Foto: EPA/Scanpix/LETA

Latvijas futbola izlases spēlētāji svētdien UEFA Nāciju līgas mačā darbojās ar lielu cīņassparu un vēlējās sasniegt pozitīvu rezultātu, taču kļūdaini piešķirts 11 metru soda sitiens pārvilka treknu svītru visiem centieniem, uzskata Latvijas valstsvienības galvenais treneris Miksu Pātelainens.

Latvijas izlase svētdien UEFA Nāciju līgas D divīzijas pirmās grupas spēlē viesos ar 0:1 (0:0) zaudēja Gruzijas izlasei, kura vienīgos vārtus guva cīņas 77.minūtē, kad "pendeli" realizēja Tornike Okriašvili.

"Mačs bija tieši tāds, kādu bijām iztēlojušies. Nevaru spēlētājiem pārmest disciplīnas trūkumu un cīņassparu un gribēšanu sasniegt rezultātu. Rezultātam esot 0:0, mums bija divas lieliskas iespējas iegūt pārsvaru. Nav labi, ja nespējam izmantot savas iespējas, taču, neskatoties uz to, esmu apmierināts ar katra spēlētāja sniegumu un to, kā viņi uztvēra un pieņēma taktiskās nianses," pēc mača preses konferencē sacīja treneris.

"Esmu priecīgs par demonstrēto spēli aizsardzībā un organizētību. Futbolistiem bija teicama disciplīna un mēs spējām neitralizē Gruzijas momentus," savus spēlētājus uzteica Pātelainens, paužot arī sarūgtinājumu par tiesneša lēmumu piešķirt uz Latvijas vārtiem 11 metru soda sitienu.

"Esmu vīlies, ka zaudējām vārtus, kuriem šādā veidā nekad nevajadzēja būt. Manuprāt, tur nebija jābūt 11 metru sitienam. Redzēju, ka Gruzijas spēlētājs iesita pa kāju mūsu spēlētājam un sods nebija jāpiešķir. Tiesnesis šo sodu traktēja kā mūsu futbolista sitienu pa kāju pretiniekam, tomēr esmu pārliecināts, ka bija otrādi. Domāju, ka tiesnesim šīm lietām ir jāpievērš pastiprināta uzmanība, jo tēlošana ir briesmīga lieta. Manuprāt, mums ir jādara viss, lai simulācijas futbolā nepieļautu," uzsvēra Pātelainens.

Latvijas futbolisti turnīru turpina bez uzvarām, jo ceturtdien spēlēja neizšķirti 0:0 ar Andoru, kamēr Gruzija izcīnīja otro uzvaru, jo iepriekš ar 2:0 pārspēja Kazahstānu.

"Šī bija pilnīgi citādāka spēle kā pret Andoru un arī pretinieks bija pavisam cits. Domāju, ka Latvija izbaudīja komandas spēli pret vienību, kas teju visu maču uzbruka. Duelī pret Andoru mums bija lielāka bumbas kontrole kā pretiniekiem un spēlēt pret tādu aizsardzību ir sarežģīti. Esmu pārliecināts, ka arī citām komandām pret Andoru neklāsies viegli," uzskata somu speciālists.

"Mūsu spēlētāji pret Andoru neizmantoja bumbas kontroles priekšrocības. Mača laikā kontrolējām bumbu 73% no spēles laika un tas no futbolistiem prasa citas prasmes un citāda veida mentalitāti. Pirms abiem mačiem gatavojāmies citādāk. Pret mums svētdien spēlēja ļoti ātri un tehhniski spēlētāji, kuri spēj radīt pretiniekiem grūtības, taču mūsu spēles organizācija aizsardzībā bija teicama un izskatījāmies bīstami ātros uzbrukumos," sprieda Pātelainens, kurš arī piebilda, ka Latvija vēl nav zaudējusi cerības uz pirmo vietu grupā.

"Ja izcīnīsim uzvaras atlikušajās spēlēs, mums vēl ir iespējas uzvarēt grupā, turklāt mūsu iespējas uzlabotos, ja Gruzija turpmāk zaudētu punktus. Gruzīniem ir spēcīga komanda - lieliski treneri un spēlētāji. To mēs apzināmies, bet domāju, ka šajā grupā komandas ir līdzvērtīgas un pat Andora var ikvienam sagādāt problēmas. Turpinājums noteikti būs interesants, un mēs jau pirms turnīra sākumā zinājām, ka Gruzija būs ļoti spēcīga komanda. Viņu spēlētāji pārstāv lieliskas komandas visā Eiropā un šo vienību nevar salīdzināt ar pārējām grupas komandām," Pātelainens gan piebilda, ka Gruzija ir šīs grupas favorīte.

Apakšgrupas līderpozīcijā ar sešiem punktiem divās spēlēs ir Gruzija, kam ar vienu punktu seko Andora un Latvija, kas aizvadījušas attiecīgi vienu un divas spēles. Savukārt Kazahstāna ir bešā.

FIFA pasaules rangā Gruzija šobrīd ir 96.pozīcijā, kamēr Latvija atrodas 129.vietā.

Jau ziņots, ka UEFA Nāciju līgā izlases pēc ranga ir sadalītas četrās divīzijās, Latvijai spēlējot vājākajā no tām jeb D divīzijā. Tajā ir četras grupas, katrā pa četrām vienībām, tām līdz novembra beigām aizvadot divu apļu turnīru. Grupu uzvarētāji savukārt vēlāk noskaidros divīzijas labāko komandu, kura iegūs ceļazīmi uz 2020.gada Eiropas čempionāta finālturnīru.

Līdz ar to UEFA Nāciju līga ietekmēs arī 2020.gada Eiropas čempionāta kvalifikāciju, kas sāksies 2019.gada martā nevis šī gada septembrī. Šoreiz Eiropas čempionāta finālturnīrs ar 24 dalībniecēm notiks uzreiz 13 valstīs, tāpēc neviena no rīkotājvalstīm nesaņems automātisku ceļazīmi.

Finālturnīram 20 izlases kvalificēsies pēc grupu turnīra, kamēr vēl četras tiks noskaidrotas starp 16 valstsvienībām, kuras uzvarējušas savās Nāciju līgas grupās. Katras divīzijas ietvaros līdz ar to sacentīsies četras labākās vienības, uzvarētājām iegūstot ceļazīmi uz Eiropas čempionātu. Tāpēc ir skaidrs, ka finālturnīrā iekļūs vismaz viena izlase no D divīzijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!