Foto: F64
Latvijas futbola izlases galvenais treneris Slaviša Stojanovičs pēc valstsvienības kandidātu saraksta atklāšanas klāstīja, ka Minhenes "Bayern" kluba pārstāvji nav atbildējuši uz zvaniem saistībā ar izlases 19 gadus veco pussargu Danielu Ontužānu.

Jau ziņots, ka Stojanovičs nosauca tos futbolistus, kuri cīnīsies par vietu sastāvā oktobrī gaidāmajās 2020. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēs, valstsvienībā parādoties vairākiem pirms mēneša neizsauktiem spēlētājiem. Sastāvā atgriezušies Raivis Jurkovskis, Igors Tarasovs, Daniels Ontužāns, Artūrs Karašausks, Dāvis Ikaunieks un Vladislavs Fjodorovs.

"Šis spēlētāju skaits var mainīties, jo nedēļas nogalē futbolistiem vēl ir spēles. Lielais skaits ir tāpēc, ka pieciem spēlētājiem ir dzeltenās kartītes. Tāpēc pastāv iespēja, ka daļa no viņiem otrajā spēlē nevarēs piedalīties. Es gan ceru, ka tā nenotiks un visi varēs doties uz Izraēlu. Vēl viens iemesls – septembra nometnes pirmajās dienās dažiem spēlētājiem bija traumas, par ko es nebiju savlaicīgi informēts," 27 spēlētāju garo sarakstu komentēja Stojanovičs.

No iepriekšminētajiem spēlētājiem pēdējā laikā bez spēļu prakses ir uzbrucējs Karašausks un pussargs Ontužāns.

"Esmu runājis ar viņa treneriem, tomēr vēlos redzēt viņu dzīvē, lai pārliecinātos par Ontužāna gatavību. Viņiem jāpieņem lēmumi par karjeras turpmāko attīstību. Esmu ieguvis gana daudz informācijas, tomēr vēlos ar viņiem aprunāties klātienē, lai saprastu, kā viss ir patiesībā," skaidroja Latvijas izlases treneris.

Stojanovičs veselības problēmu dēļ nebija aizlidojis pie šiem spēlētājiem, tāpēc klātienē vēlas runāt par viņu šī brīža fizisko sagatavotību.

"Mums pietrūkst ātru spēlētāju, kuri var spēlēt viens pret viens. Karašausks Kiprā nespēlē, tikai piedalās draudzības mačos. Ontužāns septembrī pie mums nebija, jo Minhenes "Bayern" atsūtīja vēstuli. Viņam šeit ierodoties, paredzētas medicīniskās pārbaudes," situāciju par abiem futbolistiem komentēja Stojanovičs.

Treneris lika noprast, ka izlasei ir grūtības komunicēt ar Ontužāna pārstāvēto Vācijas klubu "Bayern".

"Sarunas bijušas tikai ar elektroniskā pasta starpniecību. Centos viņus sazvanīt, arī sporta direktoru. Pat mēģināju viņus sazvanīt caur Danielu, bet viņi teica, ka atzvanīs. Tomēr tas nav noticis. Domāju, ka mums jābūt aktīvākiem komunikācijā ar viņiem. Nav pieņemama situācija, ka vienpersoniski kaut kas tiek paziņots. Mums ir jābūt savam rīcības plānam saistībā par šo spēlētāju un par to jāliek zināt klubam," atklāja Stojanovičs.

Septembra mačos Latvijas izlasei nepalīdzēja Ošs, kurš ikdienā cementē Šveices augstākās līgas kluba Neišateles "Xamax" aizsardzību.

"Septembrī viņš nedrīkstēja spēlēt, lai arī bija ieradies uz izlasi. To apstiprināja gan viņa kluba, gan izlases medicīniskais personāls. 14 dienas viņa nebija sastāvā, tomēr šobrīd jau ir atgriezies laukumā, tāpēc arī šoreiz pievienosies izlasei. Cerams, ka viņš būs pie labas veselības. Tas pats attiecas uz Denisu Rakelu, kurš pirmajās nometnes dienās bija ar nelielu savainojumu," atklāja Stojanovičs.

No vadošajiem spēlētājiem šoreiz nav izsaukts Valērijs Šabala, tāpat valstsvienībā nav septembrī debitējušā Armanda Pētersona.

"Pētersons ir nedaudz izdedzis, jo spēlējis ļoti daudz. Piedalījies gandrīz visos Eirokausa mačos un arī virslīgas čempionātā. Viņš ir noguris. Šabala ir spēlētājs, par kuru mums jārūpējas. Esmu nolēmis spēlēt ar vienu uzbrucēju, tāpēc bija jāpieņem grūtāks lēmums. Devu iespēju Dāvim Ikauniekam," sastāva aprises ieskicēja Stojanovičs.

Šobrīd vēl valstsvienībai nav izvēlēts kapteinis.

"Kapteiņa jautājums ir vēl atvērts, bet vārtsarga jautājumu runāsim nometnes laikā ar Aleksandru Koliņko. Tad arī skatīsimies pēc situācijas, kuram dot iespēju," teica Stojanovičs.

Latvijas nākamā pretiniece Polija Rīgā ieradīsies ar iespaidīgu arsenālu uzbrukumā.

"Viņi ierodas ar vēlmi uzvarēt, jo zaudēti punkti nozīmēs zaudēt iespēju uzreiz kvalificēties čempionātam. Viņiem ir daudz labu spēlētāju. Ne tikai labi, bet augstākās klases. Poļi spēlēs uzbrukuma futbolu," atzina Stojanovičs.

Latvijas valstsvienība 10. oktobrī "Daugavas" stadionā uzņems Polijas izlasi, kura uz Latviju dosies ar zvaigžņotu uzbrukuma līniju. Pirmajā savstarpējā spēlē Latvija vien otrajā puslaikā ielaida vārtos, spēlē zaudējot ar rezultātu 0:2.

Savukārt 15. oktobrī Beerševā izlase viesosies pie Izraēlas valstsvienības, kurai 7. jūnijā aizvadītā spēlē mājās Latvija piekāpās ar rezultātu 0:3.

Latvijas izlase pagaidām sešās spēlēs vien piedzīvojusi zaudējuma rūgtumu, gūstot tikai vienus vārtus, kurus savā cietoksnī raidīja Ziemeļmaķedonijas futbolists Darko Velkovskis, bet pieļaujot 21 pretinieku gūtus vārtus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!