Foto: DELFI.lt

Vairāki Lietuvas valdības koalīcijas deputāti pirmdien parlamentā iesnieguši likumprojektu, kas paredz noteikt pagaidu tiešo pārvaldību Lietuvas Futbola federācijai (LFF), tomēr Lietuvas prezidents Gitans Nausēda šo ierosinājumu vērtē skeptiski.

Lietuvas parlamenta Budžeta un finanšu komitejas priekšsēdētājs Mīkols Majausks pauda pārliecību, ka likumprojekta pieņemšana nodrošinās, ka "federācijā tiek organizētas jaunas demokrātiskas vēlēšanas bez noziedzīgās pasaules pārstāvjiem".

"Mēs vēlamies caurskatāmu un demokrātisku Lietuvas Futbola federācijas pārvaldību," žurnālistiem teica konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība — Lietuvas kristīgie demokrāti" pārstāvis.

Savukārt izglītības, zinātnes un sporta viceministrs Lins Obcarsks pagaidu tiešās pārvaldes noteikšanu raksturoja kā veidu LFF esošo problēmu atrisināšanai un darbības modeļa pilnveidošanai.

"Valsts necenšas pārvaldīt federācijas un nevar iejaukties sporta federāciju darbībā. Tāds likums varētu steidzami atrisināt senu sāpīgu problēmu, kliedēt šaubas par šīs federācijas darbību un likt pamatu federācijas turpmākai, atjauninātai darbībai," viņš teica.

Vienlaikus viceministrs uzsvēra, ka ir jāizvērtē tāda lēmuma negatīvās sekas, piemēram, nacionālo izlašu darbības apturēšana un iespējamība, ka starptautiskās federācijas apturēs finansējumu.

Tādēļ, ministrijas vērtējumā, procesā ir jāiesaista Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) un Eiropas Futbola asociāciju savienība (UEFA).

Arī Lietuvas prezidents Nausēda drīz vien reaģēja uz šo ierosinājumu. Nausēda pirmdien žurnālistiem Klaipēdā teica, ka situācija nemainīsies, pieņemot "futbola glābšanas" likumprojektu, piebilstot, ka Lietuvai var draudēt izslēgšana no starptautiskām sacensībām.

"Ja mūsu futbolu vadītu cilvēki, kas tiešām labi pārzina futbolu, iespējams, ieguvums no tā būtu lielāks. Tomēr, godīgi sakot, nedomāju, ka, ejot šo ceļu un pieņemot likumus futbola glābšanai", būs rezultāts, atzina Lietuvas prezidents.

Sliktā situācija Lietuvas futbolā "sniedzas tālāk par nacionālo izlasi" un ir saistīta ar visu treniņu sistēmu, viedokli pauda Nausēda, piebilstot, ka problēmas nevar atrisināt ar vienu likumu.

"Tas var novest pie situācijas - un mums ir daudz tādu piemēru -, ka starptautiskās organizācijas mūs izslēdz no starptautiskajām sacensībām," brīdināja Nausēda, atzīstot, ka "tad mums būs jādzīvo bez futbola, kā to tagad dara Krievija".

Likumprojekts paredz, ka LFF vadībā uz likuma darbības laiku Izglītības, zinātnes un sporta ministrija ieceltu pagaidu administratoru, kurš veiktu federācijas finanšu un darbības auditu un trīs mēnešu laikā pēc likuma stāšanās spēkā izstrādātu un apstiprinātu LFF pagaidu statūtu projektu.

Kā paredz likumprojekts, Seimam ir jānosaka, ka pagaidu statūtos jābūt punktam, ka katram LFF biedram ir vienāds balsu skaits federācijas konferencē.

Turklāt likumprojektā ierosināts federācijas biedra statusu piešķirt nacionālajiem futbola klubiem. Pašlaik tie ir pārstāvēti tikai reģionālās asociācijās.

Likumprojektā arī paredzēts noteikt, ka LFF konferencei ir pilnvaras ievēlēt federācijas prezidentu, viceprezidentus un izpildkomiteju, kuru pašlaik veido LFF biedru deleģētas personas.

LFF pārvaldībā nevar būt pie kriminālatbildības sauktas personas, paredz likumprojekts.

Likumprojekta ierosinātāji uzstāj, ka tādi futbola pārvaldības pamatprincipi ir ietverti FIFA statūtu modelī.

Deputāti norāda, ka valsts ir gatava piešķirt lielāku finansējumu futbolam Lietuvā, bet pašreizējā situācijā, kāda valda LFF, tas nav iespējams, tādēļ pagaidu administrācija varētu ātri un iedarbīgi izveidot pamatu pārmaiņām LFF.

Majausks informēja, ka likumprojekts tiks iztulkots angliski un nosūtīts FIFA un UEFA, jo politiķiem esot pārliecība, ka starptautiskās organizācijas no LFF pašlaik nesaņem pilnīgu informāciju. Tāpat ir gaidāma augsta līmeņa tikšanās ar šo organizāciju vadību.

Deputāti uzsver, ka likumprojekts par pagaidu administrāciju tiks atsaukts, ja LFF izlems organizēt iekšējas vēlēšanas atbilstoši FIFA statūtu modelim.

Šogad LFF vērsās UEFA un FIFA, un abas organizācijas secināja, ka LFF statūti atbilst starptautiskajām prasībām, tomēr tos vajadzētu uzlabot.

Vēstuli UEFA un FIFA Lietuvas Futbola federācija nosūtīja, jo Seima Budžeta un finanšu komitejas priekšsēdētājs ierosināja ieviest tiešo pārvaldību federācijā.

Jūlija beigās LFF ģenerālsekretārs Edgars Stankevičs pret federāciju vērsto kritiku un aicinājumus ieviest tiešu pārvaldību nodēvēja par politiskajām sabiedriskajām attiecībām.

Pēdējos gados Lietuvas futbola vadība ir kritizēta par sliktiem sportiskajiem rezultātiem un atsevišķu amatpersonu saistību ar noziedzīgo pasauli.

Pašlaik Lietuvas vīriešu futbola izlase FIFA rangā ieņem 142.vietu. Labākais tās rezultāts bijusi 37.vieta 2008.gadā, bet sliktākais sniegums - 149.vieta 2017.gadā. Vidēji Lietuva FIFA rangā ieņem 88.vietu, liecina organizācijas mājaslapā pieejamā informācija.

Publicēta

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!