Foto: Reuters/Scanpix

Spānijas granda Madrides "Real" futbolisti sestdien veica teicamu atspēlēšanos un triumfēja UEFA Čempionu līgas turnīrā pēc 12 gadu pārtraukuma.

Čempionu līgas finālmačā "Real" vienība papildlaikā ar 4:1 (0:1, 1:1) pieveica Madrides "Atletico", kas vēl pavisam nesen negaidīti kļuva par Spānijas čempioni.

"Real" labā vārtus guva rezultatīvais aizsargs Serhio Ramoss, velsiešu pussargs Gerets Beils, brazīliešu aizsargs Marselu un portugāļu pussargs Krištianu Ronadu, kuram šis bija jau 17.vārtu guvums šīs sezonas turnīrā.

Tikmēr "Atletico" labā vienīgos vārtus guva urugvajiešu aizsargs Djego Godins.

"Atletico" jau ar mača pašu sākumu parūpējās par nelielu pārsteigumu, jo laukumā devās iepriekš savainotais komandas uzbrukuma līderis Djegu Košta, taču izrādījās, ka viņš šim duelim nav gatavs, jo jau devītajā minūtē tika nomainīts pret Adrianu Lopesu.

Šis Čempionu līgas fināls iesākās ar nedaudz piesardzīgu spēli, turklāt "Atletico" futbolisti parūpējās par "Real" līderu Ronaldu un Beila neitralizēšanu. Dueļa 27.minūtē ātrā pretuzbrukumā izrāvās "Real" argentīniešu pussargs Anhels di Marija, kurš tika apturēts vien ar asu izklupienu netālu no soda laukuma - dzelteno kartīti nopelnīja pretinieku kluba pussargs Rauls Garsija. Tomēr par konkurenta rīcību neapmierināts bija "Real" aizsargs Ramoss, kurš par savu uzvedību arī izpelnījās dzelteno "plāksteri".

Pāris minūtes vēlāk lieliska iespēja radās Beilam, kurš, izmantojis "Atletico" futbolistu kļūdu vidējā zonā, aizskrēja pretuzubrukumā, taču viņa sitiens no tuvas distances lidoja vārtiem garām. Ko nepaveica "Real", to izdarīja viņu sāncenši, jo nesaprašanos karaliskā kluba aizsardzības zonā izmantoja Godins, kurš ar galvu raidīja bumbu Ikera Kasiljasa sargātajos vārtos, izvirzot "Atletico" vadībā.

Līdz pārtraukumam rezultāts vairs nemainījās, taču dzelteno kartīti vēl pamanījās nopelnīt "Real" vāciešu pussargs Sami Kedira.

Otrais puslaiks jau sākās ar krietni aktīvāku abu komandu spēli, kas bija kļuvusi ātrāka un atklātāka. "Real" futbolisti centās atgūt zaudētos vārtus, turklāt lieliska iespēja bija Ronaldu, kurš 54.minūtē nerealizēja brīvsitienu aptuveni 23 metru attālumā no "Atletico" vārtiem - raidījumu atvairīja sāncenšu vārtsargs Tibo Kurtuā.

Pāris minūtes vēlāk teicama iespēja jau radās "Atletico" komandai, taču vārti netika gūti. Pamatlaikam tuvojoties izskaņai, mačs kļuva arvien nervozāks, jo "Real" spēlētāji darīja visu iespējamo, lai gūtu vārtus, kamēr sāncenši diezgan blīvi aizsargājās.

Pēdējās desmit minūtēs "Real" radīja pamatīgu spiedienu uz "Atletico" vārtiem, taču pēdējās minūtēs tiešām bīstamu situāciju pietrūka. Tomēr karaliskais klubs panāca savu, jo jau kompensācijas laika trešajā minūtē Ramoss pēc stūra sitiena izlīdzināja rezultātu, kā rezultātā duelis turpinājās papildlaikā.

Pagarinājumā abas komandas jau izskatījās manāmi pagurušas, turklāt neviena no tām vairs nevarēja veikt maiņas. Papildlaikā labāk tomēr izskatījās "Real" futbolisti, kuru rindās otrajā pagarinājumā izcēlās Beils, kurš raidīja bumbu vārtos pēc di Marijas sitiena, kuru atvairīja Kurtuā.

Pēc šī vārtu guvuma karaliskais klubs turpināja uzbrukt un pūliņi vainagojās panākumiem, jo Marselu izmantoja, ka "Atletico" aizsardzība jau ir pagurusi, un raidīja bumbu vārtos, bet punktu mačam pēc brīvsitiena pielika Ronaldu.

Šī bija piektā reize, kad vienas valsts klubi tikās Čempionu līgas finālā.

"Atletico" ir viens no lielākajiem šīs sezonas Eiropas futbola pārsteigumiem, jo Čempionu līgas ietvaros ceļā uz galveno trofeju ar salīdzinoši pieticīgu budžetu tas spējis apturēt tādus grandus kā "AC Milan" no Itālijas un Spānijas eksčempionus "Barcelona", bet turnīra pusfinālā izdevās pieveikt spēcīgo Londonas "Chelsea" no Anglijas.

Tikmēr "Real" vienībai pēc grupu turnīra ceļā stājās tikai Vācijas klubi - vispirms astotdaļfinālā pārliecinoši divu spēļu summā ar 9:2 pieveikta Gelzenkirhenes "Schalke 04", bet turpinājumā uzveikta arī iepriekšējās sezonas Čempionu līgas fināliste Dortmundes "Borussia". Savukārt pusfinālā karaliskajam klubam izdevās pārspēt arī pērnā gada čempionus Minhenes "Bayern".

"Real" finālā spēlēja jau 13.reizi, taču pirmoreiz kopš 2002.gada, kad izdevās izcīnīt savu devīto Čempionu līgas trofeju. Tikmēr "Atletico" vienība šī turnīra finālā iepriekš bija spēlējusi vien 1974.gadā, kad nācās atzīt Vācijas granda Minhenes "Bayern" pārākumu.

Kopumā klubu pastāvēšanas vēsturē abas vienības savā starpā tikušās 195 reizes, 103 gadījumos panākumu izcīnot "Real", kamēr "Atletico" futbolisti triumfējuši 46 reizes, turklāt tikpat reižu komandas cīnījušās arī neizšķirti.

Kā ziņots, pagājušajā sezonā turnīrā triumfēja Vācijas čempioni "Bayern", kas finālmačā ar 2:1 pārspēja citu šīs valsts komandu Dortmundes "Borussia".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!