Foto: EPA/LETA

Viens no pasaules labākajiem futbolistiem, par seksīgāko sportistu atzītais Portugāles futbola izlases kapteinis un karaliskā Spānijas kluba "Real Madrid" uzbrucējs Krištianu Ronaldu šogad savā dzimšanas dienā, 5.februārī, saņems torti ar 30 svecītēm.

Pilnajā vārdā Krištianu Ronaldu doš Santušs Aveiru dzimis Madeirā 1985.gada 5.februārī un ir jaunākais bērns pavāres Marijas Doloresas doš Santušas un dārznieka Žozē Diniša Aveiru ģimenē. Krištianu ir divas vecākas māsas un brālis. Otrais vārds - Ronaldu - viņam dots par godu ASV prezidentam Ronaldam Reiganam, kurš bijis futbolista mātes mīļākais aktieris.

Bērnībā Krištianu bija itin parasts puišelis, kas reiz pat tika izslēgts no skolas, jo meta skolotājam ar krēslu, bet 14 gadu vecumā ar māti vienojās, ka nopietni pievērsīsies futbolam un veltīs tam visu savu laiku, spēku un uzmanību. Futbolu Ronaldu sāka spēlēt astoņu gadu vecumā un jau pēc diviem gadiem parakstīja līgumu ar vietējo klubu "Nacional". Vēlāk puisis pievienojās valsts vadošajam futbola klubam "Sporting" un kļuva par pirmo un pagaidām vienīgo jauno futbolistu, kurš vienas sezonas laikā paguvis spēlēt gan kluba U-16, gan U-17, gan U-18, gan rezerves komandā un pamatkomandā.

Ronaldu tālākā karjera ir strauja un žilbinoša, viņa panākumu saraksts ir garš un iespaidīgs - ir sezonas, kurās iegūtos "labākā" titulus nevar saskaitīt pat uz abu roku pirkstiem, bet vainago to visu divas "Zelta bumbas" balvas, ko pasniedz gada labākajam pasaules futbolistam. Ronaldu īpašumā jau ir divas "Ballon d'Or" - otro viņš saņēma 2014.gadā.

Starptautisko karjeru iesācis 2003./2004. gada sezonā sera Aleksa Fērgusona trenētajā "Manchester United", pēc sešiem gadiem viņš pievienojās "Real Madrid", kas par 24 gadus veco uzbrucēju samaksāja 80 miljonus mārciņu (94 miljonus eiro) - pasaules futbola transfēra rekords, kas tika pārspēts tikai pirms diviem gadiem, kad par 100 miljoniem eiro spāņu klubam pievienojās Kristians Beils. Kopš 2009. gada Ronaldu ir palīdzējis savam klubam triumfēt visos iespējamos turnīros - Spānijas čempionātā, UEFA Čempionu līgā un FIFA Klubu pasules kausā.

Laukumā radošs, jebkurā pozīcijā pārliecinoši spēlējošs, piespēļu un brīvsitienu meistars - Krištianu Ronaldu ne tikai tiek uzskatīts, bet patiešām arī ir labākais futbolists pasaulē, ar kuru var konkurēt vienīgi argentīnietis Lionels Mesi, un medijiem patīk viņus pretstatīt konkurencē. Tas patīk arī spāņu futbola faniem, par ko liecina nemainīgi milzīgā abu futbolistu pārstāvēto klubu - "Real Madrid" un "FC Barcelona" - maču jeb "El Classico" popularitāte.

Sasniedzis visas iespējamās virsotnes un laurus klubu līmenī, ar Portugāles izlasi pie pasaules un Eiropas čempiona kausa Ronaldu pagaidām nav ticis. Augstākais starptautiskais panākums izlasē viņam ir otrā vieta 2004. gada Eiropas čempionātā. Valstsvienībā debitējis 18 gadu vecumā, Ronaldu izlases rindās aizvadījis 118 spēles un guvis 52 vārtus, kas, protams, ir valstsvienības rekords.

Cik izcils Ronaldu ir laukumā, tik iekārojams - ārpus tā. Viņa vārds tiek regulāri minēts pasaules seksīgāko vīriešu sarakstos, ko futbolists izmanto biznesa iespējām - izveidota viņa modes un smaržu līnija, sportistam ir noslēgti iespaidīgi reklāmas līgumi ar tādām kompānijām kā "Armani", "Nike", "Samsung" un citām. Attiecības Ronaldu veido ar daiļām modelēm, taču neaizmirst savu vienkāršo izcelsmi un līdzās ievērojamajiem ienākumiem, kas viņu ierindo pasaules bagātāko sportistu trijniekā, tikpat iespaidīgas ir summas, ko viņš ziedo labdarībai. 2012. gada novembrī Ronaldu par 1,5 miljoniem eiro pārdeva savu pirmo "Zelta bumbu" un šo summu ziedoja skolu celtniecībai Gazas sektorā. Turklāt laikā, kad lielākā daļa sportistu labprāt izceļas ar tetovējumiem, uz Ronaldu miesas nav neviena zīmējuma - tāpēc, ka viņš vairākas reizes gadā nodod asinis un tetovējumu neesamība ir viens no priekšnoteikumiem, lai būtu par donoru…

Lai gan slavenais futbolists nav nedz vientuļnieks, nedz vienpatis, ģimenes saites viņš līdz šim nav izveidojis ne ar vienu skaistuli, kas bijusi viņam līdzās, taču savus vecākus ar mazbērnu gan ir aplaimojis - 2010.gada 17. jūnijā Ronaldu kļuva par tēvu. Kāda sieviete ASV, kuras identitāte joprojām netiek atklāta, dzemdēja portugāļu futbolistam dēlu, kam dots Krištianu vārds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!