Foto: AFP/Scanpix
Žurnāls "Forbes" šonedēļ publicēja ne tikai pasaules vērtīgāko futbola klubu sarakstu, bet arī vislabāk apmaksāto futbolistu sarakstu.

"Forbes" sarakstu veidoja, ņemot vērā futbolistu kopējos ienākumus, tādējādi laba alga klubā nenozīmē uzreiz augstu vietu šajā rangā, jo daudziem futbolistiem ir izdevīgi reklāmas līgumi.

Piedāvājam lasītājiem ieskatīties pasaules vislabāk apmaksāto futbolistu (pēc "Forbes" datiem) TOP 20.

1.vieta – Deivids Bekhems


Foto: AP/Scanpix

Kopējie ienākumi: 50,6 miljoni ASV dolāru

Vecums: 37 gadi

Klubs: "Paris St.Germain"

Valsts: Lielbritānija

Lielākie sponsori: "adidas", "Breitling", "Coty", H&M, "Sainsbury"

Noslēdzot piecu mēnešu līgumu ar "Paris St. Germain", Bekhems apsolīja piecu mēnešu algu ziedot labdarībai. Un viņš to var atļauties, jo lielāko daļu ienākumu viņam dod iespaidīgie reklāmas līgumi - kopumā kā reklāmas seja viņš saņem 44,1 miljonu ASV dolāru gadā. Pagājušajā gadā par Amerikas Futbola līgas (MLS) kausa izcīnīšanu Losandželosas "Galaxy" rindās viņš saņēma 6,5 miljonus ASV dolāru, tādējādi kopējie gada ienākumi bija 50,6 miljoni.

Tagad Bekhemam ir jauns "lauciņš, kuru iekarot - Ķīna. Nesen viņš noslēdza vairāku gadu līgumu par Ķīnas superlīgas popularizēšanu. 2013.gadā viņam saistības paredz trīs ceļojumus uz Ķīnu un piedalīšanos pārbaudes spēlēs.

2.vieta – Krištianu Ronaldu


Foto: AFP/Scanpix

Kopējie ienākumi: 43,5 miljoni ASV dolāru

Vecums: 28 gadi

Klubs: "Real Madrid"

Valsts: Portugāle

Lielākie sponsori: "Nike", "Castrol", "Clear Shampoo", "Mobitti", "Konami", "Banco Espirito Santo"

2012.gadā Ronaldu palika otrais balsojumā par pasaules labāko futbolistu un arī šajā sarakstā ir otrais. Lielākā daļa no ienākumiem - 21,6 miljoni ASV dolāru - viņam ir no reklāmas līgumiem. Lai gan reklāmas ienākumi varēja būt gan lielāki, gan mazāki - "Real Madrid" futbolistiem parasti ienākumi no reklāmas līgumiem ir jādala ar klubu uz pusēm, taču Ronaldu ir "izsitis" sev 60%. Tieši reklāmas ienākumu sadale bija galvenais šķērslis sarunās par jaunu līgumu pirms 2012./2013.gada sezonas. Pašreizējais līgums Ronaldu ar "Real Madrid" noslēgts līdz 2015.gada sezonas beigām.

3.vieta – Lionels Mesi


Foto: Reuters/Scanpix

Kopējie ienākumi: 40,3 miljoni ASV dolāru

Vecums: 25 gadi

Klubs: "Barcelona"

Valsts: Argentīna

Lielākie sponsori: "adidas", "Pepsi", "EA Sports", "Head & Shoulders", "Herbalife", "Turkish Airlines", "Dolce & Gabana"

Planētas šī brīža neapšaubāmi labākais futbolists šajā sarakstā ieņem vien trešo vietu. Pērn viņš ceturto reizi tika atzīts par pasaules labāko futbolistu, kā arī gada laikā guva 91 vārtus, labojot leģendārā Gerda Millera šķietami nepārspējamo rekordu.

Mesi panākumus novērtēja "Barcelona", noslēdzot jaunu līgumu ar argentīniešu brīnumbērnu līdz 2018.gada sezonas beigām. Mesi ir Katalonijas kluba jauniešu sistēmas "auglis" un jaunais līgums paredz viņam līdz pat 21,2 miljoniem ASV dolāru lielu gada algu. Ja Mesi nopelnīs visus līgumā ierakstītos "bonusus", tad viņš būs pasaules vislabāk apmaksātais futbolists (neņemot vērā reklāmas līgumus).

Savukārt reklāmas lauciņā "adidas" nesen paziņoja par speciāli dizainētas Mesi unikālās sporta preču līnijas palaišanu. Līdz šim tikai viens futbolists bija izpelnījies līdzīgu "adidas" uzmanību - tas bija Deivids Bekhems.

4.vieta – Serhio Aguero


Foto: AP/Scanpix

Kopējie ienākumi: 20,8 miljoni ASV dolāru

Vecums: 24 gadi

Klubs: "Manchester City"

Valsts: Argentīna

Lielākie sponsori: "Puma", "Pepsi"

Argentīnietis aizvada tikai otro no piecām līgumā paredzētajām sezonām Mančestrā, taču klubs jau piedāvājis viņam jaunu, daudz iespaidīgāku piecu gadu līgumu. Lai gan šajā sezonā Aguero tik spoži nespīd, "Manchester City" ar jauna līguma piedāvāšanu cenšas atturēt citus klubus (piemēram, "Real Madrid") no talantīgā futbolista pārvilināšanas.

Argentīnas futbolistu pamanījis sporta preču ražotājs "Puma", kas ne tikai noslēdzis ar viņu līgumu, bet arī izvēlējies par starptautisko reklāma seju. Jau tuvākajā laikā pasaules televīzijās parādīsies "Puma" reklāma, kurā Aguero veic precīzu sitienu uz biljarda galda.

5.vieta – Veins Rūnijs


Foto: Reuters/Scanpix

Kopējie ienākumi: 20,3 miljoni ASV dolāru

Vecums: 27 gadi

Klubs: "Manchester United"

Valsts: Lielbritānija

Lielākie sponsori: "Nike", "Harper Collins"

Vienam no talantīgākajiem angļu futbolistiem nonācis dzīves krustcelēs - Mančestras klubā Rūnijs vairs nav galvenais varonis, galvenais treneris sers Alekss Fērgusons viņam uzticas arvien mazāk, bet pārdot viņu uz citurieni ir gandrīz neiespējami dēļ viņa lielās algas.

Pēdējā laikā neveicas Rūnijam arī ārpus laukuma, jo sponsori arī zaudē uzticību futbolistam, kuram nesokas laukumā. Piemēram, nesen "EA Sports" priekšlaicīgi lauza līgumu ar futbolistu. Tomēr šajā pārmaiņu laikā Rūnijam bijusi arī laba ziņa - sadarbībā ar "Harper Collin" pērnā gada septembrī klajā nāca viņa autobiogrāfijas trešā daļa "My Decade In The Premier League".

6.vieta – Jaja Turē


Foto: AFP/Scanpix

Kopējie ienākumi: 20,2 miljoni ASV dolāru

Vecums: 29 gadi

Klubs: "Manchester City"

Valsts: Kotdivuāra

Lielākie sponsori: "Puma"

Turē burtiski tikko noslēdza jaunu līgumu ar "Manchester City" līdz 2017.gadam. Jaunais līgums kopā ar dažādām piemaksām ļaus Turē gadā saņemt gandrīz 20 miljonus ASV dolāru. Tādējādi viņš ir viens no vislabāk apmaksātajiem futbolistiem, neņemot vērā reklāmas līgumus.

7.vieta – Fernando Toress


Foto: AFP/Scanpix

Kopējie ienākumi: 20,2 miljoni ASV dolāru

Vecums: 29 gadi

Klubs: "Chelsea"

Valsts: Spānija

Lielākie sponsori: "Nike", "Pepsi"

Līdzīgi kā Rūnijs, arī Toress ir pārmaiņu priekšā, lai viņa karjera iegūtu "otro elpu". 2011.gada janvārī "Chelsea" par 80 miljoniem ASV dolāru pārvilināja Toresu no "Liverpool", taču spāņu futbolists Londonas klubā tā pa īstam nav iemirdzējies. Pēdējā laikā viņam nav regulāras spēļu prakses ne tikai "Chelsea" sastāvā, bet arī Spānijas izlasē.

Februārī spēles laikā Toress izvēlējās laukumā doties "adidas" bučos, tādējādi tikai pastiprinot runas, ka pēc šīs sezonas viņš "Nike" reklāmas līgumu nomainīs ar "adidas" sadarbību.

8.vieta – Nejmars


Foto: Reuters/Scanpix

Kopējie ienākumi: 19,5 miljoni ASV dolāru

Vecums: 21 gads

Klubs: "Santos"

Valsts: Brazīlija

Lielākie sponsori: "Nike", "Konami", "Panasonic", "Red Bull", "Santander", "Unilver", "Volkswagen"

Gada laikā jaunā brazīliešu talanta ienākumi ir palielinājušies vairāk nekā divas reizes, un paredzams, ka viņš tikai kāps šajā sarakstā. Lai gūtu vēl lielākus ienākumus, Nejmaram ir visi priekšnoteikumi - viņš ir jauns, talantīgs un arī izskatīgs, kas nav mazsvarīgi. Visticamāk, ka tuvākajā laikā Nejmars pārcelsies uz "futbola kontinentu" Eiropu (droši vien uz "Barcelona), tādējādi viņš reklāmas devējiem būs interesants visas pasaules mērogā.

Vēl lielāku "Nejmara bumu" pasaule varētu piedzīvot nākamgad, kad Brazīlijā risināsies Pasaules kausa finālturnīrs. Nejmars būs viena no turnīra sejām.

9.vieta – Kakā


Foto: EPA/LETA

Kopējie ienākumi: 19,3 miljoni ASV dolāru

Vecums: 30 gadi

Klubs: "Real Madrid"

Valsts: Brazīlija

Lielākie sponsori: "adidas", "Pepsi"

Kādreiz Kakā bija viens no pasaules labākajiem futbolistiem, taču traumas zvaigznei neļāva pilnībā uzspīdēt. Tādējādi Kakā zaudējis arī regulāru vietu "Real Madrid" sastāvā, tāpēc, iespējams, jauna komanda ļautu viņam uzspīdēt no jauna.

Janvārī Kakā varēja atgriezties "AC Milan", taču "Real Madrid" vēlējās daļēji mazināt savus izdevumus par 2009.gada pāreju, kad spāņu klubs itāļiem par brazīlieti samaksāja 91 miljonu ASV dolāru. Tā kā abas puses nevienojās, tad darījums nenotika.

Kakā varēja arī pāriet uz savu dzimteni Brazīliju vai spēlēt Losandželosas "Galaxy", tomēr Kakā izvēlējās palikt Eiropā, kur ir lielākas iespējas atgūt sev vietu Brazīlijas izlases rindās.

10.vieta – Didjē Drogbā


Foto: AFP/Scanpix

Kopējie ienākumi: 17,8 miljoni ASV dolāru

Vecums: 35 gadi

Klubs: "Galatasaray"

Valsts: Kotdivuāra

Lielākie sponsori: "Nike", "Pepsi"

Drogbā pērnais gads (precīzāk, gada otrā puse) bija ļoti neveiksmīgs. Pēc astoņiem gadiem "Chelsea" komandā Drogbā devās naudas pelnīšanā un Ķīnu, noslēdzot līgumu ar Šanhajas "Shenhua". Divarpus gadu līgums paredzēja viņam 300 000 ASV dolāru lielu algu nedēļā, taču klubs tika ierauts dažādos skandālos (arī spēļu sarunāšanas skandālā), kā rezultātā Drogbā palika bez algas. Janvārī viņš pārgāja uz "Galatasaray", noslēdzot līgumu uz 18 mēnešiem.

11.-20.vieta: Džerards, Ibrahimovičs, Eto un citi


Foto: AFP/Scanpix

11.vieta - Stīvens Džerards

Kopējie ienākumi: 17,3 miljoni ASV dolāru

Vecums: 32 gadi

Klubs: "Liverpool"

Valsts: Lielbritānija

Lielākie sponsori: "adidas"

12.vieta - Emanuels Adebajors

Kopējie ienākumi: 16,7 miljoni ASV dolāru

Vecums: 29 gadi

Klubs: "Tottenham Hotspur"

Valsts: Togo

Lielākie sponsori: "adidas", "Power Horse"

13.vieta - Zlatans Ibrahimovičs

Kopējie ienākumi: 16,6 miljoni ASV dolāru

Vecums: 31 gads

Klubs: "Paris Saint-Germain"

Valsts: Zviedrija

Lielākie sponsori: "Nike", "Bonnier"

14.vieta - Karloss Tevess

Kopējie ienākumi: 16,6 miljoni ASV dolāru

Vecums: 29 gadi

Klubs: "Manchester City"

Valsts: Argentīna

Lielākie sponsori: "Nike"

15.vieta - Samuels Eto

Kopējie ienākumi: 16 miljoni ASV dolāru

Vecums: 32 gadi

Klubs: Mahačkalas "Anži"

Valsts: Kamerūna

Lielākie sponsori: "Puma"

16.vieta - Samirs Nasri

Kopējie ienākumi: 15,7 miljoni ASV dolāru

Vecums: 25 gadi

Klubs: "Manchester City"

Valsts: Francija

Lielākie sponsori: "adidas"

17.vieta - Frenks Lampards

Kopējie ienākumi: 15,7 miljoni ASV dolāru

Vecums: 34 gadi

Klubs: "Chelsea"

Valsts: Lielbritānija

Lielākie sponsori: "adidas", "Little Brown"

18.vieta - Džons Terijs

Kopējie ienākumi: 15,6 miljoni ASV dolāru

Vecums: 32 gadi

Klubs: "Chelsea"

Valsts: Lielbritānija

19.vieta - Davids Silva

Kopējie ienākumi: 15,4 miljoni ASV dolāru

Vecums: 27 gadi

Klubs: "Manchester City"

Valsts: Spānija

Lielākie sponsori: "adidas"

20.vieta - Karims Benzemā

Kopējie ienākumi: 14,9 miljoni ASV dolāru

Vecums: 25 gadi

Klubs: "Real Madrid"

Valsts: Francija

Lielākie sponsori: "adidas", "Hyundai", "EA Sports"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!