Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Dainis Kazakevičs ir uzurpējies varu Latvijas Futbola federācijā un var pieņemt jebkādu lēmumu, uzskata futbola komandas "Noah Jūrmala" vadītājs Aleksandrs Jaukobvskis, kura vienībai piektdien anulēja licenci dalībai "Optibet" Latvijas futbola virslīgas jaunajā sezonā.

"Noah Jūrmala" ir apspriestākais temats Latvijas futbola starpsezonā. Sākotnēji ar investīcījām ienākt klubā solīja armēņu investori, kuri šī iemesla dēļ arī mainīja komandas nosaukumu no Daugavpils "Lokomotiv", kas uzvarēja pērnās sezonas pirmajā līgā, uz "Noah Jūrmala".

"Noah Jūrmala" saņēma licenci bez jebkādiem aizrādījumiem no LFF puses, bet tad "Noah Jūrmala" radās nesaskaņas ar armēņu investoriem, kas aizgāja no kluba. Ilgu laiku bija neskaidrība par "Noah Jūrmala" dalību nākamajā sezonā, arī LFF vēl ceturtdien neviesa skaidrību šajā jautājumā, bet piektdien LFF Disicplināro lietu komisija lēma anulēt "Noah Jūrmala" piešķirto licenci.

"Jau tad, kad saņēmām informāciju, juristi sāka darbu un, protams, ka lēmumu pārsūdzēsim. Ja vajag, iesim tālāk. Vēl jāanalizē detaļas, bet pirmais – kāpēc lēmumu pieņēma LFF DK, nevis Licencēšanas komisija?," sarunā ar portālu "Delfi" saka Jakubovskis, kurš kopš gada sākuma juridiski nav biedrībā "Noah Jūrmala" (pirms tam "Lokomotiv Daugavpils").

Jakubovskis sarunā ar portālu asi vērsās pret LFF lēmumu un argumentēja visus jautājumus, kuru dēļ atņemta licence. Ja Jakubovska paustie argumenti ir patiesi, tas rada aizdomas par LFF DK lēmuma pamatojamību.

"Pats taisīju pirmo akreditāciju, kad saņēmām licenci. Tagad, kad aizgāja investori, bija dažas problēmas. FK "Dinamo Rīga" par akadēmiju jau samaksāju 15 000 eiro un vienojāmies par nākamajiem maksājumiem, tāpēc man ir pārsteigums šis jautājums, jo visu iesniedzu. Šodien bija plānots nākamais maksājums viņiem," saka Jakubovskis.

Pēc armēņu investora aiziešanas viens no galvenajiem jautājumiem bija finanses, ko savā lēmumā norāda LFF. Pēc armēņu investora aiziešanas LFF licencēšanas finanšu kritēriju eksperts Uģis Mālmanis norādījis, ka "FC "Noah Jurmala" iesniegtie papildus dokumenti finanšu kritēriju izpildei un uzrādītie ienākumu avoti ir nesamērojami ar "Noah Jurmala" iesniegto 2021. gadā plānoto izdevumu pārskatu (nākotnes finanšu informāciju)".

Tomēr portāla "Delfi" rīcībā esošās garantijas vēstules liecina, ka divi investori gatavi sniegt 700 000 eiro, bet kopā klubam no dažādiem avotiem garantēti vismaz 900 000 eiro. LFF-A licences pretendentiem ieņēmumu summai kalendārā gada laikā ir jāsastāda vismaz 150 000 eiro, liecina LFF noteikumi. Armēņu investoru gadījumā galvenais finanšu avots solīja 300 000 eiro.

"Aizsūtījām apliecinājumus par 900 000 eiro. Tur ir gan fiziskās personas, gan juridiskās, un ar diezgan nopietniem finanšu rādītājiem. Visu iesniedzām. Mums finansiālās garantijas ir vēl labākas, nekā "Noah Jūrmala" gadījumā," sašutis ir Jakubovskis. Viņš atgādina, ka izjūt nepatiku no LFF puses jau kopš 2017. gada, kad "Lokomotiv Daugavpils" neļāva startēt pirmajā līgā, lai gan komanda uzvarēja otrajā līgā. "Pirmajā līgā tad spēlēja Naura Mackeviča un Aleksandra Isakova "BFC Daugavpils", viņi arī panāca, lai nestartējam pirmajā līgā."

"Tagad mūs virslīgā negribēja redzēt ne Isakovs, ne Kazakevičs. Skaidrs, ka LFF prezidents tur vairs nepieņem lēmumus. Kazakeviča "koalīcija" uzurpējusi organizāciju un pieņēm lēmumus, kā grib – ja grib, tad spēlēs astoņas; ja grib, tas spēlēs kaut piecas. Investoriem te nav ko darīt. Šodien iedodam licenci, rīt atņemam. Skaidrs, ka viņi negrib konkurentu virslīgā. Mēs būtu konkurētspējīgi. Jā, necīnītos par medaļām, bet par kādu 5. vietu droši," uzskata Jakubovskis.

Viņš norāda, ka līgumi noslēgti ar 25 futbolistiem, tiek maksātas algas, viesu futbolistiem nodrošināti dzīvokļi. "Žēl, ka viņi (LFF) dara, ko grib. Kārtējais bēdīgais skandāls Latvijas futbolā. Vēl vakar zvanīju (LFF prezidentam) Vadimam Ļašenko, Dainim Kazakevičam – abi teicās, ka neko nezinot, jo nepieņemot lēmumus. Ja nedabūsim licenci, iesim kaut vai uz Lozannu (Sporta arbitrāžas tiesu). Skaidrs, ka LFF tagad man vispār draugu nav."

LFF savā lēmumā norāda, ka "Noah Jūrmala" nevarēs spēlēt Tukumā, jo LFF saņēmusi Tukuma Sporta skolas vēstuli, ka "nav iespējams nodrošināt FC "Noah Jurmala" komandu nodarbības un spēles Tukuma Sporta skolas valdījumā esošajos futbola laukumos", lai gan licencēšanas sākotnējā posmā garantijas no Tukuma puses bija.

"Domāju, ka shēma tāda – mums bija stadiona līgums, bet piezvanīja (LFF valdes loceklim un Tukuma Sporta skolas direktoram) Sergejam Kovaļovam un palūdza. Un tad pēkšņi 11. marta vakarā Tukums atsūta vēstuli. Zvanu (Klubu licencēšanas menedžerim) Artūram Saļņikovam un saku, ka mums tāpat pirmās sešas kātrtas ir RTU stadionā, bet kad būs jāpariet uz dabīgo laukumu, tad runāsim ar Jelgavu vai citiem laukumiem. Mums pat neprasīja dokumentus šajā papildus jautājumā par infrastruktūru, jo viss esot skaidrs. Tas tagad ir formāls iemesls," uzskata Jakubovskis.

Jakubovskis piebilda, ka neizpratni par LFF lēmumu paudis cits virslīgas klubs Jūrmalas "Spartaks". Pirms dažām dienām "Spartaks" no LFF saņēmis apliecinājumu, ka "Noah Jūrmala" spēlēs virslīgā, jo dokumentācija ir kārtībā, tāpēc "Spartaks" izīrējis "Noah Jūrmala" trīs futbolistus. Tagad šiem futbolistiem, iespējams, būs jāmeklē citas īres iespējas, jo "Spartaks" viņiem vēlējās nodrošināt iespēju gūt spēļu praksi augstākajā līmenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!