Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) pagājušajā nedēļā pieņēmis lēmumu, ar kuru biedrībai "Latvijas Futbola federācija" atņemts sabiedriskā labuma organizācijas (SLO) statuss, liecina publiski pieejamā informācija.

VID lēmumu pieņēmis 1. aprīlī, bet tas stāsies spēkā 8. aprīlī. VID pagaidām nepublisko, kāds ir SLO statusa atņemšanas iemesls. Savukārt LFF publiski līdz šim nav informējusi par SLO statusa zaudēšanu un tā iemesliem.

Pēdējos gados LFF skāruši vairāki skandāli, kas saistīti ar finansēm. Portāls "Delfi" jau vairākkārt rakstīja par problēmām LFF dibinātajā SIA "Mācību un treniņu centrs "Staicele"" ("MTC Staicele"), ko LFF savulaik slavēja kā "lielisku futbola bāzi". Tāpat LFF nācās papildus nodokļos samaksāt vismaz 60 000 eiro, ko VID uzrēķināja par daudzajiem dāvinājuma līgumiem. Aizdomu ēnu pār LFF darbībām pastiprina vēl dažādi "mistiski" līgumi, kas slēgti ar uzņēmumiem, kas saistīti ar LFF darbiniekiem vai viņu radiniekiem. Piemēram, LFF savulaik bijuši līgumi ar ģenerālsekretāra Edgara Pukinska sievai piederošu uzņēmumu, bet pašreizējā izpilddirektora Artura Gaidela sievas uzņēmums sniedzis LFF konsultācijas tā saucamajos godīguma jeb "integrity" jautājumos. Savukārt vienā no LFF izveidotajām SIA - "Futbola Aģentūra" - vairāku gadu garumā iepludināti ievērojami finanšu līdzekļi, par kuru izlietojumu pašai LFF nav skaidrības.

LFF pēdējā gada laikā arī trīs reizes bijis nodokļu parāds, liecina informācija, ko VID publisko divreiz mēnesī. 2019. gada oktobrī tie bija nepilni 5000 eiro, šī gada janvārī – nedaudz pāri 16 000 eiro, bet 7. martā nodokļu parāds bija 23 619,13 eiro. Marta beigās LFF vairs nebija nodokļu parāda, kas pārsniegtu 150 eiro.

SLO statusa zaudēšana kādai no sporta organizācijām nav ierasta lieta. 2018. gada vasarā uz mirkli SLO statusu zaudēja Latvijas Hokeja federācija (LHF), un tobrīd tas bija rets gadījums starp Latvijas sporta federācijām. Kā toreiz sacīja Latvijas Sporta federāciju padomes (LSPF) prezidents Einārs Fogelis, līdzšinējā vēsturē bijuši "uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi" gadījumi, kad sporta organizācijām atņem SLO statusu.

LHF statusu zaudēja par nepilnībām iesniegtajā gada pārskatā. Tomēr pēc nepilna mēneša LHF sakārtoja savu dokumentāciju, kā to prasīja VID, un statusu atguva. LHF gadījumā VID izrādīja pretimnākšanu, jo likums paredz, ka šo statusu var atgūt ne agrāk kā gadu pēc dienas, kad stājies spēkā lēmums par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!