Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) apmierinājusi Ganas futbolista Ofosu Apijas apelāciju, atceļot viņam piespriesto Latvijas Futbola federācijas (LFF) diskvalifikāciju, ziņo medijs "Sportacentrs.com".

LFF pagājušā gada jūlijā saistībā ar spēļu rezultātu ietekmēšanu uz 12 mēnešiem diskvalificēja "Optibet" futbola virslīgas kluba "Noah Jūrmala" spēlētājus Bojanu Kneževiču, Ofosu Apiju un Oleksiju Babiru. Lieta tika uzsākta saistībā ar bēdīgi slaveno spēli starp "Noah" un FK "Liepāja" vienībām, kuras izskaņā neticamas kļūdas pieļāva vārtsargs Kneževičs.

Apija gan pagājušā gada novembrī vērsās Sporta arbitrāžas tiesā, vēstī portāls. CAS šo lietu izskatījusi šomēnes un lēmusi par labu futbolistam.

Tiesa ne tikai anulējusi LFF sodu (1000 eiro) un gadu ilgo diskvalifikāciju, bet arī paredzējusi, ka futbola federācijai būs jāsedz lielākā daļa (90%) tiesas izdevumu un jāsamaksā Apijam divi tūkstoši Šveices franku par izdevumiem advokātiem, raksta "Sportacentrs.com".

Starptautiskā Profesionālo futbolistu federācija (FIFPro) savā mājaslapā uzsver, ka LFF piekopusi futbolā novērojamu un nelabvēlīgu tendenci sodīt sportistus, balstoties vien uz sporta statistikas uzņēmumu datiem un subjektīvu mača analīzi. Organizācija uzskata, ka federācijai nav bijuši atbilstoši pierādījumi, lai kādu apsūdzētu par iesaisti spēles rezultāta sarunāšanā.

Organizācijas juridiskās daļas vadītājs Rojs Vermērs uzsver, ka Apija, kā arī citi futbolisti, kuri diskvalificēti, balstoties uz vājiem pierādījumiem, pelnījuši finansiālas kompensācijas. "Nacionālajām federācijām nevajadzētu izsprukt sveikā pēc neatbilstošas disciplinārās rīcības, pēc tam nekompensējot spēlētājus par viņu karjerām nodarīto kaitējumu," izsakās Vermērs.

Savukārt pats Apija pauda prieku par iespēju atgriezties laukumā, kā arī uzsvēra, ka LFF rīkojusies negodīgi. "Mēnešiem ilgi nevarēju strādāt un pelnīt naudu. Ceru, ka LFF vienosies ar mani par kompensāciju, lai man nevajadzētu uzsākt jaunu lietu par manas karjeras sabojāšanu."

32 gadus vecais ganietis lielāko karjeras daļu pavadījis tieši Latvijā, kur pārstāvējis "Skonto", RFS, "Liepāja", "Valmiera" un "Noah" klubus.

Aizsarga pērn pārstāvētā komanda nespēj aizvadīt līdz galam aizvadīt sezonu, 23. jūlijā atsaucot dalību no virslīgas čempionāta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!