futbola skolu "Daugava Rīga", kuras vārdā vēstuli par kongresa sasaukšanu parakstīja Vladimirs Beļajevs. Tieši viņš pilnvarojis Nartišu kā delegātu uz kongresu.

Nartišs portālam "Delfi" skaidroja, ka Beļajevu iepazinis savulaik Latvijas Futbola federācijā. Jautāts, vai Nartišs pazīst vēl kādu "Daugava Rīga" cilvēku un kaut ko zina par šo klubu, Nartišs atbildēja noliedzoši. Tāpat Nartišs ar Beļajevu ticies tikai darba jautājumos, bet saistībā ar "Daugava Rīga" abi neko nav apsprieduši.

"Ja man cilvēks palūdz pārstāvēt savu viedokli, tad es pārstāvēšu. Kāds ir viedoklis? Tas lai paliek pie manis," sacīja Nartišs.

Vēl viens vēstules parakstītājs futbola klubs "Priekuļi" nebūs pārstāvēts ar valdes locekli Andreju Ivanovu, kurš uz kongresu nevarēs ierasties veselības iemeslu dēļ. Viņa vietā kongresā delegāts būs apsardzes uzņēmuma "Vanags drošība" valdes loceklis Ēriks Opeņhovskis. Viņa vārds vēl nesen figurēja virslīgas kluba RFS pieteikumā, jo Opeņhovskis bija atbildīgais par spēļu drošību. Kā zināms, RFS ģenerālsponsors ir "LNK Group", un šīs grupas pasākumus apkalpo Opeņhovska uzņēmums.

Gan Ivanovs, gan Opeņhovskis portālam "Delfi" norādīja, ka abi ir jau sen pazīstami. Ivanovs gan nemācēja teikt, kādēļ kāds cits no futbola kluba "Priekuļi" darbiniekiem netika deleģēts uz kongresu.

Izmaiņas notikušas Rēzeknē reģistrētajā sporta klubā "Progress", kura vārdā vēstuli par kongresa sasaukšanu parakstīja Sergejs Vasiļjevs. Viņš kongresā nebūs delegāta statusā, bet klubu pārstāvēs "LNK Group" labdarības projekta "LNK Charity Fund" kontaktpersona Jūlija Belkina.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Belkina, būdama ļoti aizņemta savos darbos, atlicināja laiku, lai apmeklētu Gorkša preses konferenci, ko ar video zvana starpniecību nodeva citām personām. Pēc Gorkša preses konferences Belkina prom devās automašīnā, kurā atradās "LNK Group" valdes priekšsēdētājs Artjoms Milovs – viņš ir ietekmīgās "LNK Group" padomes priekšsēdētāja Aleksandra Milova jaunākais dēls. Viņa vārds neoficiāli tiek minēts saistībā ar RFS vadīšanu, tomēr RFS mājaslapā internetā pieejamajā informācijā Artjoma Milova vārdu nevar atrast. Zināms, ka viņš bijis iesaistīts daudzos notikumos LFF un biedrības "Latvijas Futbola virslīga" sāgā, bet pašreizējais "LNK Group" pārstāvis Maksims Krivuņecs ir virslīgas valdes priekšsēdētājs.

Portālam "Delfi" neizdevās noskaidrot, kas galvaspilsētas iemītnieci ieinteresējis Rēzeknē un sporta klubā "Progress". Telefoniski viņa nevēlējās atbildēt, bet uz elektroniskā pasta vēstuli līdz trešdienas vakaram nebija atbildējusi.

Vēl viens vēstuli parakstījušais FC "Raita" pārstāvis Jurijs Plēpis uz kongresu pēkšņi deleģējis LTFA projektu vadītāju Oļesju Maļikovu. Portāls "Delfi" sazinājās ar Plēpi, telefoniski uzsāka sarunu, bet pēc jautājuma uzdošanas atvainojās un pārtrauca sarunu, aizbildinoties ar aizņemtību. Dienas gaitā Plēpis tā arī neatzvanīja, neatsaucoties portāla "Delfi" aicinājumam.

"Jā, es pazīstu [Plēpja kungu]. Tiešas saistības nav, jo mans tētis ir viņa paziņa. Neviens no viņiem (no FC "Raita") nevar uz kongresu ierasties. Mani palūdza aiziet uz kongresu un nobalsot. Vai uzstāšos? Nē, tīri formāli [eju]," sarunā pa telefonu atklāja Maļikova.

Maļikovas kolēģe LTFA rindās Jevgeņija Obodņikova LFF kongresā darbosies kā Rīgas Futbola federācijas (RFF) delegāte. Viņa darbojas RFF kā projektu vadītāja un ir izpilddirektora vietniece, bet paralēli ir arī jau pieminētā virslīgas kluba RFS darbiniece. RFF prezidents Eduards Borisevičs kongresā nevarēs būt, jo ir ārpus Latvijas, tomēr neviens cits no valdes nav izvirzīts kā delegāts.

RFF valdes loceklis Haralds Gudermanis nebija informēts, kurš būs organizācijas delegāts kongresā, un viņu neviens nav uzrunājis pārstāvēt RFF.

"Interesantas" izmaiņas pirms kongresa skārušas Rēzeknē reģistrētu klubu "Optimists-R", kas arī bija viens no vēstules parakstītājiem. Pirmo vēstuli, kas no LFF puses netika pieņemta, parakstīja Ēriks Kalvāns, bet uz otrās vēstules jau redzams Vadima Kolosova paraksts. "Optimists-R" viņš pārņēma 5. februārī, bet jau dažās dienās viņš bija iedziļinājies futbolā un savā klubā notiekošajā, lai parakstītu vēstuli par ārkārtas kongresa sasaukšanu.

Kolosovs ir "LNK Group" sastāvā esošā uzņēmuma "Latvijas tilti" valdes loceklis un juridiskā departamenta vadītājs. "Latvijas tilti" padomes priekšsēdētājs ir Artjoms Milovs.

Ceturtdien paredzētais kongress ritēs bez pērn vēlēšanu kongresā jautrības nodrošinātāja "Metta" vadītāja Ģirta Mihelsona, kurš kopā ar vecākiem dosies ārpus Latvijas. Futbola skolu "Metta" pārstāvēs virslīgas kluba "Metta/LU" galvenais treneris Andris Riherts, savukārt citu LFF biedru futbola klubu "Metta" pārstāvēs bijušais žurnālists un divu futbolistu tēvs Askolds Uldriķis. Kā skaidroja Mihelsons, klubā komunicējuši ar vairākiem audzēkņu vecākiem un ņēma vērā, ka vecākiem vajadzētu paust vecāku viedokli par atvašu izaugsmes ceļu.

LFF ārkārtas kongresu, kurā galvenais dienas kārtības jautājums būs balsojums par LFF prezidenta Gorkša atsaukšanu no amata, iniciēja 21 biedrs. Kā galvenais iemesls ārkārtas kongresa sasaukšanai tiek minēts tas, ka Latvijas izlasei vairāk nekā divus mēnešus oficiāli nav galvenā trenera, 2019. gada budžets apstiprināts ar deficītu, bet pati LFF joprojām esot slēgta, nevis caurskatāma organizācija, kā arī nav piesaistīts neviens ievērojams sponsors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!