Foto: LETA

Latvijas futbola viens no labākajiem tiesnešiem Andris Treimanis vērsies Latvijas Futbola federācijas (LFF) Tiesnešu komitejā, norādot uz inspektora Igora Tagijeva neprofesionālo darbību. Tomēr Tiesnešu komiteja tā vietā, lai izskatītu un izvērtētu Treimaņa sniegto informāciju, sodījusi pašu tiesnesi – viņš atstādināts uz vienu mēnesi.

Šī gada 17. oktobrī Treimanis bija "Optibet" Latvijas virslīgas spēles "Riga FC" – "Metta" galvenais tiesnesis. Spēle "Skonto" stadionā noslēdzās negaidīti, komandām cīnoties neizšķirti 1:1. Pēc šīs spēles pašreizēji Latvijas čempioni "Riga FC" praktiski zaudēja cerības nosargāt titulu un tas iedragāja arī komandas iespējas pacīnīties par sudraba medaļām.

Kā liecina portāla "Delfi" rīcībā esošais Treimaņa iesnieguma teksts, sūdzība ir par inspektoru Igoru Tagijevu. Pēc spēles inspektors kopumā bijis apmierināts ar tiesnešu darbu, diskusija bijusi par epizodi 85. minūtē, kad "Riga FC" kapteinis Antonijs Černomordijs pārkāpa noteikumus pret Gabrielu Kirkilu. Černomordijam šajā brīdī jau bija viens brīdinājums, bet vēl viena dzeltenā kartīte pārvērstos par sarkano, un tādējādi jau mazākumā spēlējošā "Riga FC" būtu palikusi deviņu vīru sastāvā. Uz Treimaņa argumentiem par epizodi Tagijevs gan nav spējis pamatot savu viedokli.

Pēc dažām dienām Treimanis saņēmis inspektora ziņojumu, kurā soģa darbība novērtēta ar 7,9 ballēm, kas nav diez ko augsts vērtējums, īpaši ņemot vērā Treimaņa tiesneša augsto kvalifikāciju. UEFA tiesnešu dokumentos atzīme "7,9" tiek raksturota ar teikumu "Viena rupja kļūda, citādāk vērtējums būtu 8,3 vai augstāk". Blakus jau minētajai epizodei Tagijevs norādījis uz notikumiem mača izskaņā, kad, pēc Tagijeva domām, nepelnīti brīdinājumu saņēmis "Metta" aizsargs Normunds Uldriķis. Citus pārmetumus Treimanis nav saņēmis.

Savā iesniegumā Treimanis argumentēja savus lēmumus, bet papildus tam norādīja uz Tagijeva ne visai pieklājīgo ģērbšanos un uzvedību, ignorējot arī Latvijā noteiktos Covid-19 izplatības ierobežojošos pasākumus un nelietojot sejas aizsargmasku slēgtās telpās.

Treimaņa apelācijas iesniegums skatīts 29. oktobrī Tiesnešu komitejas sēdē. Atbildīgā komiteja, pieaicinot tiesnešu ekspertu komisiju, izvērtēja abas epizodes un atstāja spēkā inspektora Tagijeva lēmumu, gan neminot argumentus tāda lēmuma pieņemšanai.

Papildus tam Tiesnešu komiteja nevērtēja Treimaņa norādītos pārkāpumus no Tagijeva puses, bet gan paša Treimaņa apelācijas iesniegumu un tajā minēto viedokli par Tagijevu. Treimaņa viedoklis traktēts kā neētiska attieksme, par ko viņam piespriests disciplinārsods – nenozīmēšana uz LFF sacensībām no 25. oktobra līdz 25. novembrim. LFF Tiesnešu komiteja savā lēmumā vēl arī brīdina Treimani, ka līdzīgu pārkāpumu gadījumā informācija tiks sniegta UEFA un FIFA.

Treimanis soda dēļ gan izlaidīs tikai vienu spēļu kārtu, jo šajā nedēļas nogalē noslēdzas Latvijas vietējā futbola sezona.

Treimanis ar asistentiem Haraldu Gudermani un Alekseju Spasjoņņikovu, kā arī ceturto tiesnesi Aleksandru Golubevu šonedēļ atrodas Spānijā, kur ceturtdien tiesās UEFA Eiropas līgas spēli starp "Real Sociedad" un Austrijas klubu Grācas "Sturm".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!