Foto: Reuters/Scanpix

Leģendārais brazīliešu futbolists Pele nolēmis apjomīgā izsolē pārdot savas futbola karjeras laikā izcīnītās balvas un trofejas, ziņo ārzemju mediji.

Kopumā izsolei nodoti vairāk kā 1500 priekšmeti, no kuriem vērtīgākais ir 1970. gadā iegūtā Pasaules kausa kopija, kuras vērtība tiek lēsta no 281 līdz 420 tūkstošiem sterliņu mārciņu (374 līdz 560 tūkstošo eiro), vēsta raidsabiedrība BBC. Izsolē nonāks ne tikai par sporta panākumiem iegūtās balvas - trīs Pasaules kausa medaļas un bumba, ar kuru pele guva savus 1000. vārtus, bet arī dažādas dāvanas, ko Pele saņēmis dažādos laikos, piemēram, kuģu modeļi, ceremoniālie zobeni, pulksteņi un dažādu pilsētu simboliskās atslēgas, un personiskas lietas kā vecās pases un autovadītāja apliecības.

"Šis bija smags lēmums, taču tik plašu priekšmetu kolekcija prasa lielas rūpes, un es domāju, ka būtu labāk ar šīm lietām padalīties ar pasauli, un tā palīdzēt arī sev," saka 75 gadus vecais Pele, kuru pēdējā laikā piemeklējušas veselības problēmas - pērn viņam izdarītas veiksmīgas mugurkaula un prostatas operācijas.

"Viņa īpašumā ir ļoti daudz lietu, kas pat neredz dienas gaismu, un izsole to vērsīs par labu," saka izsoles rīkotāju "Julien's Auctions" sporta speciālists Dens Neless. "Tāpat Pele nav pārliecināts, ko viņa ģimene gribētu paturēt, un nevēlas, lai viņa kolekcija kaut kur nomētātos."

Izsoles rīkotāji paredz, ka tās ieņēmumi varētu sasniegt 3,5 miljonus mārciņu (4,6 miljoni eiro). Daļu no ienākumiem Pele ziedos pediatrijas slimnīcai Brazīlijā, kuru leģendārais futbolists atbalsta.

Izsole notiks Londonā, taču tā būs starptautiska, ar iespēju iegādāties interesējošos priekšmetus arī ārzemju pircējiem, jo tiks translēta tiešraidē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!