Pēc Starptautiskās Futbola federācijas (FIFA) izlozes, kurā ceturtdien Krievijai piešķīra tiesības rīkot 2018. gada Pasaules kausa (PK) izcīņas finālturnīru, Krievijas valdība un masu mediji sāka čakli nākt klajā ar dažādiem paziņojumiem, solījumiem un aprēķiniem saistībā ar gaidāmo turnīru.

Uzreiz pēc izlozes ieradies FIFA mītnē Cīrihē, Krievijas valdības vadītājs Vladimirs Putins preses konferencē atbildēja uz ārzemju žurnālistu jautājumiem saistībā ar Krievijas plāniem attiecībā uz gaidāmo turnīru. Premjers jau bija uzskaitījis, ka PK rīkošana valstij varētu izmaksāt 10 miljardus dolāru (5,4 miljardi Ls), tikpat, cik Dienvidāfrikas Republikai šāgada turnīrs. Turklāt viņš nekavējoties atrada risinājumu finansējuma piesaistīšanai, aicinot krievu miljardieri Romānu Abramoviču sponsorēt daļu summas, raksta „gazeta.ru”.

„Es neizslēdzu, ka Abramoviča kungs palīdzēs sagatavoties pasaules čempionātam. Lai atver maciņu – nabagāks jau nekļūs. Viņam naudas daudz,” steidzami ieradies Cīrihē, preses konferecē izteicās Putins.

Gatavojoties Pasaules kausa izcīņas finālturnīram, vairākās pilsētās, kurās uzņems čempionātu, vēl ir jāuzbūvē jauni, FIFA prasībām atbilstoši stadioni un jāizveido nepieciešamā infrastruktūra, un pirmie aprēķini liecina, ka viss turnīrs kopumā varētu izmaksāt ap 10 miljardiem dolāru.

„Piekrītu tiem mūsu oponentiem, kuri teica, ka Krievijā nav attīstīta futbola infrastruktūra, taču pie mums nebūs nekādu pārmērību. Kas attiecas uz klubiem, ceru, ka spēsim izveidot tādu pat vidi, kā Eiropā. Kas attiecas uz lidostām un ceļiem – tos cilvēki izmantot vēl gadu desmitu spēc turnīra. Līdzekļi šīs infrastruktūras attīstībai jau paredzēti 2011./2012. gada budžetā,” norādīja Putins. „Maskavā „Spartak” stadionu celsim uz „LUKoil” rēķina, „Dinamo” stadionu – uz VTB rēķina, Kazaņā stadions jau tiek būvēts, gatavojoties Universiādei, Sočos – Olimpiskajām spēlēm, bet Sanktpēterburgā stadionu ceļ „Gazprom”. Atlicis pievienot vēl dažas arēnas, un bilde būs skaidra.”

Krievijas pieteikumā potenciālo spēļu norišu vietu uzskaitījumā figurēja 16 stadioni 13 pilsētās: Sanktpēterburgā, Rostovā pie Donas, Krasnodarā, Volgogradā, Samarā, Kazaņā, Saranskā, Sočos, Jekatrinburgā, Ņižņijnovgorodā, Jaroslavļā, Maskavā un arī Kaļiņingradā.

Krievijas valdības vadītājs solīja arī, ka uz pasaules čempionāta finālturnīra laiku, lai atvieglotu ierašanos Krievijā ārzemju sportistiem, žurnālistiem un faniem, tiks atcelts vīzu režīms.

Premjers izteica cerību, ka gaidāmais turnīrs sekmēs futbola attīstību Krievijā. „Jā, mēs netikām uz iepriekšējo finālturnīru. Bet kur nokļuva DĀR izlase? Pasaules čempionāta finālturnīru rīkošanas jēga ir tajā, lai palielinātu sporta popularitāti, lai piesaistītu cilvēkus,” uzskata Putins. „Mēs uzskatām, ka pats rīkošanas fakts būs labs grūdiens Krievijas futbola attīstībai. Mēs visā valstī izveidosim ap 500 jaunu, modernu futbola laukumu. Tas iz izaicinājums, ko mēs pieņemam, un, ceru, izpildīsim.”

Jau ziņojām, ka ceturtdien FIFA mītnē Cīrihē notika 2018. un 2022. gada Pasaules kausa izloze – pirmo piešķīra Krievijai, bet 2018. gada finālturnīru – Katarai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!