Foto: Gata Pabērza kolāža

Sporta pasaule šogad elpo ļoti strauji – knapi esam pielikuši punktu Eiropas futbola čempionātam un tenisam Vimbldonā, kad jāsāk gatavoties izšķirošajiem notikumiem "Tour de France" velotūrē, NBA finālā un galu galā – "rotāt istabu" olimpiādes sagaidīšanai. Neskatoties uz pavadošo svelmi, MVP cenšas turēt tempu un neatpalikt. Lūk, par ko rakstījām pagājušajā nedēļā.

Latvijas vieglatlētikas ciltskoka stiprākie zari

Foto: Gata Pabērza kolāža

Latvijas vieglatlētikas vēsture ir bagāta panākumiem kā reti kurā citā sporta veidā, un bieži vien tas nav tikai tradīciju jautājums, bet arī spēcīgu ģimeņu un jaudīgu gēnu nopelns. Pagājušajā nedēļā publicējām unikālu Andra Staģa darbu – apzinot un savirknējot šīs saiknes topos pēc sasniegto rezultātu vērtības: mātes un meitas, tēvus un dēlus, vīrus un sievas, māsas, brāļus un vēl virkni ļoti interesantu kombināciju. Ikaunieki, Lūši, Obižajevi vai varbūt Grīvas – kuri tad sevi pavisam oficiāli drīkst dēvēt par pašu dižciltīgāko karalienes bruņinieku ordeni?

Lasīt vairāk

Kā uzvarēt pēcspēles sitienu sērijā? Zinātne, viltības un bezkaislīgā statistika

Foto: AP/Scanpix/LETA

"Pendele" futbolā ir kas ļoti īpašs – brīdis, kad suns jau pārkāpts un vārtu guvums šķiet jau gandrīz rokā, taču uzbrucējam, kas novieto bumbu uz 11 metru atzīmes un kura uzdevums, nostājoties viens pret vienu ar pretinieku vārtsargu, ir pārkāpt arī astei, patiesībā atrodas skarbās gaidu un atbildības skrūvspīlēs. Daži to dēvē par loteriju, taču kļūdaini – pētījumi un statistika apliecina, ka tā ir vesela zinātne, kur sastopas prasmes, psiholoģija, apstākļi un veiksme. Jānis Freimanis parakās dziļāk šajā dārziņā, kas aizvadītajā Eiropas čempionātā uzvarētājus no zaudētājiem šķīra vairākkārt, tostarp – finālā.

Lasīt vairāk

Raimonds Rudzāts: Vai Mārtiņš Sesks būs nākamā Latvijas sporta superzvaigzne?

Foto: Mareks Gaidamovičs

Cilvēku ieradumi sporta patēriņā pēdējos gados transformējušies. Ievērojami pieaugusi interese par veselīgu dzīvesveidu, kamēr auditorija sporta sacensībām sarūk. Kā pielāgoties laikiem, kad cilvēki sporto vairāk, bet interesējas par sportu – mazāk? Latvijā daudziem līdzšinējās kārtības atkarīgajiem izdevīgi to ignorēt – ierosinājums valsts finansējumu pielīdzināt privātā sektora ieguldījumiem katrā sporta veidā guva atsaucību sporta sabiedrībā, taču aukstasinīgi ticis ignorēts varas gaiteņos, jo liktu pamest glābšanas laivu daudziem tradīcijām bagātiem bezbiļetniekiem...

Lasīt vairāk

Tāpat pagājušajā nedēļā aicinājām piecus spilgtus Latvijas futbola ekspertus izteikt savu vērtējumu par Eiropas čempionāta norisēm, varoņiem un antivaroņiem – Māris Verpakovskis, Kaspars Gorkšs, Ilvars Koscinkevičs, Edmunds Novickis un Ģirts Mihelsons kodolīgi argumentēja savas izvēles gan par "Euro 2020" pārsteigumu, vilšanos un atklājumu autoriem, gan tobrīd vēl prognozēja izšķirošo spēļu iznākumus, kā arī komentēja pašmāju futbola nesmukumu, diviem Latvijas izlases spēlētājiem publiski sevi prezentējot citas valstsvienības kreklos. Savukārt 2021. "Tour de France" 1. posma krimināli neuzmanīgās fanes nodarījums rosināja Ingrīdu Upīti pašķirstīt sporta vēstures lappuses, izceļot skaļākos, neparastākos un asinis stindzinošākos gadījumus, kad līdzjutēji kļuvuši par sporta notikumu dalībniekiem.

Kas gaidāms "MVP"

Latvijas sporta X stundu sērijas turpinājumā šonedēļ stāstīsim par gadījumu, kad viens no Latvijas labākajiem riteņbraukšanas profesionāļiem pārpratuma rezultātā nonāca kaimiņvalsts stingra režīma kolonijā. Okeāna otrā krastā iepriekš neprognozētam atrisinājumam tuvojas NBA sezona, tāpēc papētīsim Fīniksas "Suns" komandas fenomenu, tāpat arī ieskicēsim revolucionārās pārmaiņas, ko jau šajā nedēļā eksperimentālā kārtā plāno F1, kā arī pamēģināsim ielūkoties sporta nākotnē, kuru būtiski var mainīt biomehānikas zinātne. Pamazām uzkarst arī pašmāju hokeja vides katliņš, jo aiz kalniem vairs nav jaunās KHL sezonas sākums, tāpēc iztaujāsim vienu no "kurinātājiem". Un vēl būs savdabīgs Top-6 – neparastās un bieži vien dīvainās tradīcijas un nosacījumi, kas vēsturiski saglabājušies dažādu sporta veidu, līgu vai klubu nolikumos, spītīgi ignorējot laikmeta vēsmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!