Mums ir jāpateicas visiem mediķiem, mums ir jāpateicas valdībai par to, ka Latvijā ir ļoti laba situācija. Jāsaprot, ka Latvijas valstij ir jārūpējas par savu iedzīvotāju drošību un veselību, bet futbola problēmas jācenšas risināt futbola cilvēkiem, kam to mēs esam uzticējuši – tā par pašreizējo situāciju sportā un konkrēti futbolā saka pērnās sezonas pārsteigumu autores "Valmiera FC" galvenais treneris Tamazs Pertija.

Latvijas Futbola virslīgas klubi pirmdien sapulcē turpināja diskusiju par iespējamo sacensību atsākšanu, tomēr par kādiem konkrētiem pieņemtiem lēmumiem virslīga publiski neziņo. 45 gadus vecais Pertija neslēpj, ka viņa komandas spēlētājiem gribas pēc iespējas ātrāk atgriezties sacensību ritmā, tomēr – pēc viņa domām – tieši futbola vadības rīcība neļauj Latvijai tuvoties brīdim, kad tiks atļauti mači bez skatītājiem.

"Pirmkārt, gribētu izteikt lielu pateicību visiem Latvijas ārstiem. Man pašam ir pazīstami daudzi medicīnas darbinieki, un es ikdienā zinu, cik smagi strādā medicīnas darbinieki. Regulāri sazinos ar draugiem Gruzijā un zinu, kāda tur ir situācija. Tur daudzās vietās ir ieviesta komandantstunda, ir lielas problēmas medicīnas jomā, tāpēc varam priecāties par situāciju Latvijā," portālam "Delfi" sacīja Pertija. "Mēs esam pateicību parādā valstij. Ja nebūtu ieviesti šie drošības mēri, te būtu daudz sliktāk. Tāpēc varam tikai priecāties, ka mūs Covid-19 nav skāris tik nāvējoši."

Igaunijā otrdien atsāksies vietējais futbola čempionāts, bet Lietuva plāno futbola sacensības atsākt 30. maijā, ja tiks saņemtas attiecīgas atļaujas. Latvijā pagaidām futbolistiem nav atļauti kontakttreniņi, bet sacensības labākajā gadījumā varētu atsākties līdz jūnija vidum.

"Viņiem (Lietuvā un Igaunijā) acīmredzami ir futbola cilvēki, kas izdarīja savu darbu un ar argumentiem pārliecināja attiecīgās iestādes par spēļu atsākšanu. Ja viņi atsāk spēlēt, tātad futbola cilvēki izdarījuši savu darbu. Mums acīmredzot nav tādu cilvēku, ja jau pie mums vēl nesākam. Kādus argumentus mēs varam likt galdā atbildīgajām iestādēm? Mums (Latvijas Futbola federācijai) nav pat sava prezidenta," kā allaž tiešs ir Pertija. Gruzīnu treneris bilst, ka Latvijas futbola saimniecībā laikam ir cilvēki, kuri nemaz negrib, lai atsākas sacensības.

Sociālajos tīklos pēdējā mēneša laikā Latvijas valdība saņēmusi kritiku no futbola sabiedrības par joprojām esošajiem ierobežojumiem, kas īpaši skar sporta jomu. Tomēr Pertija atgādina, ka valdībai ir jārūpējas par visu cilvēku drošību un veselību, nevis jāņem vērā vienas nozares iegribas.

"Nedrīkst vainot valsti, jo valsts uzdevums ir rūpēties par cilvēkiem, ekonomiku. Pie mums (Latvijā) valsts ir izdarījusi visu, lai situācija būtu tik laba uz pasaules fona. Jāsaprot, ka valstij futbols ir varbūt desmitajā vietā, ja ne pat zemāk, nevis pirmajā vietā," uzskata Pertija. "Virslīgai bija jāizdara maksimums, jāiesniedz argumenti, bet tas acīmredzot nav izdarīts. Bija jāpanāk, ka atsākam spēlēt bez skatītājiem."

Pertija atklāj, ka runājis ar citiem klubiem un visi ir gatavi izpildīt nepieciešamās prasības – ievērojot distanci, sēdēt autobusā; veikt regulāras pārbaudes; ievērot higiēnas prasības, utt. Valmieras komandas treneris bilst, ka klubu vadītāji nav ieinteresēti šeit uzturēt leģionārus tikai treniņiem, tāpēc būtu gatavi izpildīt prasības, lai atsāktu spēlēšanu.

Pēc Pertijas teiktā, Valmieras klubā vairākiem futbolistiem veikti Covid-19 testi, kas bijuši negatīvi. Komandas treniņos regulāri spēlētājiem un personālam mēra ķermeņa temperatūru, kā arī tiek veikti citi epidemiologu ieteiktie pasākumi. Tāpat Pertija domā, ka arī citi klubi ievēro visas prasības un čempionātu varētu atsākt.

"Mums ir virslīga, ir LFF, ir futbola personības. Jāmāk tikai argumentēt un pasniegt savas vēlmes. Domāju, ja atbildīgie cilvēki iesniegtu pamatotus argumentus, tad valdība būtu atļāvusi spēlēt. Bet tas nav izdarīts," piebilst Pertija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!