Foto: AP/Scanpix/LETA

Turcijas futbola izlases leģenda Hakans Šukurs intervijā Vācijas laikrakstam "Welt am Sonntag" klāstījis, ka viņa dzīvi izpostījis Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans, ziņo medijs BBC.

48 gadus vecais Šukurs karjeras laikā aizvadīja 112 spēles Turcijas valstsvienībā, tajās izceļoties ar 51 vārtu guvumu. Uzbrucējs ilgus gadus bija Stambulas "Galatasaray" kluba zvaigzne, kā arī palīdzēja kaldināt Turcijas izlases 2002. gada Pasaules kausā izcīnītās bronzas medaļas.

Pēc futbolista karjera beigām Šukurs pievērsās politikai, 2011. gadā kā Erdogana partijas biedrs tiekot ievēlēts Turcijas parlamentā. Taču viņam arī bijusi saistība ar trimdā ASV dzīvojošo Erdogana politisko sāncensi Fetullu Gulenu, kuru Turcijas prezidents vainoja pie 2016. gada valstī notikušajiem nemieriem.

Bijušais sportists tobrīd jau dzīvojis ASV, bet viņu valsts mediji pasludināja par Gulena kustības pārstāvi, kurš aizbēdzis no valsts. Sportists tika apsūdzēts par dalību "bruņotā teroristu organizācijā" un Turcijā tika pārmeklētas divas viņa mājas.

Šukurs apgalvo, ka šāda paziņojuma dēļ viņam nācis saskarties ar nāves draudiem. Bijušajam sportistam tika arī liegta pieeja saviem līdzekļiem.

"Man pāri nav palicis nekas. Erdogans paņēma visu – manas tiesības pēc brīvības, vārda brīvību un tiesības strādāt," izteicās Šukurs.

Izlases leģenda arī klāsta, ka Turcijas valdība konfiscējusi viņa mājas, uzņēmumus un bankas kontus. Šukurs turklāt noliedz, ka būtu pastrādājis kādu noziegumu. Futbolists uzsver, ka neviens nekad nav skaidrojis, kāda bijusi viņa loma valsts apvērsumā.

"Pārvācos uz ASV, kur sākotnēji man Kalifornijā piederēja kafejnīca. Taču tajā pastāvīgi viesojās dīvaini ļaudis. Tagad strādāju kā taksists uzņēmumā "Uber" un pārdodu grāmatas," pauž turks.

BBC uzsver, ka Šukurs par šo tematu runājis jau iepriekš. Bijušais futbolists 2018. gadā medijam "New York Times" pauda, ka mīl Turcijas iedzīvotājus, lai gan viņu nostāju sakropļojuši valsts kontrolēti mediji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!