Foto: AP/Scanpix/LETA

87 gadu vecumā mūžībā devies vārtsargs Harijs Gregs, kurš plašākā futbola sabiedrībā atpazīstams ne tikai ar savu izcilo sniegumu Mančestras "United" kluba ierindās un Ziemeļīrijas izlasē, bet arī ar Minhenes aviokatastrofu, kurā viņš palīdzēja izglābt vairāku cilvēku dzīvības.

Ir ļoti žēl paziņot, ka mūžībā devusies kādreizējā Mančestras "United" un Ziemeļīrijas leģenda Harijs Gregs," sociālā tīmekļa vietnē "Facebook" pirmdien vēstīja Harija Grega izveidotais fonds. "Viņš no šīs pasaules aizgāja mierīgi, slimnīcā, savas mīlošās ģimenes lokā."

Pirms 62 gadiem – 1958. gada 6. februārī – Gregs kļuva par varoni Minhenes traģēdijā. Viņš kopā ar Mančestras "United" komandu un personālu cieta aviokatastrofā, kad lidmašīna trešo reizi neveiksmīgi centās pacelties gaisā. Avārijā bojā gāja 23 cilvēki. Nu jau mūžībā aizgājušais Gregs divreiz atgriezās degošās lidmašīnas atliekās, lai nogādātu savus komandas biedrus un citus lidmašīnā esošos cilvēkus drošībā. Futbolists izglāba divus Mančestras spēlētājus Bobiju Čarltonu un Denisu Vailetu, smagi ievainotu grūtniecībā esošu sievieti un viņas gandrīz divus gadus veco mazuli, kā arī sniedza pirmo palīdzību komandas trenerim Metam Bazbijam.

Gregs 1957. gadā kļuva par pasaulē dārgāko vārtsargu, kad "United" viņu par 23 000 sterliņu mārciņām iegādājās no Donkasteras "Rovers" komandas. "Sarkano velnu" rindās futbolists pavadīja deviņus gadus, taču neizcīnīja nevienu titulu.

"United" sastāvā vārtu vīrs kopumā aizvadīja 247 spēles, tajā skaitā maču, kas norisinājās nieka 13 dienas pēc aviokatastrofas pret Šēfildas klubu, kurā Mančestras futbolisti izcīnīja uzvaru ar 3:0.

Nacionālās izlases rindās futbolists aizvadīja 25 spēles un bija daļa no komandas, kas 1958. gada Pasaules kausā Zviedrijā sasniedza ceturtdaļfinālu. Gregu atzina par turnīra labāko vārtsargu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!