Foto: Shutterstock

Latvijas futbola izlases bijušais galvenais treneris Marians Pahars pirmo reizi pēc atkāpšanās no amata aicina masu medijus uz preses konferenci, lai izskaidrotu aiziešanas iemeslus, taču žurnālistiem noteiktie ierobežojumi un aizliegumi ir izraisījuši sašutumu sporta mediju vidē.

Kā informē Latvijas Futbola federācija (LFF), Pahars ceturtdien, 13. aprīlī, rīkos "personīgu preses konferenci", kurā "atskatīsies uz pavadīto laiku pie valstsvienības stūres, sniegs plašāku komentāru par atkāpšanās iemesliem" un būs "gatavs atbildēt uz žurnālistu jautājumiem".

Masu medijiem izsūtītajā uzaicinājumā žurnālisti tiek informēti, ka, respektējot Pahara vēlēšanos, būs vairāki ierobežojumi - mediju pārstāvji tiek aicināti šoreiz neizmantot video/TV kameras, kā arī fotoaparātus. Tai pašā laikā žurnālisti drīkstēs izmantot audio ieraksta ierīces (diktofonus, mobilos telefonus bezsaistes režīmā u.c.), taču preses konferencē izskanējušo audio informāciju varēs izmantot tikai tās atreferējumiem un iekšējām darba vajadzībām.

"Šīs prasības ir diezgan absurdas un nav saprotams to samērīgums, pamatojums. Līdzīgs regulējums ir tiesas procesos, ja kāds tiesas dalībnieks pieprasa liegt filmēt vai fotografēt, bet tas ir noteikts krimināllikumā," sarunā ar portālu "Delfi" neizpratnē par ierobežojumiem bija Latvijas Žurnālistu asociācijas (LŽA) valdes priekšsēdētājs Ivo Leitāns. "Tas ir diezgan amizanti, ka LFF rīkotā pasākumā bijušais izlases galvenais treneris kaut kādu iemeslu dēļ nevar atrasties televīzijas kameru un fotoaparātu priekšā, turklāt arī audio nevar pēc tam izmantot."

Leitāns sarunā pauda bažas, kā īsti tiks realizēti šie ierobežojumi. "Ja tā būtu neoficiāla tikšanās, tas būtu citādāk, bet šī ir publiska preses konference. LFF vajadzētu saprast žurnālistu darba specifiku un vēlmes. Ne tik sen Pahars vēl bija algots LFF darbinieks, kurš tagad atskaitās par padarīto. Te nav arī nekāda racionāla pamatojuma, ka būtu jāievēro kāda sensivitāte. Jāatzīst, ka šī ir diezgan neparasta prakse ne tikai sporta žurnālistikā, bet vispār Latvijas žurnālistikā."

LFF ierobežojumi ir izsaukuši masu mediju pārstāvju pārmetumus arī sociālajos tīklos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!