Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) Čempionu līgas pagājušās sezonas fināliste no Francijas Parīzes "Saint-Germain" (PSG) un "Liverpool" trešdien iekļuva šo sacensību ceturtdaļfinālā.

Parīzē PSG spēlēja 1:1 (1:1) ar "Barcelona". Divu maču summā ar 5:2 pārāka bija Parīzes komanda.

Lai uzvarētu divu spēļu summā, Barselonas futbolistiem bija jāiesit vismaz četri bezatbildes vārti.

Vairākkārt labās sitiena pozīcijās pretinieku soda laukumā nonāca barselonietis Usmans Dembelē, taču ne 19., ne 31.minūtē viņam pārspēt mājinieku vārtsargu Keiloru Navasu neizdevās. 23.minūtē pa mājinieku vārtu pārliktni trāpīja Seržinjo Dests.

29.minūtē pēc sadursmes ar aizsardzības spēlētāju viesu soda laukumā nokrita Mauro Ikardi, un pēc videoatkārtojuma noskatīšanās tiesnesis Entonijs Teilors norādīja uz 11 metru atzīmi. Kilians Mbapē raidīja bumbu vārtu kreisajā augšējā stūrī ar tādu spēku, ka pat gadījumā, ja vārtsargs Marks Andrē ter Štēgens nebūtu lecis uz pretējo pusi, viņam būtu grūti atvairīt bumbu - 1:0.

Ar šiem vārtiem Mbapē kļuva par jaunāko spēlētāju, kurš Čempionu līgas spēlēs iesitis 25 vārtus. Trešdien Mbapē bija 22 gadus un 80 dienas vecs, pārspējot argentīnieša Lionela Mesi rekordu, kas sasniegts 22 gados un 286 dienās.

38.minūtē tikpat netverams Navasam bija Mesi raidījums ārpus soda laukuma ar kreiso kāju vārtu kreisajā augšējā stūrī - 1:1.

42.minūtē Navass tika galā ar Serhio Busketa sitienu labajā apakšējā stūrī, bet puslaika kompensācijas laika trešajā minūtē Navass ar kājām atvairīja Mesi vārtu kreisajā pusē sisto 11 metru soda sitienu, kas tika piespriests par Levana Kurzavas pārkāpumu pret Antuānu Grīzmanu.

61.minūtē tuvu vārtu guvumam bija Mesi, taču viņa sitienu no vārtsarga laukuma līnijas pēdējā brīdī nobloķēja Markinuss.

90.minūtē pēdējo bīstamo vārtu gūšanas momentu izveido Mbapē, bumbu no soda laukuma robežām raidot virs vārtiem.

Otrā astotdaļfināla pārī arī atbildes spēle noritēja neitrālajā Budapeštā. Tajā "Liverpool" atkārtoti ar 2:0 (0:0) apspēlēja "Leipzig" no Vācijas. Divu maču summā Anglijas grands uzvarēja ar 4:0.

Pirmajā puslaikā komandas pie vārtu guvuma netika. Labas iespējas gūt vārtus bija nosacītās viesu komandas pārstāvim no Leipcigas Dani Olmo, Kevinam Kamplam un Emīlam Fošberjam, kā arī ar mājinieku tiesībām spēlējušajiem Mohamedam Salāham un Trentam Aleksandram-Arnoldam, bet Djegu Žotam pat trīs, taču rezultāts pēc 45 spēlētām minūtēm bija 0:0.

65.minūtē pa vārtu pārliktni ar galvu trāpīja Leipcigas kluba uzbrucējs Aleksanders Sērlots.

Pretējā laukuma pusē visas vācu kluba cerības sagruva triju minūšu laikā. 71.minūtē Žota sitiena vietā izvēlējās piespēli Salāham, kurš no tuva attāluma raidīja bumbu vārtos - 1:0.

Jau trīs minūtes vēlāk pēc pāris piespēlēm laukuma labajā malā bumba nonāca pie trīs minūtes atpakaļ laukumā nākušā Divaka Oridži, kurš centrēja, bet vārtu priekšā pilnīgi viens bija atstāts Sadio Manē - 2:0.

Astotdaļfināla pirmās spēles notika 16., 17., 23. un 24.februārī, bet atbildes mači paredzēti 9., 10., 16. un 17.martā.

Ceturtdaļfinālā iekļūst tā komanda, kas divu spēļu summā izcīna uzvaru. Ceturtdaļfinālu un pusfinālu izloze paredzēta 19.martā.

Fināla spēle Stambulā paredzēta 29.maijā. Turcijas lielākajā pilsētā Čempionu līgas finālam bija jānotiek jau pērn, bet Covid-19 izplatības dēļ izšķirošās spēles tika aizvadītas Lisabonā.

Čempionu līgas uzvarētāja nodrošinās sev vietu nākamās sezonas pamatturnīrā. Tāpat čempioniem UEFA Superkausā būs jāspēkojas ar Eiropas līgas čempioni. Klubs, kas šosezon uzvarēs Čempionu līgā, nodrošinās sev vietu arī FIFA Klubu pasaules kausā.

Pērn Čempionu līgas finālā Minhenes "Bayern" Lisabonā ar 1:0 uzvarēja PSG.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!