Futbola klubs RFS ceturtdien Fēru salās papildlaikā pieveica vietējo "Klaksvik" vienību, uzvarot UEFA Eiropas Konferences līgas kvalifikācijas turnīra pirmās kārtas duelī.

RFS laukuma saimniekus pieveica ar rezultātu 4:2 (3:2), kas divu spēļu summā ļāva triumfēt ar rezultātu 6:5.

Vārtus RFS labā guva Vitālijs Jagodinskis, Darko Lemajičs, Emersons Santana un Tomislavs Šaričs. Mājiniekiem ar rezultatīvu raidījumu izcēlās Odmars Fero un Deni Pavlovičs.

Pirmajā puslaikā komandas uguņoja, gūstot piecus vārtus, no kuriem četrus – pēc standartsituāciju izspēles.

Rezultātu desmitajā minūtē pēc Tomāša Šimkoviča piespēles atklāja Jagodinskis, uz ko mājinieki sešas minūtes vēlāk atbildēja ar Fero vārtiem pēc piespēles gandrīz no laukuma centra – 1:1.

Puslaika vidus bija kā auksta duša mājiniekiem, jo divu minūšu laikā rezultāts kļuva 3:1 viesu labā. Vispirms 25. minūtē pēc Šimkoviča piespēles precīzs bija Lemajičs, ar galvu raidot bumbu vārtu kreisajā stūrī, bet divas minūtes vēlāk pēc Lemajiča piespēles viens pret mājinieku vārtsargu nokļuva Emersons, raidot bumbu vārtos. Tas bija vienīgais vārtu guvums puslaikā, kurš nebija pēc standartsituāciju izspēles.

32. minūtē pēc brīvsitiena no labās malas tuvu vēl vienam vārtu guvumam bija rīdzinieki, Vitālijam Jagodinskim ar kāju gan aizsniedzoties līdz bumbai, taču tai lidojot garām vārtu labajam stūrim.

Divas minūtes vēlāk pēc stūra sitiena izspēles no kreisās puses briesmās bija jau viesu vārti, bumbai pēc sitiena ar galvu trāpot pa vārtu pārliktni un atlecot laukumā.

Puslaika kompensācijas laika otrajā minūtē pēc vēl viena brīvsitiena no kreisās puses mājiniekiem vārtus ar sitienu no gaisa guva Pavlovičs.

Otrajā puslaikā aizsardzība dominēja pār uzbrukumu, taču komandas turpināja pelnīt dzeltenās kartītes, īpaši neizvēloties līdzekļus pretinieku apturēšanai. Līdz pamatlaika beigām abas komandas spēlē paspēja nopelnīt pa četriem dzeltenajiem plāksteriem, RFS rindās "izceļoties" Lemajičam, Emersonam, Jagodinskim un Robertam Savaļniekam.

Pagarinājuma pirmajā daļā vairāk bīstamu momentu pēc standartsituācijām radās pie rīdzinieku vārtiem, taču vārti tika nosargāti.

Spēles 108. minūtē vēl vieni vārti tika gūti pēc brīvsitiena. Sitienu atkal izpildīja Šimkovičs. Līdz bumbai ar galvu neaizsniedzās Žiga Lipuščeks, taču bumba turpināja ceļu uz tālo vārtu stabu, kur to ar galvu vārtos iesita Šaričs – rezultāts 4:2.

Drīz vien nervi neizturēja Klaksvikas komandas galvenajam trenerim Mikjalam Tomasenam, kurš par asu reakciju uz soģu lēmumu saņēma sarkano kartīti.

RFS nākamajā kārtā tiksies ar "Puskas Akademia" no Ungārijas, kas divu maču summā ar 3:1 pieveica Turku "Inter" (Somija).

Uz Fēru salām RFS bija paredzēts doties jau trešdien, taču lidojumu pieņemšanai salu valstī bija nepiemēroti laikapstākļi. Tāpēc RFS spēļu vietā ieradās vien mača dienā.

RFS vispirms atcēla lidojumu, kas bija paredzēts pēcpusdienā, atgriežoties viesnīcā. Vakarā futbola komanda vēlreiz devās uz lidostu un stundu pavadīja lidmašīnā, taču laikapstākļi Fēru salās joprojām neļāva veikt lidojumu. Pēc plkst.22 komanda devās prom no lidostas, lai vēlreiz atgrieztos viesnīcā.

Līdzīgā situācijā 1993. gada septembrī nonāca Latvijas klubs "RAF Jelgava", kas laikapstākļu dēļ nevarēja veikt nosēšanos Fēru salās, kur bija paredzēta UEFA Kausu ieguvēju kausa kvalifikācijas atbildes spēle ar "Havnar". Pirmajā mačā ar 1:0 uzvarējušajiem jelgavniekiem par neierašanos tika piešķirts tehniskais zaudējums ar 0:3, kas nozīmēja izstāšanos no turnīra.

RFS pirmajā spēlē Slokā zaudēja ar rezultātu 2:3, rīdziniekiem vārtus gūstot Žigam Lipuščekam un Artūram Zjuzinam.

Šajā pārī savā starpā tikās savu nacionālo čempionātu līderes. Ja rīdzinieki tuvākos sekotājos apsteidz par diviem punktiem, tad pretinieki pār saviem konkurentiem iekrājuši jau desmit punktu handikapu.

RFS divās iepriekšējās sezonās apstājās Eiropas līgas pirmajā kvalifikācijas kārtā. Pirms diviem gadiem ar 3:4 tika zaudēts Ļubļanas "Olimpija", bet pirms gada ar 0:1 – Belgradas "Partizan".

Turpretī Fēru salu klubam ir bagāta Eiropas kausu pieredze. Iepriekšējā gadā klubs tikai līdz otrajai kvalifikācijas kārtai Čempionu līgā un līdz "play-off" mačiem Eiropas līgā, kuros ar 1:3 piekāpās Īrijas "Dundalk".

Jau ziņots, ka ceturtdien "Valmieras" mačā pret Lietuvas vienību Marijampoles "Sūduva" "Daugavas" stadionā Rīgā vārti netika gūti, divu maču summā ar 2:1 uzvarot Lietuvas klubam.

Vēl vienā mačā "Liepāja" Skopjē pārspēja Ziemeļmaķedonijas komandu Strugas "Trim-Lum" – 4:1 (1:0). Divu spēļu summā liepājnieki uzvarēja ar 5:2.

"Liepāja" otrajā kārtā tiksies ar Bulgārijas komandu Sofijas CSKA.

UEFA Eiropas Konferences līgas pamatturnīrā spēlēs 32 komandas, no kurām garākais ceļš līdz pamatturnīram ir piecas kvalifikācijas kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!