Foto: LETA

Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) prezidentam Aleksanderam Čeferinam ceturtdien, 22. septembrī, vizītes laikā bija ieplānota tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu, lai apspriestu iespējamo valsts atbalstu nacionālā futbola stadiona būvniecībā. Tomēr gan šī, gan potenciālā tikšanās ar finanšu ministru Jāni Reiru izpalika.

Čeferinam tikšanās ar Kariņu bija ieplānota ceturtdien, bet jau trešdienas vakarā bija zināms, ka tā nenotiks. Kā oficiālais tikšanās atsaukšanas iemesls minēta Kariņa saaukstēšanās, jo ministru prezidents jau otrdien MK sēdi vadīja attālināti.

Kariņa vietā deleģēts tikties ar Čeferinu bija Reirs, kurš ir ne tikai atbildīgais par finansēm, bet arī ir vadījis Latvijas Nacionālās sporta padomes sēdes. Portālam "Delfi" zināms, ka Reirs bijis gatavs tikties, tomēr ministram nezināmu iemeslu dēļ tikšanās par iespējamā stadiona finansēšanu un būvniecību nav notikusi. Kā neoficiāli noskaidroja portāls "Delfi", tikšanos ar Reiru nav vēlējies Čeferins, kurš bijis gatavs tikties tikai ar Kariņu. Vēlāk Čeferinam bijusi telefonsaruna ar Kariņu, bet par tās saturu un ilgumu UEFA prezidents žurnālistiem sacīja izvairīgi.

"Es nebraucu tikties ar politiķiem. Mans mērķis ir tikties ar federācijas vadību. Tiekos ar federācijām, kuras savukārt mani saved kopā ar personām, kuras piedalās sarunās," skaidroja Čeferins, noliedzot, ka ir sarūgtināts par nenotikušajām sarunām ar amatpersonām.

Čeferinam gan tā nav pirmā neveiksme Latvijas politiskajā lauciņā. Aprīlī viņam bija plānota vizīte Latvijā un tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu, tomēr tobrīd Levits negaidītā vizītē apmeklēja kara skarto Ukrainu. Tādējādi LFF nācās atlikt Čeferina vizīti – sākumā uz jūniju, taču vēlāk uz septembra beigām.

Interesanti, ka Čeferins pirms vizītes neko nav zinājis par politisko situāciju Latvijā un faktu, ka pēc pusotras nedēļas ir Saeimas vēlēšanas, kas viesīs izmaiņas Ministru kabineta sastāvā. Līdz ar to LFF un UEFA iespējamās sarunas ar pašreizējiem ministriem par potenciālo valsts finansējumu arī būtu formālas, jo valdība lielu atbildību pašreizējā politiskā situācijā neuzņemtos. Kā atzina Čeferins, viņš par gaidāmām vēlēšanām uzzinājis vien jau Latvijā, tomēr uzsvēra, ka viņš par politiku neinteresējas, bet viņam rūp futbola attīstība.

Jau ziņots, ka Čeferina vizītes galvenais mērķis bija pārrunāt futbola stadiona būvniecības iespējas, tomēr par šo jautājumu izdevies aprunāties tikai ar Rīgas mēru Mārtiņu Staķi. LFF un Rīgas dome parakstīja nodomu protokolu, tomēr tas vairāk ir labas gribas žests, nevis kāda oficiāla vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!