Foto: F64

Latvijas Futbola federācija (LFF) atguvusi pilnvērtīgu valdi, pirmdien, 10. jūnijā, ārkārtas kongresā ievēlot iztrūkstošos valdes locekļus.

LFF valdē līdz nākamā gada LFF kārtējam kongresam darbu uzsāks Arturs Gaidels, Jānis Engelis, Sergejs Kovaļovs, Egons Brants un Anastasija Kučinska, bet viena vakance tā arī palika neaizpildīta. Par viceprezidentiem tika ievēlēti līdzšinējais valdes loceklis Artūrs Zakreševskis un Kovaļovs.

LFF kongresā sākotnēji ieradās 105 no 137 biedriem, bet vēlāk kongresā ieradās vēl četri biedri. Tādējādi, lai ievēlēto valdē, kandidātam pirmajās kārtās bija nepieciešamas 55 balsis.

Pirmajā kārtā valdē ievēlēja Arturu Gaidelu (elites futbola attīstība, 68 basis), Jāni Engeli (tautas futbola attīstība, 56 balsis) un Sergeju Kovaļovu (treneru attīstība, 57 balsis) .

Otrajā kārtā neviens no kandidātiem iztrūkstošajās pozīcijās nesaņēma nepieciešamo balsu skaitu, tādējādi vēlēšanās bija trešā kārta. Trešajā kārtā tika ievēlēts Egons Brants (izglītības segmenta attīstība, 64 balsis) un Anastasija Kučinska (sieviešu futbola attīstība, 60 balsis), kura līdz ar to kļuvusi par pirmo sievieti LFF valdē.

Ceturtajā kārtā Infrastruktūras un reģionālā attīstības jomā pēdējie divi kandidāti Maksims Krivuņecs un Māris Peilāns nesaņēma nepieciešamo balsu skaitu, tādējādi LFF rīkoja arī piekto kārtu. Pirms piektās kārtas LFF kongresā bija palicis 101 balstiesīgs biedrs, tādējādi, lai ievēlētu, bija jāsaņem 51 balss.

Arī piektajā kārtā neviens no kandidātiem netika ievēlēts, līdz ar to tika rīkota sestā - noslēdzošā kārta. Pirms tās LFF ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks paziņoja - ja arī sestajā kārtā iztrūkstošā vakance netiks aizpildīta, tad šī vieta paliks brīva līdz nākamajam kongresam.

Pēdējā kārtā neviens neuzvarēja, bet interesanti notikumi risinājās sasitībā ar vēlēšanu rezultātiem un pirms tam notikušo. Sākotnēji pēdējā kārtā piedalījās 95 biedri, kas nozīmēja, ka pozitīvam rezultātam nepieciešamas 48 balsis. Tomēr pirms vēlēšanu biļetenu iemešanas urnā Pukinsks paziņoja, ka vēl viens biedrs paspējis izņemt savu biļetenu. Līdz ar to uzvarai bija nepieciešamas jau 49 balsis. Peilāns šajā balsojumā saņēma 48 balsis, ar ko pirms dažām minūtēm būtu pieticis, bet Krivuņecs saņēma 45 balsis.

Tā kā 11. valdes loceklis netika ievēlēts, tad LFF valde darbu atsāks nepilnā sastāvā. Kā informē LFF, šī vakance tiks aizpildīta LFF kongresā - LFF gan neprecizē: ārkārtas, kas gaidāms rudenī, vai ikgadējā.

LFF ikgadējā kongresā 26. aprīlī vairāki valdes locekļi paziņoja par atkāpšanos no amata, jo organizācijas biedri neapstiprināja valdes ziņojumu. Kongresā atlūgumu iesniedza tikai Māris Verpakovskis, vēlāk iesniegumu uzrakstīja Žoržs Tikmers. Savukārt maijā pēc valdes sēdes iesniegumus par atkāpšanos uzrakstīja Vladimis Žuks, Juris Keišs un Aleksandrs Starkovs, tādējādi valdē palika tikai pieci no 11 ievēlētājiem dalībniekiem, un valde nebija lemttiesīga. Pārējie aktīvie valdes locekļi Guntis Blumbergs, Aleksandrs Isakovs, Vadims Direktorenko, Artūrs Zakreševskis un LFF prezidents Kaspars Gorkšs atlūgumus neiesniedza.

LFF valdes vēlēšanu kandidāti (izcelts ievēlētais kandidāts):
Elites futbola attīstība - Raivis Hščanovičs, Arturs Gaidels, Rinalds Zeps.
Infrastruktūras un reģionālā attīstība - Andis Kronis, Zane Grundiņa-Arāja, Maksims Krivuņecs, Māris Peilāns.
Izglītības segmenta attīstība - Egons Brants, Nauris Mackevičs, Diāna Zaļupe.
Sieviešu futbola attīstība - Anastasija Kučinska, Jānis Apse, Krišjānis Kļaviņš.
Tautas futbola attīstība - Jānis Engelis, Antons Semeņaks, Pāvels Gognidze, Vladimirs Asrijancs, Mārtiņš Auziņš.
Treneru attīstība - Sergejs Kovaļovs, Egils Trušēlis.

Šis bija jau trešais LFF kongress šajā gadā, bet ne pēdējais. Februāra beigās LFF pulcējās uz ārkārtas kongresu, kurā galvanais jautājums bija neuzticības izteikšana LFF prezidentam Kasparam Gorkšam. Gorkšs amatu saglabāja, bet pēc diviem mēnešiem – aprīļa beigās – futbola sabiedrība pulcējās jau uz ikgadējo kongresu. Pēc valdes locekļu atkāpšanās nācās sasaukt vēl vienu ārkārtas kongresu, bet tuvāk rudenim, visticamāk, būs vēl viens ārkārtas kongress par organizācjas jauno statūtu apstiprināšanu.

Savukārt nākamā gada aprīlī ikgadējā LFF kongresā norisināsies prezidenta un valdes vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!