Foto: LFF.lt
Lai izvairītos no starptautisko futbola organizāciju soda, Lietuvas vīriešu telpu futbola izlase piekritusi pasaules kausa kvalifikācijas spēles ar Baltkrievijas valstsvienību aizvadīt neitrālā laukumā Armēnijā, otrdien paziņoja Lietuvas Futbola federācija (LFF).

Eiropas Futbola asociāciju savienība (UEFA) pēc LFF lūguma nolēmusi, ka abas izlašu savstarpējās spēles notiks Armēnijā 2. un 4.martā.

Starptautiskās futbola organizācijas iepriekš brīdināja Lietuvu, ka tai draud disciplinārsods par atteikšanos spēlēt ar agresorvalsts izlasi, sacīja LFF ģenerālsekretārs Edgars Stankevičs.

Vienlaikus Lietuvas Izglītības, zinātnes un sporta ministrija federācijām ieteica neaicināt Krievijas un Baltkrievijas sportistus uz Lietuvu. Pagaidām gan Lietuvā nav juridisku ierobežojumu spēlēt pret šo valstu izlasēm.

"LFF vērtējumā spēlēm pret Krievijas un Baltkrievijas izlasēm nevajadzētu notikt, un starptautiskajām sporta institūcijām nevajadzētu sodīt valstis, kas atsakās spēlēt. Uzskatām, ka gadījumā, ja Lietuvas varasiestādes būtu izstrādājušas un pieņēmušas likuma normas, kas to aizliedz, nacionālajām sporta federācijām būtu nopietns juridisks arguments sarunās ar starptautiskajām organizācijām," klāstīja federācijas ģenerālsekretārs.

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā sākuma pirms gada LFF ir paudusi skaidru pozīciju pret Krievijas un Baltkrievijas futbola federāciju darbību UEFA un Starptautiskajā Futbola federāciju asociācijā (FIFA).

Martā UEFA izpildkomiteja nolēma izslēgt Krievijas izlases no starptautisko organizāciju organizētajiem oficiālajiem turnīriem. Vienlaikus tika nolemts, ka spēlēm ar Baltkrievijas izlases piedalīšanos ir jānotiek.

Stankevičs teica, ka LFF vairākkārt FIFA un UEFA, kā arī Lietuvas valdībai ir lūgusi izveidot juridisku mehānismu sporta attiecību ar Baltkrieviju saraušanai.

Līdz 8.martam ir jāizspēlē 2024.gada pasaules kausa telpu futbolā kvalifikācijas pamatkārta. Elites kārtā iekļūs 12 apakšgrupu uzvarētāji un četras labākās otro pozīciju īpašnieces, kamēr pārējās astoņas otrajā vietā palikušās komandas piedalīsies pamatkārtas "play-off" posmā.

Lietuva un Baltkrievija spēlē vienā grupā ar Portugāli. Portugāle ir uzvarējusi visās trīs aizvadītajās spēlēs, oktobrī uzvarot Baltkrieviju, kā arī spēlēs oktobrī un novembrī pārspējot Lietuvas izlasi.

Turnīrā piedalās arī Latvijas izlase, kas spēlē vienā grupā ar Slovākiju un Vāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!