Ja citus Pasaules kausa finālturnīrus atceras, galvenokārt, to finālspēļu sakarā, 1986.gada pasaules spēcīgāko izlašu sabraukums futbola mīļotāju un pat pret sportu vienaldzīgu cilvēku atmiņā paliks dēļ Djego Maradonas veikuma čempionāta gaitā.

-Meksika kļuva par pirmo valsti, kurai Pasaules kausa izcīņas rīkošana tika uzticēta jau otro reizi. Tiesa, sākotnēji šīs tiesības tika piešķirtas Kolumbijai, taču Dienvidamerikas valsts savu kandidatūru bija spiesta atsaukt vien gadu pirmo finālturnīra sākuma. 1985.gada septembrī valsts piedzīvoja postošu zemestrīci, kura atņēma apmēram 20’000 cilvēku dzīvības. Valsts pēc šī traģiskā notikuma nespēja pilnībā atgūties, finālturnīra rīkošanai tādējādi nonākot Meksikas rokās.

-1986.gadā pirmo reizi tika izmēģināts mūsdienām pietuvināts izspēles formāts, kad otrā apakšgrupu etapa vietā komandas aizvadīja 1/8 finālu. Kopējais komandu skaits – 24 – nozīmēja, ka izslēgšanas spēlēm kvalificējās ne tikai apakšgrupu pirmo divu vietu ieguvējas, bet arī četras labākās komandas no 3.vietu izcīnījušajām.

-Čempionāta galvenais simbols – leģendārais argentīnietis Djego Maradona – turnīra gaitā tika pie pieciem vārtu guvumiem, tik pat reizes apgādājot savus partnerus ar rezultatīvām piespēlēm. Tomēr šis fakts nesastāda ne pusi tā, dēļ kā Maradonas 1986.gada sniegums uz mūžīgiem laikiem paliks ierakstīts turnīra vēstures grāmatās. Pateicoties diviem pārcilvēciskiem vārtu guvumiem ceturtdaļfināla spēlē pret Angliju (2:1), Francijas laikraksts L’Equipe Maradonu nodēvēja par "Pa pusei eņģelis, pa pusei velns". Vispirms uzbrucējam talkā nāca, kā viņš teica – "Dieva roka" –, kad tiesnesis neieraudzīja acīmredzamo argentīnieša spēli ar roku, gaisa divcīņā pārspējot Anglijas vārtu vīru Pīteru Šiltonu un atklājot dueļa rezultātu. Tomēr jau pēc trim minūtēm sekoja vārtu guvums, kuru ar vārdiem aprakstīt, šķiet, nav iespējams (zemāk rakstā – abu epizožu video).

-Bez Maradonas turnīrā varoņu statusu izpelnījās arī citi spēlētāji. Viens no viņiem bija Anglijas izlases uzbrukuma līderis Garijs Linekers, kurš ar sešiem vārtu guvumiem kļuva par čempionāta rezultatīvāko spēlētāju, ieskaitot uzbrucēja hetriku grupu turnīra izšķirošajā spēlē pret Poliju (3:0). Par atklājumu kļuva arī debitanti Dānija (vēl turnīrā pirmo reizi piedalījās Kanāda un Irāka), kuri, pateicoties trim uzvarām apakšgrupā (1:0 pret Skotiju, 6:1 pret Urugvaju un 2:0 pret Rietumvāciju), ieguva iesauku „dāņu dinamīts”. Leģendārā Mihela Laudrupa diriģētā izlase gan bija spiesta izstāties turnīra 1/8 finālā, ar 1:5 kapitulējot Spānijas priekšā (4 vārti Butrageņjo kontā)

-Ievērību izpelnījās arī PSRS izlase, kuras kodolu veidoja leģendārais Kijevas „Dynamo” sastāvs ar tā gada Eiropas labāko spēlētāju Igoru Belanovu un galveno treneri Valēriju Lobanovski priekšgalā. Komanda izcīnīja turnīra pārliecinošāko uzvaru – 6:0 pret Ungāriju –, bet jau 1/8 finālā papildlaikā ar 3:4 piekāpās Beļģijai.

-Trijās no četrām 1/4 fināla spēlēm uzvarētājs tika noskaidrots pēc spēles 11 metru sitienu sērijā, visskaļāko panākumu nodrošinot Francijai, kuri, likuši mājās doties itāļiem (2:0), to pašu paveica arī pret Brazīliju. Kamēr paši brazīlieši pie rezultāta 1:1 neizmantoja iespēju nodrošināt uzvaru – Žoels Batss               atvairīja Ziko izpildīto 11 metru soda sitienu –, sekojošajā "futbola loterijā" kļūdījās pats Mišels Platinī. Francija tomēr spēja tikt pie kārotās uzvaras, vēlāk turnīra pusfinālā ar 0:2 piekāpjoties Rietumvācijai, bet spēlē par 3.vietu pagarinājumā ar 4:2 pārspējot sīkstos beļģus.

-Lai arī finālā nebija lemts mirdzēt Maradonas zvaigznei, kuru visas spēles garumā izcili grožos turēja Rietumvācijas aizsargs Lotārs Mateuss, Argentīna ar Hosē Luisa Brauna un Horhe Valdano pūlēm izvirzījās vadībā ar 2:0. Mūžīgi nepiekāpīgie vācieši tomēr prata spēlē panākt sākotnējo līdzsvaru – sešu minūšu laikā precīzi sita Karls-Haincs Rummenige un Rudijs Fellers. Tomēr tad no Mateusa apskāvieniem uz mirkli izkļuva Maradona, kurš ar lielisku piespēli aci pret aci ar Haraldu Šūmaheru izvirzīja Burručagu – 3:2. Maradonas Argentīna tika pie sava otrā pasaules spēcīgākās izlases titula.  

Video: Djego Maradonas veikums spēlē pret Angliju

Video: 1986.gada Pasaules kausa izcīņas fināls

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!