Foto: LETA

Valsts policija izmeklē vēl vismaz vienu lietu, kas saistīta ar futbola spēļu rezultātu manipulēšanu, portālam "Delfi" apliecināja Valsts policijas priekšnieks ģenerālis Ints Ķuzis.

Valsts policija un Latvijas Futbola federacija (LFF) trešdien preses konferencē detalizētāk stāstīja par september beigās veiktajām darbībām, kā rezultātā aizturētas trīs personas par futbola spēļu rezultātu manipulācijām. Tomēr šī lieta nav vienīgā, kas ir policijas redzeslokā.

"Šodien runājām par šo lietu, bet lietvedībā kopā ir divas lietas. Otra lieta ir ļoti tuvu tam, lai uzsāktu kriminālvajāšanu. Un arī šī lieta ir saistībā ar futbolu, bet uzmanības lokā ir citas personas," sacīja Ķuzis. VP priekšnieks ir pārliecināts, ka šobrīb savāktie pierādījumi jau ir pietiekami, lai otra lieta turpinātu virzīties. "Mums ir savākta pietiekama pierādījumu bāze. Zinām, ko mēs varam un kā mēs varam realizēt. Šodienas preses konferences mērķis vairāk bija uzrunāt šos dalībniekus, ka viss ir cauri. Tas nav pieņemami un pret to jācīnās."

Ķuzis piebilda, ka šoreiz runa ir par dažādiem "grupējumiem" un "tie ir divi dažādi stāsti", bet nav izslēgts, ka darbojošās personas ir kādā saiknē, jo "Latvija ir maza zeme".

Preses konferencē gan Ķuzis, gan Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens uzsvēra, ka spēļu rezultātu manipulācijas lietās svarīga ir uzrunāto futbolistu iesaiste un nebaidīšanās. To Ķuzis vēlreiz norādīja, runājot par jau otro lietu.

"Ceru, ka cilvēki dos mums faktus. Mēs nevaram izzīlēt no gaisa. Neviens manipulators nevar neko iesākt bez futbolista, trenera, tiesneša – mums ir svarīga sadarbība. Svarīgi saņemt signālus un laicīgi veikt darbības, lai savāktu pierādījumus. Īpaši svarīga ir futbolistu sadarbība. Vai nu atsakies, kad tev piedāvā, vai arī sadarbojies (ar policiju)," sacīja Ķuzis.

Ķuzis neslēpa, ka tuvākā laikā plānots noslēgt lielāku sadarbību starp Valsts policiju, LFF un UEFA, lai cīņa pret spēļu rezultātu manipulatoriem būtu vēl efektīvāka. VP priekšnieks gan norādīja, ka šajā jomā jau ir sperts liels solis uz priekšu.

"Darbiniekiem bija papildus apmācības, ko veicām sadarbībā ar UEFA. Mums ir vairāki policisti, kas izgāja apmācības, jo UEFA ir ļoti bagātīga pieredze šajā jomā. Tieši par šīm situācijām, visām niansēm. Tāpēc tagad varam runāt drošāk. Nebaidīšos teikt, ka šī ir viena no nozarēm, kur darbojas organizētā noziedzība, lai nopelnītu. Nopelnītu uz sporta rēķina, dēļ kā cilvēki gatavi maksāt lielu naudu," piebilst Ķuzis.

Ziņots, ka Valsts policija (VP) sadarbībā ar Latvijas Futbola federāciju (LFF) un Eiropas Futbola asociāciju savienību (UEFA) realizējusi lietu cīņā pret futbola spēļu rezultātu sarunāšanu, trešdien speciālā preses konferencē paziņoja VP priekšnieks Ķuzis.

Informācija par spēļu rezultātu sarunāšanu tika saņemta jau 2018. gadā. VP uzsāka kriminālprocesu, lietu realizējot pirms trim nedēļām un uz aizdomu pamata aizturot trīs personas, kuras šobrīd ir uz brīvām kājām. Nozieguma organizatoram bijusi piemērota 30 tūkstošu eiro liela drošības nauda.

Visticamāk, šīs lietas ietvaros septembra beigās aizturēts futbolā skandalozi zināmais Oļegs Gavrilovs. Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka Gavrilovu aizturēja Valsts policija, veicot starptautisku operāciju, bet vēlāk pret drošības naudu viņš atbrīvots.

Futbola spēļu manipulācijās iesaistīti vismaz trīs virslīgas klubi, kā arī vairāki pirmās līgas klubi, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija. Visi trīs šie virslīgas klubi ir vai ir bijuši Eirokausu dalībnieki.

Portāls "Delfi" piedāvāja preses konferences video tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!