Foto: Reuters/Scanpix/LETA

82 gadu vecumā ceturtdien, 29. decembrī, miris viens no visu laiku izcilākajiem futbolistiem, brazīļu futbola zvaigzne Pelē.

Pelē jeb pilnā vārdā Edisons Arantess du Nasimentu novembra nogalē tika nogādāts Sanpaulu slimnīcā. Sākotnēji tika vēstīts, ka ar zarnu vēzi slimojošajam Pelē tā bijusi paredzētā vizīte. Vēlāk gan tika precizēts, ka ārsti nevarēja veikt vēža ārstēšanas procedūras, jo pēc Covid-19 izslimošanas futbola leģendai konstatēta elpceļu infekcija. Decembra otrajā pusē Pelē veselības stāvoklis pasliktinājās, bet 2022. gada pēdējās dienās futbola leģendas dzīvība izdzisusi.

2021. gada septembrī Pelē veica resnās zarnas audzēja operāciju pēc tam, kad ļaundabīgo audzēju konstatēja ikdienas pārbaudēs.

Pelē meita Kellija Nascimento sociālajos tīklos ievietojusi fotogrāfiju ar radinieku rokām uz futbola leģendas ar parakstu: "Visi, kas mēs esam, esam pateicoties tev. Mēs tevi bezgalīgi mīlam. Dusi mierā."

Sanpaulu slimnīca apstiprinājusi, ka Pelē nomira "vairāku orgānu darbības traucējumu dēļ, ko izraisīja resnās zarnas vēža progresēšana, kas saistīta ar viņa iepriekšējo klīnisko stāvokli".

Pelē jau 15 gadu vecumā debitēja savā dzimtajā klubā "Santos", bet vēl pēc gada jau spēlēja Brazīlijas izlasē. 1958. gadā, būdams vien 17 gadus vecs, Pelē iznāca uz futbola lielās skatuves – Pasaules kausa. Kopā ar Brazīlijas izlasi Pelē izcīnījis trīs Pasaules kausus – jau pieminētajā 1958. gadā, kā arī 1962. un 1970. gadā.

Sporta vēsturē visaugstāk tiek vērtēts 1970. gada tituls, jo daudzi futbola apskatnieku vērtējumā tā laika Brazīlijas izlase ir viena no labākajām komandām sporta vēsturē, bet Pelē bija izteikts tās līderis.

Karjeras laikā Pelē 1363 spēlēs guvis 1279 vārtus, ieskaitot pārbaudes spēles, kas ir oficiāli reģistrēts kā Ginesa pasaules rekords. Brazīlijas izlasē futbola leģenda guvusi 77 vārtus 92 spēlēs. Pelē ir vienīgais futbolists, kas karjeras laikā trīs reizes izcīnījis Pasaules kausu. Sākoties 21. gadsimtam, FIFA atzina Pelē par 20. gadsimta izcilāko futbolistu.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!