Foto: PantherMedia/Scanpix
Protestējot pret valsts plāniem pelnošākajiem spēlētājiem piemērot 75% augstu nodokli, valsts pirmo divu līgu futbola klubi pēc mēneša pirmoreiz 40 gadu laikā streikos.

"Novembra beigās būs nedēļas nogale bez spēlēm," ceturtdien izteicās Francijas Profesionālo futbola klubu savienības (UCPF) prezidents Žans-Pjērs Luvels.

Nenotiks divu spēcīgāko līgu mači, kas ieplānoti no 29.novembra līdz 2.decembrim. Šis ir pirmais streiks Francijas futbolā kopš 1972.gada.

Kā ziņots, Francijā ieviests "bagātnieku nodoklis" 75% apmērā no gada ienākumiem virs viena miljona eiro. Francijas sociālistu valdība sākotnēji plānoja piemērot šo nodokli privātpersonām, bet Francijas Konstitucionālā padome lēmumu atzina par neatbilstošu pamatlikumam. Tagad tas tiek piemērots uzņēmumiem.

Futbola klubu streiks ir jaunākais trieciens Francijas prezidentam Fransuā Olandam, kuram augstā bezdarba un imigrācijas politikas dēļ jau tā ir rekordzems reitings. Četras piektdaļas francūžu pašlaik uzskata, ka Olands neuzvarēs 2017.gadā plānotajās nākamajās prezidenta vēlēšanās.

Valdības iecere aplikt ar 75% nodokli gada ieņēmumus, kas pārsniedz miljonu eiro, tikusi plaši kritizēta un pamudinājusi vairākus Francijas turīgākos cilvēkus doties "nodokļu trimdā", tostarp Franciju pametis arī kinozvaigzne Žerārs Depardjē, kurš janvārī kļuva par Krievijas pilsoni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!