Foto: F64

Latvijas Futbola federācijas (LFF) tiesnešu segmenta atbildīgās amatpersonas ir iepazinušās ar FK "Liepāja" 2021. gada 26. marta vēstuli, kas adresēta LFF prezidentam un LFF Tiesnešu komitejas priekšsēdētājam, kā arī tikusi publicēta kluba saziņas vietnēs. Zemāk pieejams sagatavotais skaidrojums par vēstulē pausto viedokli un apgalvojumiem, raksta LFF.

"1. Kategoriski nepiekrītam apgalvojumam par nekvalitatīvo tiesāšanu 2021. gada "Optibet" Virslīgas 2. kārtas spēlē starp FK "Liepāja" un "Riga FC" komandām. Tiesāšanas aspektā samērā grūta spēle tika novadīta kvalificēti un gaidāmajā līmenī.

Kas attiecās uz minētās spēles situāciju 27. minūtē, kur, kā pauž klubs, jebkuram kvalificētam tiesnesim bija jābrīdina spēlētājs, informējam, kā spēles tiesnesis Aleksandrs Anufrijevs pilnīgi pareizi interpretēja epizodi, pareizi nesaskatot neeksistējošu pārkāpumu no neviena no šīs divcīņas spēlētājiem, un pareizi nozīmējot strīdus bumbu. Turpinot minētās situācijas paskaidrošanu, vēršam uzmanību, kā FK "Liepāja" kluba spēlētājs Nr.11 pilnīgi pareizi tika brīdināts par tiesneša lēmuma apstrīdēšanu, t.i. par nesportisku uzvedību.

Uzsveram, kā pēc spēles – pretēji kluba rakstītajam – A. Anufrijevs nekādā veidā neapsūdzēja kluba prezidentu. Uzskatām minēto apgalvojumu par mēģinājumu apzināti aizskart godu un celt neslavu personai. Mūsuprāt, šādas darbības nav pieņemamas, kā arī atgādinām, ka personas godu un cieņu aizsargā gan Latvijas likumi, gan starptautiski tiesību akti.

2. Novēlām traumu guvušajam spēlētājam ātru izveseļošanos. Vienlaikus uzsveram, ka saskaņā ar spēkā esošajiem futbola spēles noteikumiem tiesnesis vai cita spēles oficiālā persona nav atbildīga, tostarp, par spēlētāja jebkādu savainojumu. Savukārt kluba pausto uzskatu – "ir acīmredzams, ka šāds tiesneša lēmums šajā epizodē bija saistīts ar to, ka "Riga FC" spēlētājs jau bija saņēmis dzelteno kartīti spēles 21. minūtē" – vērtējam kā tendenciozu un pilnīgi nepamatotu.

3. Vēršam kluba uzmanību, ka FIFA un UEFA tiesnešu organizatoriskie noteikumi skaidri nosaka, ka klubi, līgas vai valdība nedrīkst iejaukties tiesāšanas jautājumos. LFF arī turpmāk pilnībā ievēros šos noteikumus. Tādejādi tagad un turpmāk atstāsim bez uzmanības jebkādus lūgumus nozīmēt vai nenozīmēt konkrētus tiesnešus uz atsevišķām spēlēm.

4. Informējam, kā LFF nozīmēs ārzemju tiesnešus uz virslīgas un Latvijas kausa izcīņas spēlēm tikai apmaiņas programmas ietvaros ar citu valstu federācijām kā daļu no pastāvīgas tiesnešu attīstības. Diemžēl, sakarā ar epidemioloģisko situāciju pasaulē pašlaik šis process ir apgrūtināts. Neskatoties uz to, pagājušajā gadā trīs ārzemju tiesnešu brigādes apkalpoja Virslīgas un Latvijas kausa izcīņas pusfināla spēli ar FK "Liepāja" komandas piedalīšanos. Tāpat esam pārliecināti, ka tikai nopietnās pašmāju spēlēs aug augstākā līmeņa tiesneši.

5. Klubam nepastāv nekādi šķēršļi regulāri informēt FIFA un UEFA par jebkādiem jautājumiem. Lūdzam nepieciešamības gadījumā to darīt un vienmēr informēt LFF un sabiedrību par šo organizāciju nostāju, īpaši gadījumā, jā tā būs atšķirīga no LFF tiesnešu segmenta darba principiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!