Foto: AFP/Scanpix

Anglijas premjerlīgas iepriekšējās sezonas pārsteidzošās čempiones Lesteras "City" galvenais treneris Klaudio Ranjēri iekļauts starp tiem Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) desmit kandidātiem, kuri pretendē uz gada labākā trenera apbalvojumu.

Pēc mēneša kandidātu saraksts tiks saīsināts līdz trim pretendentiem, bet labākais treneris FIFA apbalvošanas ceremonijā tiks nosaukts nākamā gada 9.janvārī.

Ranjēri Lesteras vienības vadību pārņēma pērn jūlijā. Lai gan "City" futbolistiem tika prognozēta cīņa par vietas saglabāšanu premjerlīgā, tomēr itāļu speciālists aizveda Lesteras komandu līdz sensacionālam Anglijas premjerlīgas čempiones titulam. Līdz ar kļūšanu par Anglijas čempioniem Lesteras futbolisti nopelnīja vietu arī UEFA Čempionu līgā, kontinenta klubu turnīros atgriežoties pēc 16 gadu pārtraukuma.

Uz labākā trenera godu pretendē arī Portugāles valstsvienības galvenais treneris Fernandu Santušs, kurš savus spēlētājus aizveda līdz Eiropas čempiona titulam. Nākamajā svētdienā ar Portugāles izlasi 2018.gada Pasaules kausa kvalifikācijas mačā spēkosies Latvijas futbolisti.

Uz balvu pretendē arī Eiropas čempionāta finālistes Francijas galvenais treneris Didjē Dešāns, kā arī pārsteidzošās finālturnīra pusfinālistes Velsas galvenais treneris Kriss Kolemans.

Balvai izvirzīts arī UEFA Čempionu līgas uzvarētājas Madrides "Real" galvenais treneris Zinedins Zidāns, kurš komandas vadību pārņēma šī gada sākumā. Uz balvu pretendē arī "Real" pretinieces UEFA Čempionu līgas finālā Madrides "Atletico" galvenais treneris Djego Simeone, kā arī Spānijas čempiones "Barcelona" treneris Luiss Enrike.

Tāpat kandidātu sarakstā iekļuvis Hoseps Gvardiola, kurš pavasarī aizveda Minhenes "Bayern" līdz Vācijas bundeslīgas čempiones titulam, bet starpsezonā pārgāja uz Anglijas premjerlīgas komandu Mančestras "City".

Bez Ranjēri un Gvardiolas starp kandidātiem iekļuvuši vēl divu Anglijas premjerlīgas klubu galvenie treneri. Uz balvu pretendē UEFA Eiropas līgas finālistes "Liverpool" galvenais treneris Jirgens Klops, kurš Liverpūles vienībai pievienojās pirms gada. Balvai izvirzīts arī Maurisio Početino, kura vadītā Totenhemas "Hotspur" iepriekšējā sezonā ieguva trešo vietu premjerlīgā.

Labākais šī gada treneris tiks izraudzīts kombinētajā balsojumā, kur 50% balsu piederēs valstsvienību treneriem un kapteiņiem. Savukārt otru pusi balsojuma veidos līdzjutēju un žurnālistu balsojums.

Piektdien FIFA publicēs to 23 futbolistu vārdus, kuri pretendēs uz gada labākā spēlētāja balvu. Līdzjutēju balsojums par gada labāko futbolistu un treneri sāksies piektdien, bet noslēgsies 22.novembrī.

Kā ziņots, FIFA pārtraucot līgumu ar izdevumu "France Football", turpmāk Eiropas labākais futbolists un pasaules labākais futbolists atkal tiks noteikti atsevišķās aptaujās.

Kopš 1956.gada "France Football" pēc kontinenta žurnālistu balsojuma pasniedza Eiropas labākā futbolista balvu jeb "Ballon d'Or", bet, tā kā bieži šīs balvas ieguvējs bija identisks FIFA veidotās pasaules labākā futbolista aptaujas uzvarētājam, 2010.gadā pēc tābrīža organizācijas prezidenta Zepa Blatera iniciatīvas tās tika apvienotas. FIFA labāko spēlētāju noteica valstsvienību kapteiņu, galveno treneru un žurnālistu balsojums, un turpmāk šādu formātu pārņēma "Ballon d'Or".

Šogad noslēdzās "France Football" līgums ar FIFA, kas netika pagarināts. Līdz ar to "Ballon d'Or" balva atgriezīsies pie saknēm un turpmāk tās ieguvējs atkal tiks noteikts vienīgi pēc žurnālistu balsojuma, bet šajā balsojumā valstsvienību kapteiņiem un galvenajiem treneriem vairs netiks prasīts viedoklis.

2015.gadā piekto reizi karjerā par pasaules labāko futbolistu tika nosauks Argentīnas izlases un Spānijas granda "Barcelona" uzbrucējs Lionels Mesi, bet par labāko galveni treneri tika atzīts Barselonas vienības vadītājs Enrike.

FIFA 2016.gada labākā galvenā trenera balvas kandidāti:

Fernandu Santušs (Portugāles izlase), Didjē Dešāns (Francijas izlase), Kriss Kolemans (Velsas izlase), Zinedins Zidāns (Madrides "Real", Spānija), Klaudio Ranjēri (Lesteras "City", Anglija), Djego Simeone (Madrides "Atletico", Spānija), Luiss Enrike ("Barcelona", Spānija), Hoseps Gvardiola (Minhenes "Bayern", Vācija/Mančestras "City", Anglija), Jirgens Klops ("Liverpool", Anglija), Maurisio Početino (Totenhemas "Hotspur", Anglija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!