Foto: LFF

Latvijas futbola valstsvienība pelnījusi būt augstāk par pēdējo vietu 2016.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra A apakšgrupā, uzskata Latvijas izlases galvenais treneris Marians Pahars.

Kā zināms, otrdien Latvija aizvadīs atlases turnīra noslēdzošo spēli, kad Rīgā spēkosies ar Kazahstānas izlasi. Abu komandu savstarpējā spēle sāksies plkst.21.45. Vienības jau zaudējušas izredzes kvalificēties finālturnīram, tomēr šī mača zaudētāji paliks apakšgrupas pēdējā vietā.

"Rīt ir svarīga spēle, un rezultāts būs pats galvenais. Izmaiņas sastāvā būs, bet cik daudz un kādas, to redzēsim rīt. Mums ir savs plāns rītdienas spēlei, negribu tagad visu atklāt," pirmsspēles preses konferencē pauda Pahars. "Negribu teikt, kura komanda rītdien vairāk uzņemsies iniciatīvu. Neviena komanda negrib būt pēdējā vietā, tas ir galvenais, par ko rīt cīnīsimies. Domāju, esam pelnījuši nebūt pēdējie. Mačs būs grūts, bet ceru, ka puiši atdos visus spēkus, lai sasniegtu rezultātus."

Pēc deviņām kārtām kvalifikācijas sacensību A apakšgrupā 20 punkti ir līderei Islandei, kurai punktu zaudē Čehija. Abas izlases jau garantējušas sev vietu Eiropas čempionātā.

Šīm vienībām ar 15 punktiem seko Turcija, kurai divus punktus zaudē Nīderlande. Savukārt Latvija un Kazahstāna iekrājušas attiecīgi piecus un divus punktus. Latvijas un Kazahstānas dueļa zaudētāja paliks apakšgrupas pēdējā vietā.

"Nedomāju, ka tā būs traģēdija, ja otrdien zaudēsim Kazahstānai. Ja domātu tādas domas, noteikti nekļūtu par treneri. Futbolā viss var notikt, neviens negrib zaudēt. Uzskatu, ka esam vairāk pelnījuši nebūt pēdējie nekā Kazahstāna, raugoties kā esam aizvadījuši šo ciklu," norādīja Pahars.

Kā zināms, Latvijas izlase savā iepriekšējā mačā sestdien izbraukumā atspēlēja divu vārtu deficītu, nospēlējot 2:2 ar Islandi, bet Kazahstāna šajā pat dienā savā laukumā ar 1:2 piekāpās Nīderlandei.

"Esam runājuši par vājajiem pirmajiem puslaikiem. Malači, ka puišiem ir raksturs un cīņasspars, kas ļāvis no pāris zaudējumiem izvairīties. Kazahstāna ir organizēta komanda, kas pēdējos mačus pret Čehiju, Islandi un Nīderlandi ir aizvadījusi labi," minēja Latvijas treneris.

Jau vēstīts, pēc cīņas ar Nīderlandi traumu guvis viens no Kazahstānas izlases līderiem Bauiržans Islamahans, kurš Rīgā plānotajā spēlē nevarēs palīdzēt savai valstsvienībai.

"Jā, viņš ir komandas līderis, taču tas ir futbols. Kazahstānas komandā ir futbolisti, kuri var spēlēt viņa vietā. Mums pat tas varbūt būs grūtāk, jo gatavojāmies spēlēt pret viņu, taču tagad būs grūti prognozēt, kurš spēlēs viņa vietā," atzina Pahars. "Latvijas izlasē visi futbolisti ir veseli. Ceru, arī rīt visi būs gatavi spēlēt. Vitālijam Jagodinskim gan ir savainojums, un viņš rīt nespēlēs. Ja Jagodinskis būtu gatavs, tad domātu, vai viņu izmantotu. Tiesa, tagad situācija ir cita, un viņš palīdzēt nevar."

Tikmēr viens no Latvijas izlases spēlētājiem Deniss Rakels uzskata, ka otrdien viņa komanda spēlēs tikai par uzvaru.

"Otrdien ir pēdējais mačs kvalifikācijas turnīrā, ļoti gribam uzvarēt Kazahstānu. Vēlamies, lai līdzjutēji redz labu spēli, mēs gūtu uzvaru un tiktu pie trim punktiem. Pats arī gaidu, kad iesitīšu pirmos vārtus izlasē. Cerams, jau rīt," preses konferencē stāstīja Rakels.

Latvija atlases cikla deviņās spēlēs piecas reizes cīnījusies neizšķirti.

"Pirms cikla domājām, ka būs vairāk uzvaru un vairāk punktu. Tomēr zinājām, ka būs grūti šajā grupā tikt pie uzvarām, jo pretinieki ir ļoti spēcīgi. Nebija gaidīts, ka pēdējā spēlē cīnīsimies par pirmo uzvaru. Ja rīt uzvarēsim, cikls būs nospēlēts normāli, jo esam pret spēcīgākām izlasēm nospēlējuši gana labi," norādīja Rakels. "No savas puses daru visu, lai palīdzētu izlasei. Strādāšu, lai būtu labs rezultāts, no sevis atdodot 150 %."

Latvijas un Kazahstānas futbola izlases līdz šim savā starpā tikušās četras reizes. Pirmās trīs reizes abas komandas tikās pārbaudes spēlēs - 2002.gada 17.aprīlī Ventspilī Latvijas izlase izcīnīja uzvaru ar rezultātu 2:1, vārtus gūstot Mihailam Zemļinskim un Andrejam Štolceram. Nepilnus divus gadus vēlāk 2004.gada 18.februārī Kiprā Latvijas izlase izcīnīja uzvaru ar rezultātu 3:1, vienus vārtus gūstot pašreizējam valstsvienības galvenajam trenerim Marianam Paharam, bet divus - Jurijam Laizānam. Savukārt 2012.gada 29.februārī Turcijā notikusī spēle noslēdzās ar 0:0. Šajā spēlē debiju valstsvienības rindās piedzīvoja pussargs Artūrs Zjuzins.

Zīmīgi, ka abu komandu iepriekšējā savstarpējā spēle bija pirmā šajā Eiropas čempionāta atlases ciklā. Mačs pērn 9.septembrī notika Astanā, bet noslēdzās neizšķirti 0:0.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!