Foto: AP/Scanpix/LETA
Lietuvas vīriešu futbola izlase sestdien Viļņā izcīnīja uzvaru Pasaules kausa kvalifikācijas mačā, gūstot pirmos punktus sešās spēlēs.

Lietuva C grupas spēlē pārspēja Bulgāriju ar 3:1 (1:0).

14.minūtē viesiem 11 metru soda sitienu nerealizēja Dimitars Ilijevs, kura sitienu tvēra mājinieku vārtsargs Ernests Šetkus.

Soda sitiens uz mājinieku vārtiem tika piespriests pēc video atkārtojuma noskatīšanās. Tāpat video atkārtojums bija vajadzīgs pēc Justa Lasicka vārtu guvuma 18.minūtē, kas apstiprināja, ka Lietuva izvirzījusies vadībā ar 1:0.

64.minūtē viesi rezultātu izlīdzināja pēc Kirila Despodova sitiena - 1:1.

Tomēr lietuvieši 82. un 84.minūtē atbildēja ar diviem Fjodora Černiha "goliem", svinot pirmo uzvaru šajā atlases ciklā.

Otrā grupas spēlē Šveice pārspēja Ziemeļīriju ar 2:0 (1:0).

Vārtus pirmā puslaika kompensācijas laika trešajā minūtē iesita Stīvens Cūgers un spēles kompensācijas laika pirmajā minūtē - Kristians Fasnahts.

Jau ceturtajā minūtē tika iekaroti viesu vārti, bet Denisa Zakarijas vārti netika atzīti aizmugures dēļ.

37.minūtē Džamals Luiss saņēma otru dzelteno kartīti un atstāja viesus mazākumā.

Grupas vadībā ar 14 punktiem sešos mačos ir Itālija. Piecās spēlēs 11 punkti ir Šveicei un pieci - Ziemeļīrijai, kam ar sešās cīņās iegūtiem pieciem punktiem seko Bulgārija un ar trim - Lietuva.

Vēl vienā sestdienas agrajā spēlē D grupā Kazahstāna savā laukumā piekāpās Bosnijai un Hercegovinai ar 0:2 (0:1).

Vārtus viesu labā 25. un 66.minūtē guva Smails Prevljaks.

Otrā grupas spēlē Somija zaudēja Ukrainai ar 1:2 (1:2).

Uz Andrija Jarmoļenko vārtiem ceturtajā minūtē mājinieki atbildēja ar Tēmu Puki "golu" 29.minūtē, bet piecas minūtes vēlāk ukraiņiem uzvaras vārtus iesita Romans Jaremčuks.

Grupas vadībā ar 12 punktiem sešās cīņās ir Francija. Piecās spēlēs seši punkti ir Bosnijai un Hercegovinai, bet pieci - Ukrainai. Somijai ir pieci punkti četros dueļos, bet Kazahstāna sešās spēlēs tikusi pie trim punktiem.

A grupā uzvaras viesos svinēja favorīti. Azerbaidžāna mājās piekāpās Īrijai ar 0:3 (0:2), bet Luksemburga atzina Serbijas pārākumu ar 0:1 (0:0).

Īriem vārtus septītajā un 39.minūtē guva Kalums Robinsons, bet 90.minūtē izcēlās Čedozijs Akbīns.

Savukārt Serbijai vienīgos vārtus 68.minūtē iesita Dušans Vlahovičs.

Turnīra tabulā Serbijai sešās spēles ir 14, Portugālei piecos mačos 13, bet Luksemburgai - seši punkti. Sešās cīņās Īrijai ir pieci punkti, bet Azerbaidžānai - punkts.

B grupā Gruzija mājās zaudēja Grieķijai ar 0:2 (0:0), bet Zviedrija pieveica Kosovu ar 3:0 (1:0).

Vārtus Grieķijai 90.minūtē ar 11 metru soda sitienu guva Anastasijs Bakasets, bet uzvaru ar precīzu sitienu mača kompensācijas laika piektajā minūtē nostiprināja Dimitrijs Pelks.

Zviedrijai vārtus 29.minūtē ar 11 metru sitienu guva Emīls Fošberjs, bet pārsvaru 62.minūtē nostiprināja Aleksanders Īzaks un 79.minūtē - Robins Kvaisons.

Grupā 13 punkti sešās spēlēs ir Spānijai, par punktu mazāk piecos mačos ir Zviedrijai, deviņi punkti piecās cīņās ir Grieķijai, bet sešās spēlēs četri punkti ir Kosovai un viens - Gruzijai.

F grupā Skotija pieveica Izraēlu ar 3:2 (1:2).

Viesi divreiz izvirzījās vadībā, taču mājinieki ne tikai atspēlējās, bet arī uzvarēja. Uz

Erana Zahavi vārtiem piektajā minūtē skoti atbildēja ar Džona Makginna vārtiem 29.minūtē, bet uz 32.minūtē iesisto Munasa Dabura "golu" - ar Lindona Daiksa vārtiem 57.minūtē un Skota Maktonineja vārtiem mača kompensācijas laika ceturtajā minūtē.

Pirmā puslaika kompensācijas laikā 11 metru soda sitienu neizmantoja Daikss.

Fēru salas mājās piekāpās Austrijai ar 0:2 (0:1).

Vārtus 26.minūtē guva Konrads Laimers, bet 48.minūtē - Marsels Zabicers.

Vēl vienā spēlē Moldova zaudēja Dānijai ar 0:4 (0:4).

Vārtus guva Andreass Skovs Olsens, Simons Kērs (ar 11 metru soda sitienu), Kristians Norgārds un Joakims Mehle.

Grupā pēc septiņām spēlēm 21 punkts ir dāņiem, 14 - skotiem, pa desmit - izraēliešiem un austriešiem, četri - Fēru salām un viens - Moldovai.

Visbeidzot I grupā "sausās" uzvaras svinēja Anglija, Albānija un Polija.

Andora piekāpās Anglijai ar 0:5 (0:2).

Vārtus guva Bens Čilvels, Bukajo Saka, Temijs Eibrehams, Džeimss Vords-Prauss un Džeks Grīlišs.

Polija mājās sagrāva Sanmarīno - 5:0 (2:0).

Vārtus mājinieku labā guva Karols Sviderskis, Tomašs Kedziora, Adams Buksa un Kžištofs Pjateks, bet savos vārtos bumbu raidīja Kristians Broli.

Vē vienā spēlē Ungārija negaidīti piekāpās Albānijai, savā laukumā zaudējot ar 0:1 (0:0).

Vienīgos vārtus mača 80.minūtē guva Armando Broja.

Tabulā pēc septiņām cīņām Anglijai ir 19, Albānijai 15, Polijai 14, Ungārijai desmit, Andorai trīs un Sanamarīno nulle punktu.

Eiropas zonā izlases sadalītas desmit apakšgrupās - piecās pa piecām izlasēm un piecās pa sešām izlasēm. Pasaules kausa finālturnīram kvalificēsies desmit grupu uzvarētājas, bet "play-off" kārtā piedalīsies desmit otro vietu ieguvējas un divas labākās UEFA Nāciju līgas komandas, kas apakšgrupās būs ārpus labāko divnieka.

Izslēgšanas turnīrā 12 izlases tiks sadalītas trīs "play-off" zaros, kur 2022.gada martā tiks noskaidrotas vēl trīs finālturnīra dalībnieces.

Pasaules kausa finālturnīrs norisināsies Katarā, un karsto laika apstākļu dēļ turnīrs tiks izspēlēts ziemā no 21.novembra līdz 18.decembrim.

2022.gadā Katarā notiks pēdējais Pasaules kausa finālturnīrs, kurā piedalīsies 32 komandas. 2026.gada turnīrā, kuru uzņems Kanāda, Meksika un ASV, piedalīsies 48 izlases.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!