Foto: Reuters/Scanpix
Latvijas futbola izlases galvenais treneris Marians Pahars pēc sensacionālā neizšķirta spēlē pret Turciju neslēpa, ka Latvijas komandas vārtu guvēju Valēriju Šabalu sākotnēji nebija plānojis izmantot spēlē.

Kā zināms, Latvijas futbolisti ceturtdien viesos Konjā 45 000 līdzjutēju klātbūtnē kārtējo reizi apbēdināja Turcijas valstsvienību, 2016. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlē cīnoties neizšķirti 1:1. Turcijas izlasei pēc šī neizšķirta gan saglabājas teorētiskas iespējas tikt uz EURO 2016, taču uzvaras neizcīnīšana bija šoks visiem Turcijas līdzjutējiem. Šabala spēlē uz maiņu iznāca spēles izskaņā, bet vārtus guva 90. minūtē.

"Sākumā nemaz nedomāju izmantot Šabalu. To man ieteica asistenti un pārējie komandas cilvēki, un tas tikai parāda, ka mēs esam vienota komanda, jo lēmumus nepieņemu tikai es," pēc spēles teica Pahars. Latvijas izlases galvenais treneris norādīja, ka komanda labi izpildījusi plānu, jo bija zināms, ka turki daudz kontrolēs bumbu un jāizmanto pretuzbrukumu iespējas.

"Mēs bijām pelnījuši gūt vārtus, varbūt pat vajadzēja iesist divus, jo iespējas bija. Mūs daudz glāba vārtsargs [Andris Vaņins], bet tāds jau viņiem darbs, ja jau viņš ir ielikts vārtos. Pēc zaudētiem vārtiem izlaidu uzbrucēju, jo vajadzēja jau riskēt, neko jau nezaudētu," atzina Pahars. "Pēc spēles ģērbtuvēs puišiem pateicu, ka jūs nospēlējāt neizšķirtu pret ļoti labu komandu, pret ļoti labiem spēlētājiem."

Pahars pēc mača slavēja uzbrucēju Artūru Karašausku, kurš pirmo reizi izgāja sākumsastāvā valstsvienības rindās. "Viņam fantastiska spēle. Jau treniņnometnē Jūrmalā redzēju, ka viņš ir labā formā, viņam labas spēles "Skonto" rindās. Viņš labi spēj izmantot iespējas, spēlējot viens pret vienu. Uzsvēršu, viņš aizvadija patiešām labu spēli."

Pēc ilgāka pārtraukuma Latvijas izlases rindās laukumā devās Aleksandrs Cauņa, kuru vairākus gados nomoka dažādas traumas. Kā atzina Pahars, Cauņa tehniski ir gatavs ļoti labi, bet fiziski nav spējīgs visu maču aizvadīt. Pēc pirmā puslaika Cauņa pats teicis, ka viņam spēks pietiks kādām 15 minūtēm, tāpēc futbolists arī tika nomainīts.

Tikmēr pirmo reizi pēdējo gadu laikā uz rezervistu soliņa palika kapteinis Kaspars Gorkšs, kurš joprojām nav atradis sev klubu. Pahars atklāja, ka tas bija trenera lēmums viņu neiesaistīt, bet Gorkšs arī uz soliņa bijis īsts komandas līderis un ļoti palīdzējis. "Viņa vietā teicami aizsardzības centrā darbojās Dubra un Jagodinskis. Tagad jāskatās, jo ļoti laba konkurence tagad ir aizsardzībā un tas mani kā treneri tikai priecē."

Spēles gaitā vienā brīdī Paharam laukuma malā bija neliela vārdu apmaiņa ar Turcijas kolēģi Fatihu Terimu. Pahars šo rīcību nesaprata, jo turku treneris nebija apmierināts ar dažām tiesnešu svilpēm un to, ka Vaņins "it kā" vilcinoties ar bumbas ievadīšanu spēlē. "Nezinu, kāpēc viņš uzbruka man. Viņam to vajadzēja teikt tiesnešiem laukumā, ceturtajam tiesnesim. Varbūt ar faniem viņam vajadzēja parunāt. Katrā gadījumā, nesapratu, kāpēc viņš man veltīja vārdus."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!