Foto: LETA

Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidenta vēlēšanās, visticamāk, piedalīsies Vadims Ļašenko un iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens.

Trešdien, 25. martā, noslēdzas pieteikumu iesniegšanas termiņš LFF izpildinstitūciju vēlēšanām. LFF kongress šobrīd plānots 25. aprīlī, kad futbola saimei nāksies izvēlēties prezidentu, divus viceprezidentus un sešus valdes locekļus. Tāpat šajā kongresā notiks vairāku komiteju vēlēšanas.

LFF Vēlēšanu komiteja pēc visu pieteikumu saņemšanas, ieskaitot iespējamo laika nobīdi saistībā ar pasta sūtījumiem, turpmāk individuālā un neatkarīgā kārtā komunicēs ar kandidātiem par viņu pieteikumu saturu, dodot laiku līdz 1. aprīlim trūkumu novēršanai, ja tādi tiks konstatēti. Pēc tam nedēļas laikā Vēlēšanu komiteja izskatīs kandidātu pieteikumus, oficiālo vēlēšanu dalībnieku sarakstu apstiprinot 9. aprīlī.

Ģirģens nepieciešamos dokumentus pilnībā iesniedzis otrdien, 24. martā, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija. Ļašenko par savas kandidatūras iesniegšanu pēdējā dienā paziņoja savas vadītās organizācijas – Latvijas Telpu futbola asociācija – mājaslapā internetā.

LFF jaunie statūti paredz, ka prezidenta amata, viceprezidenta vai valdes locekļa kandidātam jāiesniedz vismaz 10% biedru parakstu. LFF šobrīd ir 137 biedri, līdz ar to kandidātam jāgūst vismaz 14 biedru atbalsts, lai pieteiktos vēlēšanās. Turklāt LFF jaunie statūti paredz, ka katrs biedrs atbalstu var izteikt tikai vienam prezidenta, vienam viceprezidenta un vienam valdes locekļa amata tīkotājam.

Pēc neoficiālās informācijas, Ģirģens ir savācis tikai 15 biedru parakstus, bet Ļašenko paziņojumā norāda uz "vairāk nekā 100 biedru atbalstu", konkrētu skaitu neminot. Vēlāk Ļašenko informēja portālu "Delfi", ka uz sava iesnieguma savācis 103 biedru parakstus.

""Visu dzīvi esmu iesaistīts futbolā – sākumā kā spēlētājs, vēlāk kā tiesnesis, bet tagad kā futbola darbinieks, strādājot vairāku organizāciju vadībā un rīkojot valsts mēroga pasākumus. Pēdējos gados esmu regulāri ticies ar Latvijas futbola saimi – klubu un futbola skolu vadītājiem, treneriem, futbola aktīvistiem un entuziastiem. Pirms kongresa vēlējos satikties ar katru no 137 LFF biedriem, un izdevās aprunāties ar gandrīz visiem," paziņojumā norāda LTFA prezidents. "Šobrīd esmu gandarīts, ka LFF biedri vēlas redzēt prezidenta amatā pārstāvi no futbola sabiedrības un uztic man šo atbildīgo darbu. Vairāk nekā 100 LFF biedru ir parakstījušies, izvirzot manu kandidatūru, un esmu apņēmības pilns attaisnot viņu uzticību."

2016. gadā kārtējo reizi atkārtoti par LFF prezidentu tika ievēlēts Guntis Indriksons, kurš 2018. gadā atkāpās no amata. Ārkārtas vēlēšanās uzvaru svinēja Kaspars Gorkšs, kurš gan 2019. gada oktobrī amatu zaudēja, kad par viņa atstādināšanu nobalsoja lielākā daļa ārkārtas kongresa biedru.

Abās šajās vēlēšanās uz prezidenta amatu kandidēja Krišjānis Kļaviņš, kurš portālam "sportacentrs.com" apliecinājis, ka šogad vairs nekandidēs. Savukārt 2018. gada ārkārtas vēlēšanās Gorkšam un Kļaviņam konkurenci sastādija Ļašenko, kurš šajā cīņā tikai nedaudz zaudēja Gorkšam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!