Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas miljardieris un nu jau bijušais Anglijas futbola granda Londonas "Chelsea" īpašnieks Romāns Abramovičs iesaistījies sarunās, kurās tiek pārrunāts jautājums par miera panākšanu Ukrainā, medijam "The Athletic" atklājis kāds uzņēmēja pārstāvis, kā arī režisors Aleksandrs Rodņanskis.

"Varu apstiprināt, ka Romānu Abramoviču uzrunāja Ukrainas puse, kura meklēja atbalstu mierīga atrisinājuma panākšanai," citēts kāds miljardiera pārstāvis.

"Viņš kopš tā brīža centies palīdzēt. Ņemot vērā likmes, lūdzam jūsu sapratni par to, kāpēc neesam nedz snieguši komentāru par situāciju, ne par viņa iesaisti."

Abramoviča dalību sarunās apliecinājis arī Ukrainā dzimušais filmu režisors Aleksandrs Rodņanskis, kurš norāda, ka uzņēmējs iesaistīts, pateicoties viņa saiknei gan ar Krievijas, gan Ukrainas ebreju kopienām.

"Varu apstiprināt, ka Ukrainas puse centusies atrastu kādu cilvēku Krievijā, kurš būtu gatavs palīdzēt viņiem tikt pie mierīga atrisinājuma," medijam saka Rodņanskis, kurš norāda, ka biznesmenis uzrunāts tieši caur ebreju kopienu.

"Lai gan Romāna Abramoviča ietekme ir ierobežota, viņš ir vienīgais, kurš atsaucās un centies pamēģināt. Nezinu, vai tam būs ietekme, bet uzturu kontaktu ar (prezidenta Volodimira) Zelenska darba personālu, un zinu, ka viņi ir pateicīgi par Abramoviča patiesajiem centieniem," apgalvo Rodņanskis.

Kritiku par izskanējušo informāciju paguvis paust Apvienotās Karalistes parlamenta deputāts Kriss Braients no opozīcijā esošās leiboristu partijas. Braients sociālajā vietnē "Twitter" prasa: "Patiešām? Vai miers nebūtu Krievijas atkāpšanās?"

"Šie izskatās pēc vēl vieniem Krievijas meliem, cenšoties izvairīties no sankcijām. Ja viņš ir tik tuvs Putinam, ka viņam ir šāda ietekme, un ja viņš apciemoja Putinu pagājušajā nedēļā, pret viņu jābūt sankcijām," par Abramoviču izsakās Braients.

Tieši šobrīd uz Ukrainas un Baltkrievijas valstu robežas notiek sarunas, kurās piedalās Kijevas un Maskavas sūtītas delegācijas. Volodimirs Zelenskis iepriekš pauda, ka necer uz pozitīvu šo sarunu iznākumu un negrasās piekāpties Ukrainai svarīgos jautājumos.

Ziņots, ka Romāns Abramovičs nolēmis atvadīties no sev piederošā "Chelsea" kluba, to nododot labdarības fonda rokās. Pagājušajā nedēļā britu medijos gan parādījās informācija, ka Lielbritānijas drošības iestādes jau 2019. gadā rosinājušas liegt Abramovičam uzturēšanos Lielbritānijā. Lielbritānijas valdība paziņoja, ka ieviesīs bargas sankcijas pret Putinam pietuvinātiem trīs miljardieriem, neminot tos vārdos, tomēr nojaušams, ka viens no tiem ir Abramovičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!