Foto: AP/Scanpix/LETA
Lielbritānijas valdība sašutumā par Anglijas premjerlīgas bagātāko klubu izmantoto pagaidu atvaļinājuma shēmu nespēlējošajiem klubu darbiniekiem ceturtdien paziņoja, ka Anglijas premjerlīgas futbolistiem būtu jāsamazina atalgojums.

"Tottentham Hotspur", "Newcastle United" un "Norwich City" klubi ir paziņojuši, ka viņi izmantos valdības shēmu, lai garantētu 80 procentus no darbinieku algām, kas nepārsniedz 2500 sterliņu mārciņu (2850 eiro) mēnesī.

Šis lēmums izraisīja parlamenta digitālās, kultūras, plašsaziņas līdzekļu un sporta komitejas vadītāja Džūliana Naita dusmas, jo līdz šim nav panākta vienošanās par daudz pelnošo spēlētāju algu samazināšanu.

Vaicāts, vai klubiem bija ētiski likt nespēlējošajiem darbiniekiem izmantot šo shēmu, veselības sekretārs Metjū Henkoks atbildēja, ka visiem ir jāpiedalās cīņā pret koronavīrusu Covid-19.

"Tas nozīmē arī premjerlīgas futbolistus," viņš teica preses konferencē Dauningstrītā. "Ņemot vērā upurus, ko daudzi cilvēki nes, ieskaitot dažus no maniem kolēģiem, kuri upurējās, nāca uz darbu, dabūja slimību un diemžēl mira, es domāju, ka pirmais, ko var darīt premjerlīgas futbolisti, ir atalgojuma samazināšana un sava ieguldījuma došana".

Naits uzskata, ka "darba saglabāšanas shēmas koronavīrusa apstākļos mērķis nav atbalstīt premjerlīgas klubu ekonomiku".

Viņš ir ierosinājis "finanšu kompensāciju", kurā valdība atgūst daļu naudas, ko klubi izmaksā spēlētājiem, ja pieeja netiek mainīta.

Premjerlīga diskutē ar Profesionālo futbolistu asociāciju (PFA), taču par algu samazināšanu vēl nav panākta vienošanās.

No lielākajiem klubiem, piemēram, "Barcelona" spēlētāji Spānijā ir veikuši 70 procentu algu samazināšanu, bet Itālijā Turīnas "Juventus" komanda ir vienojusies pārtraukt maksāt algas uz četriem mēnešiem.

Savukārt nesenais paziņojums, ka "Tottenham Hotspur" priekšsēdētājam Denielam Levijam tiks samaksāta septiņu miljonu sterliņu mārciņu (7,04 miljoni eiro) liela alga laikā, kad viņa kluba nespēlējošie darbinieki tika aizsūtīti atvaļinājumā, palielināja sajūtu, ka premjerlīgas komandas ir ārpus sabiedrības.

Premjerlīgas klubi, izmantojot konferences zvanu, kurā piedalīsies arī Anglijas Futbola līga un PFA, piektdien pulcēsies uz sanāksmi. Plānots apspriest jautājumu par atalgojuma samazināšanu vai atlikšanu, lai mazinātu pandēmijas finansiālo ietekmi.

PFA vēlas, lai visi klubi vienotos par to, lai visiem spēlētājiem samazinājums vai algas atlikšana notiktu vienādā apjomā.

Henkoka pieprasījums pēc algas samazināšanas noteikti izpelnīsies uzslavas daudzu vidū, kuri uzskata, ka spēlētāji ar daudzmiljonu mārciņu līgumiem ir pārmaksāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!