Foto: AFP/Scanpix/LETA

Šveices federālie prokurori formālu iemeslu dēļ ir pārsūdzējuši attaisnojošo spriedumu krāpšanas lietā bijušajam Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) prezidentam Zepam Blateram un bijušajam Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) prezidentam Mišelam Platinī, pirmdien paziņoja Šveices ģenerālprokuratūra.

Ģenerālprokuratūra pirmdien paziņoja, ka apelācijas sūdzība piektdien iesniegta, lai saņemtu Federālās krimināltiesas rakstisku skaidrojumu tās 8. jūlija spriedumam.

Pēc tā tiks lemts, vai prokurori pārsūdzēs spriedumu.

Jau ziņots, ka 8. jūlijā Blaters un Platinī tika attaisnoti.

Iepriekš prokuratūra abiem bijušajiem funkcionāriem pieprasīja nosacītu 20 mēnešu cietumsodu, bet Platinī - arī 2,2 miljonus Šveices franku (2,217 miljoni eiro) lielu naudassodu, kas bez maksājuma iekļāva arī FIFA maksātās sociālās apdrošināšanas summas.

Blaters un Platinī tika apsūdzēti vairākos noziegumos, arī krāpšanā, tostarp par epizodi, kad Platinī 2011.gadā par padomnieka darbu laika posmā no 1998. gada līdz 2002. gadam no FIFA saņēma divus miljonus Šveices franku (1,887 miljoni eiro).

Abi tiesājamie savu vainu bija nolieguši, 86 gadus vecajam Šveices futbola funkcionāram Blateram, kurš bija FIFA vadītājs no 1998. līdz 2015. gadam, un Platinī mutiski paziņojot, ka FIFA tajā laikā nebija finansiālas rocības, lai šādu summu samaksātu Platinī, kurš no savas puses runāja par apsūdzību politisku motīvu dēļ.

Tiesājamie 2015. gadā saņēma astoņu gadu diskvalifikāciju no futbola un ar to saistītām aktivitātēm, Blateram vēlāk samazinot šo sodu par diviem gadiem.

Belinconas tiesa jūlija sākumā lēma, ka "pierādījumi saskan ar apsūdzēto versiju un tiesai ir lielas šaubas par prokuratūras versiju".

Vēl 2015.gada maijā Blateru amatā ievēlēja uz piekto termiņu, bet tikai dažas dienas vēlāk viņš paziņoja, ka atkāpsies no prezidenta posteņa. Blaters FIFA prezidenta amatā pavadīja 17 gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!