Foto: AP/Scanpix /LETA
Totenhemas "Hotspur" kluba sistēmas futbolists Deniss Cirkins (Čirkins), kurš acīs iekritis vienības galvenajam trenerim portugāļu speciālistam Žuzē Mourinju, ir spēlējis gan Latvijas, gan Anglijas jaunatnes izlasēs, un šobrīd viņam joprojām ir atvērts ceļš uz abu valstu pieaugušo valstsvienībām, sarunā ar aģentūru LETA stāsta Latvijas U-21 izlases galvenais treneris Dainis Kazakevičs.

Vienā no Totenhemas kluba "Hotspur" preses konferencēm kluba galvenais treneris Žuzē Mourinju atzīmēja arī acīs iekritušā 17 gadus vecā Denisa Cirkina vārdu, kurš regulāri spēlē Totenhemas kluba U-19 komandā.

"Viņam ir 17 gadi, un viņš vēl ir bērns, taču ļoti talantīgs. Nākotnē gribētu, lai viņš trenējas kopā ar pieaugušo komandu un es varētu viņam palīdzēt kļūt par labāku futbolistu," Mourinju teikto citē interneta portāls "www.hitc.com".

"Cik zinu, Denisam Cirkinam ir Īrijas pase, bet viņa vecāki ir no Daugavpils," par talantīgo futbolistu saka Latvijas U-21 izlases galvenais treneris Kazakevičs. "2016.gadā viņš Latvijas Futbola federācijas (LFF) Futbola akadēmijas izlasē Eiropas tūres ietvaros aizvadīja divas spēles - Austrijā ar šīs valsts klubu un Slovākijā ar Bratislavas izlasi. Tobrīd viņš kopā ar tēti bija atbraucis uz Latviju un varēja piedalīties šajās spēlēs."

Kazakevičs skaidro, ka Latvijā oficiāli izlase skaitās no 16 gadu ierobežojuma, bet U-13, U-14 un U-15 komandas tiek sauktas par LFF Futbola akadēmijas projekta izlasēm. Cirkins jau ir spēlējis arī Anglijas U-17 izlasē, taču tas nepiesaista viņu tikai Anglijas dažāda vecuma valstsvienībām.

"Mēs viņa gaitām sekojam līdzi," skaidro Latvijas U-21 izlases galvenais treneris. "Savulaik Latvijas U-17 valstsvienības treneris Igors Stepanovs viņu gribēja iesaistīt izlasē, taču tobrīd futbolistam reāls variants bija Anglijas U-16 izlase, un tika lemts par labu dalībai Anglijas jauniešu izlasēs. Latvijai tas nenozīmē zaudētu futbolistu, jo spēlēšana vienas valsts jaunatnes izlasē vēlāk neizslēdz dalību citas valsts pieaugušo valstsvienības rindās. Noteicošais ir pirmais oficiālais mačs kādas valsts pieaugušo izlasē. Pēc tam gan vairs citas valsts pieaugušo izlasi pārstāvēt nedrīkst."

Ir jau bijuši piemēri, kad kāds futbolists ir uzspēlējis divu valstu jauniešu izlasēs. Piemēram, uzbrucējs Igors Rejs sākumā pārstāvēja Francijas U-18 un U-19 izlases, bet pēc tam spēlēja Latvijas U-21 valstsvienībā.

"Šobrīd liels skaits latviešu ir pārcēlušies uz citām valstīm, un mūsu uzmanības lokā ir kādi 17-20 jaunie futbolisti dažādās futbola akadēmijās citās valstīs," par jauniešu izlašu situāciju stāsta Kazakevičs. "Viens no tādiem ir Latvijas U-21 izlases aizsargs Deivids Titovs, kurš pārstāv Anglijas klubu "Brentford". Ir arī citi puiši, piemēram, Vācijā, kuriem vecāki dzimuši Latvijā. Cik varam, sekojam viņiem līdzi, aicinām uz izlasēm. Ir arī tādi, kuri paši mums uzraksta vai viņu vecāki ar mums kontaktējas."

Cirkins kluba jauno futbolistu akadēmijā tiek uzskatīts par vienu no talantīgākajiem un jau regulāri spēlē kopā ar vecākiem puišiem UEFA U-19 Jaunatnes līgā, kur jūtas kā mājās. Viņš jau spēlējis arī Anglijas U-17 izlasē.

Atnākot uz Totenhemas klubu, portugāļu speciālists izteicās, ka grib sekmēt jauno futbolistu progresu, un tiek lēsts, ka Cirkins varētu būt viens no šī procesa galvenajiem ieguvējiem.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!