Foto: LETA

Izšķirošais mirklis Latvijas futbola izlases mačā pret Islandi bija Artjoma Rudņeva saņemtais noraidījums, bet līdz tam mājiniekiem bija izdevies mainīt pretinieku plānus un viņu rindās viest satraukumu, uzskata Latvijas izlases galvenais treneris Marians Pahars.

Kā ziņots, savainojumiem nomocītā Latvijas izlase 2016.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra otrajā mačā piektdien savā laukumā ar rezultātu 0:3 (0:0) zaudēja pēdējos gados progresējušajai un daudziem talantiem bagātajai Islandes valstsvienībai, teju visu otro puslaiku aizvadot mazākumā.

"Līdz saņemtajai sarkanajai kartītei spēle bija laba. Nevaru komentēt, vai Rudņeva noraidījums bija pamatots. Neuzskatu, ka tiesnesim bija mums jāpalīdz, tomēr cerēju, ka tiks tiesāts līdzīgi," pēc mača pauda Pahars. "Kopumā Islandei ir laba komanda, par ko nebiju pārsteigts. Šobrīd viņi ir par mums labāki."

"Zinājām, ka pretiniekiem būs lielāka bumbas kontrole, un no tā nebaidījāmies. Kad viņi saprata, ka sakontējās ieceres neizdodas, pretinieks sāka mainīt savu stratēģiju un satraukties. Līdz noraidījumam mums tas izdevās, bet mazākumā pret tādu komandu spēlēt ir grūti," izcēla treneris. "Pirmo puslaiku izturējām un otrajā bija varianti, tomēr noraidījums visu izjauca. Kopumā uzskatu, ka 0:3 ir nepelnīts rezultāts. Ja mēs būtu palikuši vienādos sastāvos, viss būtu ritējis uz robežas, tomēr tā būs vienmēr, kad spēlēsim pret spēcīgiem pretiniekiem. Kamēr mūsu spēlētājiem nebūs regulāras spēļu prakses spēcīgos klubos, tikmēr spēlēsim no aizsardzības."

Pahars skaidroja, ka licis Rudņevam spēlēt agresīvi un uz noteikumu pārkāpuma robežas, tomēr pēc brīdinājuma saņemšanas spēlētājam ir jāsaprot, ka turpmāk jāspēlē uzmanīgāk. "Ja pret šādām komandām spēlēsim "mīksti", mums šeit nav, ko darīt."

"Arī mums pirmajā puslaikā plānotais neizdevās - nespējām pieturēt bumbu, neizdevās pretuzbrukumi. Mums pirms mača bija lieli zaudējumi, kuru dēļ nācās pārkārtot mūsu spēles shēmu. Negribējām spēlēt ar pieciem aizsargiem, bet vienkārši nebija citu variantu," skaidroja Pahars. "Spēles laikā pievīla tehniskais izpildījums un pareizu lēmumu trūkums. Dažreiz bija labas situācijas, taču vienmēr kaut kā pietrūka. Šķiet, ka komanda nedaudz baidījās. Labāk sākām spēlēt vien tad, kad palikām mazākumā, bet tad uz to arī spieda rezultāts - arī pretiniekiem neko vairs nevajadzēja."

"Pie rezultāta 0:0 uzbrukumā spēlējām slikti, bet ar aizsardzību esmu apmierināts. Šobrīd galvenais ir tieši tas, kā spēlējām vienādos sastāvos," pauda treneris, kura vadītā komanda pirms tam vārtus nebija zaudējusi četrās spēlēs pēc kārtas. "Visi saprot, ka ir jāgatavojas nākamajai spēlei. Daudz laika pārdzīvot nav."

"Mēs šodien bijām labāki - spēlē dominējām un kontrolējām cīņas gaitu. Zinājām, ka spēle būs smaga, jo Latvija ir labi organizēts pretinieks. Kad guvām pirmos vārtus un Latvijas izlase palika mazākumā, mums kļuva vieglāk," pauda Islandes valstsvienības galvenais treneris Lāšs Lāgerbeks. "Nedomāju, ka Latvijas vienība spēlēja slikti. Pretinieks bija labi organizēts, un tas mūs nepārsteidza. Mēs spēlējām pacietīgi un centāmies pretiniekus "spiest" arvien vairāk. Parasti šādās situācijās vieni vai divi vārti tiek gūti. Tomēr mājinieki kopumā aizsargājās labi."

"Kaut esam uzvarējuši divās spēlēs, šī joprojām ir ļoti smaga apakšgrupa. Turcijas izlase tagad ir smagā situācijā, tomēr esam priecīgi, ka turnīru esam sākuši šādi," piebilda zviedru speciāliusts.

Citās šīs grupas spēlēs piektdien Nīderlande savā laukumā ar 3:1 (0:1) uzvarēja Kazahstānu, bet Čehija viesos ar 2:1 (1:1) pārspēja Turciju.

Pēc divām kārtām A grupā pa sešiem punktiem ir Čehijai un Islandei, Nīderlande iekrājusi trīs punktus, pa vienam punktam ir Latvijai un Kazahstānai, bet bez punktiem cīnās Turcija.

Latvija šajā atlases ciklā nākamo cīņu aizvadīs pret teju bezdibeņa malā nokļuvušo Turciju, pirmdien ar šo valstsvienību tiekoties "Skonto" stadionā.

Latvijas Futbola federācijas (LFF) valde uzdevusi izlasei iekļūt labāko trijniekā.

Pēc divu apļu grupu turnīra finālsacensībās iekļūs katras grupas divas labākās komandas un labākā no trešajā vietā palikušajām izlasēm. Pārējās astoņas trešo vietu ieguvējas spēkosies "play-off" pāros par četrām atlikušajām ceļazīmēm.

Finālturnīrs 2016.gadā notiks Francijā. Šis būs pirmais Eiropas čempionāts, kurā līdzšinējo 16 komandu vietā startēs 24 izlases.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!