Foto: AP/Scanpix/LETA

Anglijas premjerlīgas futbola klubs "Liverpool" finanšu gadā, kas beidzās 2020. gada maijā, ir paziņojis par zaudējumiem 46 miljonu mārciņu (53 miljoni eiro) apmērā pirms nodokļu nomaksas.

Tikai nedēļu pēc tam, kad "Liverpool" pēc vētrainas sabiedrības reakcijas bija spiesta izstāties no pretrunīgi vērtētās Superlīgas, premjerlīgas čempione paziņoja par koronavīrusa Covid-19 pandēmijas finansiālo ietekmi.

Ievērojamu ieņēmumu zaudēšanas dēļ no plašsaziņas līdzekļiem un līdzjutējiem spēļu dienās "Anfield" stadionā pēdējos 12 mēnešos ir fiksētas negatīvas izmaiņas kluba budžetā 88 miljonu mārciņu (101,4 miljoni eiro) vērtībā.

Liverpūles klubs lēš, ka līdz brīdim, kad līdzjutēji varēs apmeklēt mačus, klubs būs cietis aptuveni 120 miljonu sterliņu mārciņu (138,2 miljoni eiro) zaudējumus.

2020. gada martā "Liverpool" paziņoja par peļņu 42 miljonu mārciņu (48,4 miljoni eiro) apmērā, taču šis pārpalikums tika dzēsts pēc tam, kad pagājušās sezonas norise martā tika apturēta un pēc tam atsākta aiz slēgtām durvīm.

Pandēmijas ietekme rosināja Liverpūles kluba īpašnieku "Fenway Sports Group" pagājušajā mēnesī pārdot desmit procentus kluba akciju par 543 miljoniem sterliņu mārciņu (625,7 miljoni eiro) privātai ieguldījumu firmai "RedBird Capital".

Tāpat gada ienākumos bija iekļauti arī aptuveni 3,4 miljoni sterliņu mārciņu (3,9 miljoni eiro) par uzvaru 2019. gada Čempionu līgas finālā, jo tas notika uzreiz pēc iepriekšējā finanšu pārskata perioda beigām.

Šajā periodā tika paziņots par astoņu jaunu atbalstītāju atrašanu, "Carlsberg" pagarinot savas ilgtermiņa saistības ar klubu.

Tirdzniecības ieņēmumi pieauga par 29 miljoniem sterliņu mārciņu (33,4 miljoni eiro) līdz 217 miljoniem sterliņu mārciņu (250 miljoni eiro), taču tas nevarēja kompensēt ieņēmumu samazināšanos no plašsaziņas līdzekļiem par 59 miljoniem (68 miljoni eiro) līdz 202 miljoniem (232,7 miljoni eiro), bet ieņēmumi no līdzjutējiem spēles dienās samazinājās par 13 miljoniem (15 miljoni eiro) līdz 71 miljonam (81,8 miljoni eiro).

Algas klubā arī pieauga no 310 miljoniem (357 miljoni eiro) līdz 325 miljoniem mārciņu (374,4 miljoni eiro).

"Šis finanšu pārskata periods beidzās 2020. gada maijā, tomēr jau varēja vērot pandēmijas sākotnējo finansiālo ietekmi un būtisko ieņēmumu plūsmu ievērojamu samazināšanos," saka "Liverpool" rīkotājdirektors Endijs Hjūzs.

"Pirms pandēmijas mums bija stabils finansiālais stāvoklis, un pēc šī pārskata perioda beigām mēs esam turpinājuši efektīvi pārvaldīt savas izmaksas un vadīt klubu šajā neparedzamajā periodā. Tagad varam gaidīt šīs sezonas noslēgumu un, cerams, normālāku nākamās sezonas sākumu," cerību izsaka Hjūzs.

Premjerlīgas turnīra tabulā Liverpūles klubs ar 54 punktiem 33 spēlēs ieņem sesto vietu.

Čempionu līgas turnīrā klubs izstājās ceturtdaļfināla stadijā, divu maču summā ar 1:3 piekāpjoties Madrides "Real".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!