Foto: stock.xchng
Latvijas virslīgas futbola čempionāta spraigais sezonas noslēgums un komandu līdzvērtīgā cīņa ir izskaidrojama ar čempionāta līmeņa kritumu un komandu spēku izlīdzināšanos, uzskata vicečempionu "Liepājas metalurgs" galvenais treneris Vladimirs Osipovs.

Kā zināms, virslīgas čempionu titulu tikai pēdējās kārtas spēlē nodrošināja "Ventspils", kad savā laukumā aizvadītajā nedēļas nogalē cīnījās neizšķirti 0:0 ar pagājušā gada valsts spēcīgāko klubu "Skonto", izcīnot savu ceturto čempionu titulu kluba pastāvēšanas laikā un pirmo pēc divu gadu pārtraukuma.

Uz čempiona titulu līdz pēdējai spēļu kārtai pretendēja arī "Liepājas metalurgs", kam bija viesos jāuzvar "Gulbeni" un jācer uz "Ventspils" zaudējumu. Mačs Gulbenē noslēdzās ar viesu panākumu ar rezultātu 1:0.

"Šādās spēlēs spēlētāji visu saprot paši, viņiem nav jāskaidro, kas ir darāms. Mēs gan nebijām pārāk pārliecināti, ka notiks neliels brīnums un "Skonto" uzvarēs Ventspilī, tomēr mums galvenais bija pašiem tikt pie uzvaras un noslēgt sezonu ar 11.spēli pēc kārtas, kurā necietām zaudējumu," par sezonas pēdējo maču sarunā ar "Rietumu Radio" izteicies Osipovs.

"Protams, ir palikusi nepatīkama sajūta, jo no čempionu titula mūs šķīra tikai viens punkts. Negribu gan meklēt to spēli, kur pazaudējām šo punktu, jo bija arī spēles, kad tikām pie vairāk punktiem nekā pelnījām," uzsvēra treneris. "Tomēr jāizceļ, ka šajā sezonā četras spēcīgākās čempionāta komandas piedzīvoja lielāku skaitu zaudējumu nekā citos gados. Tas liecina, ka pirmais četrinieks ir pietuvojies tabulas vidusdaļas komandām. Pēdējo divu gadu laikā virslīgas čempionāta līmenis ir krities."

"Mūsu lielākā problēma bija tajā, ka sezonas sākumā spēlētāju selekcijas nebija kā tādas. Kādi spēlētāji bija mūsu rīcībā, tādi bija. Līdz ar to var teikt, ka sezonas gaitā mūs pievīla rezervistu soliņa garums," uzskata Osipovs. "Centos komandā iesaistīt piecus gados jaunus spēlētājus, taču tas neizdevās, jo viņu spējas vēl neatbilst virslīgas līmenim."

"Ar komandas spēles kvalitāti vairāk vai mazāk esmu apmierināts. Bija krīzes posmi, taču spējām tikt galā ar izmaiņām sastāvā, kas arī lika mainīt taktisko pieeju spēlēm," atgādina treneri, kurš gan atteicās tik ātri prognozēt komandas nākotnes plānus.

"Līgumi līdz gada beigām beigsies kopumā ar 15 spēlētājiem. Pašlaik ir grūti pateikt, kā situācija attīstīsies. Arī par manu amatu vēl ir par agru spriest, taču sevi vairāk redzu kā galvenā trenera palīgu," izteicās Osipovs. "Ir nepieciešami jauni spēlētāji un jauni finansiālie līdzekļi, lai izveidotu spēcīgu komandu, jo čempionu tituls vienmēr un katrā situācijā būs mūsu mērķis. Mēs esam daudziem simpātiska komanda, jo ir spēlētāji, kas paši izteikuši vēlmi spēlēt "Liepājas metalurgā". Tie ir gan izlases spēlētāji, gan futbolisti, kas atrodas tās tuvumā."

Kā ziņots, iepriekš "Ventspils" Latvijas čempionātā uzvarēja laika posmā no 2006. līdz 2008.gadam, bet "Liepājas metalurgs" futbolisti triumfējuši 2005. un 2009.gadā.

Čempionāta 32 spēlēs "Ventspils" komanda izcīnīja 71 punktu, kamēr "Liepājas metalurgs" iespēja par punktu mazāk. Trešajā vietā ar 63 punktiem ierindojās Daugavpils "Daugava", bet "Skonto" futbolisti ar 60 punktiem finišēja ceturtajā pozīcijā.

Piektajā pozīcijā ar 44 punktiem ierindojās "Jūrmala", kurai par punktu piekāpās "Jelgavas" vienība. Septīto vietu izcīnīja "Gulbene", kas iekrāja 28 punktus, "Jūrmala-VV" tika pie 21 punkta, bet "Olimps" čempionāta gaitā izcīnīja tikai sešus punktus.

Deviņi klubi šīs sezonas Latvijas čempionātā aizvadīja četru apļu turnīru.

Kā ziņots, sākotnēji bija plānots, ka sacensībās startēs desmit klubi, kas aizvadīs trīs apļu turnīru, tomēr no līdzdalības atteicās Rēzeknes "Blāzma".

Pēc sezonas virslīgas devītās vietas ieguvēja "Olimps" aizvadīs pārspēles ar pirmās līgas otro labāko komandu, bet pirmā automātiski iekļūs virslīgā. Tādējādi 2012.gadā Latvijas Futbola federācija (LFF) atkal cer atjaunot desmit komandu dalību virslīgā.

Kā ziņots, par Latvijas pirmās līgas čempioni kļuva "Metta"/LU, bet otro vietu starp komandām, kas nav virslīgas dublieres, ieņēma Kauguru vienība JPFS/"Spartaks".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!