Foto: Valsts kanceleja
Par SIA "Latvijas futbola federācijas mācību un treniņu centrs "Staicele"" ("MTC Staicele") prokūristu oficiāli reģistrēts Māris Skujiņš, kurš pērn kandidēja uz Valsts Ieņēmumu dienesta (VID) amatu.

Skujiņš jau ilgāku laiku manīts LFF telpās un futbola sabiedrībā, bet tagad oficiāli kļuvis par Latvijas futbola lielākās futbola bāzes prokūristu.

Skujiņa virzīšanu uz prokūrista amatu veica LFF izpildinstitūcija (LFF prezidents Kaspars Gorkšs un LFF ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks), kā to uzdeva LFF valde. Kā liecina "Lursoft" datu bāzē pieejamā informācija, pirms nedēļas Uzņēmumu reģistrā oficiāli veiktas izmaiņas, ar ko par "MTC Staicele" prokūristu iecelts Skujiņš, bet par vienīgo valdes locekli iecelts LFF ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks.

LFF ir "MTC Staicele" lielākais akcionārs, bet otrs uzņēmuma dalībnieks – Alojas novada dome – arī nav iebildusi pret Skujiņa virzīšanu šajā amatā.

Komerclikuma 34.pantā ir noteikts, ka "prokūra ir komercpilnvara, kas piešķir prokūristam tiesības komersanta vārdā slēgt darījumus un veikt citas ar jebkuru komercdarbību saistītas tiesiskās darbības, ieskaitot visas procesuālās darbības tiesvedības gaitā (prasības celšana, izlīgums, tiesas nolēmumu pārsūdzēšana u.tml.)". Prokūrists tiek uzskatīts par uzņēmuma valdes uzticības personu, kam ar uzņēmumu ir līgumiskās attiecības un kas darbojas uz tam dotās pilnvaras pamata.

Pagājušajā vasarā Skujiņš kandidēja uz VID ģenerāldirektora amatu. Toreiz iepriekšējā Saeimas sasaukuma koalīcijas vairākums nesteidza paust atbalstu Skujiņa kandidatūraiVID ģenerāldirektora amatā, bet vēlāk Skujiņš kandidatūru atsauca.

Kā pagājušā vasarā LTV raidījumā "Rīta panorāma" izteicās Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis, vēlreiz lūgts pārbaudīt Skujiņa iespējamo saistību ar skandalozo uzņēmēju Māri Martinsonu, kurš bija aizturēts Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča krimināllietā. Laikraksts "Diena" vēsta, ka Skujiņš bijis finanšu direktors koģenerācijas projektu attīstītājā "Energo Capital". Kā galvenie "Energo Capital" attīstīto koģenerācijas projektu investori, bijuši Martinsons un bijušais "Parex bankas" līdzīpašnieks Viktors Krasovickis.

Skujiņš "Energo Capital" amatu ieņēmis no 2012. gada februāra līdz oktobrim. Pie saviem sasniegumiem šajā amatā viņš min sarunas ar dažādām bankām un kredītiestādēm par kopumā 34 miljonu eiro kredītiem celtniecības darbiem, aprīkojuma iegādei un apgrozāmo līdzekļu iegūšanai "Energo Capital" investīcijām biomasas koģenerācijas elektrostaciju attīstībā. Skujiņš uzņēmumā arī vadījis juridisko, vides un biznesa izpēti, lai iegūtu banku aizdevumus. Tagad "Energo Capital" izgājis maksātnespējas procesu un palicis valstij parādā 135 495 eiro nenomaksātos nodokļos, vēstīja "Diena".

Atgādinām, ka 2018. gada decembra nogalē LFF valdes sēdē lemts apturēt 2017. gada gada LFF valdes lēmumu par "kredīta piesaistes nodrošinājumu" SIA "Latvijas futbola federācijas mācību un treniņu centrs "Staicele"" ("MTC Staicele"). "MTC Staicele" tika izveidots kā komercuzņēmums, kas paredz peļņas gūšanu, bet Staiceles bāze pēdējos gados strādājusi ar zaudējumiem.

77% no "MTC Staicele" pieder LFF un tikai 23 % - Alojas novadam. Līdz 2019. gada 15. februārī veiktajām izmaiņām par "MTC Staicele" vienīgais valdes loceklis bija kādreizējais Alojas novada deputāts, Ģenerāļa Pētera Radziņa Staiceles Sporta profesionālās vidusskolas direktors Jānis Bakmanis, kuram nav saikne ar lielāko īpašnieku LFF. Aizvadot pēdējās dienas LFF prezidenta amatā, Bakmani šajā amatā "iebīdīja" Guntis Indriksons.

Pirms Bakmaņa kā vienīgais "MTC Staicele" pārstāvis darbojās LFF valdes loceklis Vladimirs Žuks. Viņš šī gada 31. maijā amatu atstāja pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) iejaukšanās.

Portāls "Delfi" jau plaši informēja par aizdomīgiem darījumiem "MTC Staicele" un tur esošo situāciju. LFF saistībā ar "MTC Staicele" notiekošo februārī ir arī vērsusies KNAB, lai izvērtētu dažādus darījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!