Foto: LETA

Latvijas futbola uzbrucējs Artjoms Rudņevs ļoti vēlas spēlēt Latvijas izlasē, uzskata valstsvienības galvenais treneris Marians Pahars.

Kā zināms, uz Latvijas futbola izlasi pirms drīzumā gaidāmās pārbaudes spēles pret Ziemeļīrijas izlasi izsaukts Vācijas bundeslīgas komandas Hamburgas SV (HSV) uzbrucējs Rudņevs.

Šosezon Rudņevs netiek bundeslīgas komandas HSV sastāvā, turklāt pat ne reizi nav iekļuvis pieteikumā. Tāpat spēlētājs šogad nepalīdzēja Latvijas futbola izlasei nākamā gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas cikla spēlēs.

"Izsaucot spēlētājus valstsvienībā, pirmkārt, es domāju par Latvijas izlases interesēm. Skaidrs, ka spēlētāja sniegums klubā un izlasē ir savstarpēji saistīti, taču šajā gadījumā, atbildot uz otro jautājumu, Artjoma izsaukšanas primārais iemesls nebija viņa personīgo kluba lietu jautājuma sakārtošana. Visu laiku, kopš viņš nebija izlases rindās, es ar viņu runāju un mēs vairākkārt sazvanījāmies," intervijā Latvijas Futbola federācijai (LFF) atklāja Pahars.

"Šobrīd pēc komunikācijas ar Artjomu es redzu un jūtu, ka viņš ļoti vēlas spēlēt Latvijas izlasē. Valstsvienība - tā nav tukša skaņa viņam. Mēs viņu izsaucām, lai paskatītos, kādā formā viņš pašlaik atrodas. Izsaucām, lai nepieciešamības gadījumā pārbaudītu un vēlreiz parunāt ar viņu viens pret vienu. Tieši šādā nometnē, gatavojoties draudzības spēlei, mēs varēsim apspriest visas nianses," stāstīja Pahars.

Kā atzīst treneris, vienlaikus šis izsaukums nedod nekādas garantijas Rudņevam par to, ka viņš arī turpmāk būs par Latvijas izlases pastāvīgu spēlētāju.

"Viņam pašam tas vēl būs jāpierāda. Protams, saprotam, ka šobrīd viņš netiek iekļauts kluba galvenās komandas pieteikumā un viņam pamatā ir tikai treniņu vai spēļu pie dublieriem prakse. Lai spēlētu valstsvienībā pašā augstākajā līmenī, ar to viennozīmīgi nepietiek. Līdz nākamā gada martam valstsvienībai būs pārtraukums. Es ceru un novēlu Artjomam, lai viņš šajā laikā tiek skaidrībā ar savu klubu vai vismaz tiek atkal pieteikumā galvenajā komandā. Ir svarīgi atkal būt tuvu futbolam, būtu tuvu spēļu laukumam. Viss ir atkarīgs tikai no viņa paša," uzsvēra Pahars.

Salīdzinot ar iepriekšējiem valstsvienības mačiem, kandidātu saraksts samazināts no 23 uz 18 spēlētājiem. Kā skaidro Pahars, tas ir tamdēļ, ka šoreiz būs jāaizvada tikai viena spēle.

"Šoreiz nav nepieciešamības izsaukt 23 spēlētājus uz sapārotajām spēlēm, kā tas bija kvalifikācijas cikla laikā. Nedz mums, nedz pašiem spēlētājiem, kas trenēsies, bet netiks laukumā Belfāstā, braukt uz turieni un atpakaļ īpašas jēgas nav. Šobrīd izlasē izsaukti pārsvarā leģionāri, kā arī divi spēlētāji no virslīgas čempionāta. Iemesls tam ir tāds, ka Latvijas čempionāts šobrīd ir tā finiša taisnē. Šādā situācijā skaidrs, ka spēlētāji emocionāli ir iztukšoti un arī fiziskās kondīcijas nav tik labas," teica Pahars.

"Turpretim tie futbolisti, kas pašlaik spēlē ārzemēs un kuriem ir sezonas vidus, atrodas šobrīd priviliģētākā stāvoklī pamatā tieši šo iemesla dēļ. Tas, ka šajā kandidātu sarakstā nav iekļauti vairāki spēlētāji, absolūti nenozīmē to, ka jau nākamajā izsaukumā viņi atkalt netiks izsaukti. Jebkurā gadījumā, Latvijas izlases sastāva pamatkodols aizvadītā kvalifikācijas cikla laikā jau ir izkristalizējies. Šie spēlētāji ir pierādījuši sevi, iekļuvuši izlasē un katrs no viņiem var tikt iekļauts sastāvā valstsvienības mačā. Es rēķinos ar šiem spēlētājiem," turpināja speciālists.

Pārbaudes spēle pret Ziemeļīrijas izlasi 13.novembrī risināsies "Windsor Park" stadionā Belfāstā.

Ziemeļīrijas futbola izlase Eiropas čempionāta kvalifikācijā apakšgrupā apsteidza Rumāniju, Ungāriju, Somiju, Farēru salas un Grieķiju, kas ļāva šogad pirmo reizi komandas pastāvēšanas vēsture kvalificēties finālturnīram.

"Liels prieks, ka mums radās iespēja aizvadīt draudzības spēli ar Eiropas čempionāta finālturnīra dalībnieci. Mēs meklējām sparinga pretinieku, un Ziemeļīrija pati uzrunāja mūs nospēlēt šo maču. Skatoties no daudziem aspektiem, šis bija interesants piedāvājums un mēs uzreiz piekritām tam. Šī komanda uzvarēja savā kvalifikācijas grupā. Vēl jo vairāk - šī komanda bija vienā kvalifikācijas grupā ar mūsu nākamajiem pretiniekiem - Fēru salām un Ungāriju," atzīmēja Pahars.

Lai gan sākotnēji tika minēts, ka Latvija varētu aizvadīt vēl vienu pārbaudes spēli pret Kosovu, tomēr LFF šodien apstiprināja, ka otrās spēles Latvijas izlasei šīs nometnes laikā nebūs.

"Diemžēl mums neizdevās vienoties ar otru draudzības spēli novembrī. Esmu nedaudz sarūgtināts par to, jo ļoti vēlējāmies tādā spēlē iedot lielāku spēļu praksi tiem futbolistiem, kas to valstsvienībā bija saņēmuši mazāk kvalifikācijas cikla laikā. Mums bija varianti, bet diemžēl vienoties neizdevās. Vismaz šāda viena to līmeņa spēle ar Ziemeļīriju mums būs novembrī. Domāju, ka visa Latvijas futbola prestižam un arī pašiem spēlētājiem individuāli spēle ar nedaudz citādāka stila pretinieku kā Čehija, Turcija vai Nīderlande nāks tikai par labu. Mums kā komandai ir jāaug, jāattīstās un jāiet uz priekšu, mācoties spēlēt pret dažāda stila pretiniekiem," komentēja Pahars.

Latvijas un Ziemeļīrijas futbola izlases savā starpā iepriekš tikās sešas reizes. Iepriekšējo reizi abas komandas tikās 2007.gadā Rīgā, kad uzvaru ar rezultātu 1:0 izcīnīja Latvijas izlase.

Kā ziņots, Latvijas izlase savā kvalifikācijas grupā palika pēdējā vietā, desmit mačos četras reizes cīnoties neizšķirti un piedzīvojot sešus zaudējumus.

Latvijas futbola izlases kandidātu saraksts pirms pārbaudes spēlēs ar Ziemeļīriju:

vārtsargi - Andris Vaņins ("Sion", Šveice), Pāvels Šteinbors (Ammohostas "Nea Salamis", Kipra);

aizsargi - Kaspars Gorkšs (Prāgas "Dukla", Čehija), Vitālijs Maksimenko ("Mattersburg", Austrija), Vitālijs Jagodinskis (Užhorodas "Hoverla", Ukraina), Kaspars Dubra (Borisovas BATE, Baltkrievija), Vladislavs Gabovs (Kelces "Korona", Polija), Antons Kurakins ("Hamilton Academica", Skotija);

pussargi - Jānis Ikaunieks ("Metz", Francija), Artūrs Zjuzins (Orenburgas "Gazovik", Krievija), Oļegs Laizāns ("Ventspils"), Aleksejs Višņakovs ("Skonto"), Igors Tarasovs (Belastokas "Jagiellonia", Polija), Aleksandrs Cauņa (Maskavas CSKA, Krievija);

uzbrucēji - Deniss Rakels (Krakovas "Cracovia", Polija), Eduards Višņakovs (Hožuvas "Ruch", Polija), Valērijs Šabala ("Club Brugge", Beļģija), Artjoms Rudņevs (Hamburgas SV, Vācija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!