Foto: LFF

Latvijas futbola izlasei 2016.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra mačā pret Čehiju dažbrīd pietrūka meistarības un rakstura, pēcspēles preses konferencē atklāja valstsvienības galvenais treneris Marians Pahars.

Kā zināms, Latvijas izlase svētdien ar 1:2 piekāpās Čehijas valstsvienībai, kas līdz ar šo panākumu garantēja vietu Eiropas čempionāta finālturnīrā.

"Čehijas izlase bija vienkārši labāka. Dažreiz aizmirstam, cik laba tā komanda patiesībā ir. Varbūt tā bija sākumsastāva izvēles kļūda. Varbūt arī visiem spēlētājiem pietrūka rakstura. Visiem bija kļūdas, arī man," pauda Pahars, norādot, ka šis mačs viņa vadītajai komandai bijis neveiksmīgs.

"Bija neveiksmīga spēle, dažos brīžos pietrūka meistarības un rakstura. Tomēr saku lielu paldies spēlētājiem par pašatdevi, kā arī līdzjutējiem par atbalstu un Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, ka bija ieradies pie mums ģērbtuvēs," stāstīja Pahars.

Kā lūzuma momentu zaudētajā mačā Pahars min brīdi, kad uzbrucējs Artūrs Karašausks iespējami labā vārtu gūšanas momentā paklupa, neizmantojot iespēju izlīdzināt rezultātu.

"Tāds ir futbols. Ja neiesit tu, iesitīs tev - tas ir futbola likums. Pēc diviem zaudētiem vārtiem bija jāmaina spēle, tāpēc arī tika izdarītas maiņas. Pēc tam spēle mainījās, jo sākām skriet, dominēt un presingot. Nezinu, kāpēc bija jāgaida 20 minūtes, lai tā varētu spēlēt," teica treneris, kurš uzskata, ka mača sākumā bijušas problēmas labajā malā.

Šajā mačā aizsardzībā atgriezās izlases kapteinis Kaspars Gorkšs, kurš maču sāka kopā ar Kasparu Dubru, Gintu Freimani un Vitāliju Maksimenko. Salīdzinājumā ar iepriekšējo dueli Gorkšs bija nomainījis Vitāliju Jagodinski, bet Freimanis - Vladislavu Gabovu.

"Pirmkārt, Jagodinskis bija savainots, tāpēc negribējām riskēt. Otrkārt, devām iespēju Gorkšam, kurš pagaidām ir bez kluba. Viņš savu iespēju izmantoja, cīnījās kā gladiators. Viņš vienmēr bija un būs līderis. Tāpat arī Dubra abus šos mačus aizvadīja ļoti augstā līmenī," uzsvēra Pahars.

"Domāju, ka pareizi darījām, kad uzreiz no Turcijas devāmies uz Latviju, jo jau lidmašīna veicām dažas atjaunošanās procedūras," izvēli doties uzreiz mājās komentēja Pahars.

Tikmēr Čehijas izlases galvenais treneris Pavels Vrba pauda, ka komanda pirms mača nebija pārliecināta par uzvaru, tomēr speciālists ir priecīgs par panākumu.

"Pirms cikla sākuma teicu, ka mūsu grupas favorīte ir Nīderlande. Kā redziet, jau tagad, divas kārtas pirms kvalifikācijas cikla beigām, esam tikuši uz Franciju. Turcija un Nīderlande ir ļoti stipras komandas, ko esam atstājuši aiz muguras, līdz ar to tas ir liels panākums. Līdz šim šajā kvalifikācijas ciklā notikušās spēles pret Latviju un Kazahstānu bija grūtākās, jo komandas spēlē citādāk un no aizsardzības. Mūsdienās Eiropā vairs nav vāju komandu. Vēlos pateikties komandai un personālam par to, ka esam izpildījuši uzdevumu," uzsvēra Vrba.

Kā uzskata speciālists, svētdienas spēles pirmais puslaiks bijis labākais, ko komanda aizvadījusi šajā kvalifikācijas ciklā.

"Izveidojām daudz situācijas un bīstamus sitienus pa vārtiem. Tā spēle, ko demonstrējām, pazuda no mūsu puses, kad Daniels Kolāržs guva savainojumu. Viņam ir lauzts sejas kauls. Pie rezultāta 2:0 bija vairākas iespējas izrauties pretuzbrukumos, bet bērnišķīgu kļūdu dēļ tie neizdevās," komentēja čehs.

Šajā mačā čehiem nevarēja palīdzēt izlases kapteinis Tomāšs Rosickis. Tāpat izlasei bija jāiztiek bez pussarga Jaroslava Plašila, kuram vasarā tika veikta ceļgala operācija. Šajā mačā nepiedalījās arī Vāclavs Pilaržs, kurš pirmā apļa duelī ar Latviju Prāgā pašā spēles nogalē izlīdzināja cīņas rezultātu. Tomēr valstsvienībā parādījušies jauni spēlētāji no vietējā čempionāta.

"Pirms 10 -15 gadiem izlasē bija spēlētāji, kas spēle top klubos Eiropā. Tomēr novērtēju, ka ar ne tik labiem spēlētājiem spējam gūt panākumus. Nevarētu teikt, ka Čehijas līga būtu labāko desmitniekā Eiropā, bet tas ir labs rādītājs, ka valstsvienībā daudzi spēlētāji ir no vietējās līgas. Esmu priecīgs, ka man ir tik liela izvēle. Pat, ja līderi nebūs savainoti, izvēlēšos arī dažus spēlētājus no vietējā čempionāta," atzīmēja Vrba, kurš preses konferences noslēgumā novēlēja Latvijas un Čehijas basketbolistiem sasniegt Eiropas čempionāta otro posmu.

Kā zināms, atlases cikla pirmais šo komandu duelis pavasarī Prāgā noslēdzās neizšķirti ar rezultātu 1:1, Latvijai uzvaru izlaižot vien pašās mača beigās.

Iepriekšējos mačos vēl tikai ceturtdien Latvijas izlase izbraukumā cīnījās neizšķirti 1:1 ar Turciju, bet Čehija ne bez problēmām savā laukumā ar 2:1 pieveica Kazahstānu.

Svētdien pārliecinošu uzvaru citā A apakšgrupas cīņā savā laukumā izcīnīja Turcija, kas ar 3:0 (2:0) pieveica spēcīgo Nīderlandi. Savukārt vakarā Islande uzņem Kazahstānu un arī var nodrošināt priekšlaicīgu iekļūšanu finālturnīrā, turklāt to paveikt pirmoreiz vēsturē.

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra A grupā līderpozīciju ar 19 punktiem astoņās spēlēs pārņēmusi Čehija, kurai punktu zaudē Islande, kas pagaidām nospēlējusi septiņas spēles. Uz trešo vietu ar 12 punktiem pakāpusies Turcija, kas par diviem punktiem apsteidz pagājušā gada Pasaules kausa trešās vietas ieguvēju Nīderlandi.

Kamēr Latvija un Kazahstāna iekrājušas attiecīgi četrus un vienu punktu.

Pēc divu apļu grupu turnīra finālsacensībās iekļūs katras grupas divas labākās komandas un labākā no trešajā vietā palikušajām izlasēm. Pārējās astoņas trešo vietu ieguvējas spēkosies "play-off" pāros par četrām atlikušajām ceļazīmēm.

Eiropas čempionāta finālturnīrs 2016.gadā Francijā būs pirmais, kurā līdzšinējo 16 komandu vietā startēs 24 izlases.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!