Foto: F64

Latvijas vicečempione futbolā RFS un "Valmiera" FC ceturtdien piedzīvoja zaudējumus UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas pirmajā kārtā.

RFS viesos ar 0:1 (0:0) zaudēja Serbijas klubam Belgradas "Partizan". Savukārt Eirokausu debitanti valmierieši viesos ar 0:3 (0:0) atzina spēcīgās Poznaņas "Lech" pārākumu.

Belgradas "Partizan" - RFS

RFS un "Partizan" pirmais puslaiks aizritēja bez bīstamiem pavērsieniem, un RFS cienījami turējās pretī spēcīgajai pretiniecei. Spēles 36.minūtē pēc mājinieku sitiena RFS glāba vārtsargs Danilo Kučers, kurš pirmo reizi mačā pa īstam iesaistījās cīņā. Pāris minūtes vēlāk otrā pusē no soda laukuma robežas nedaudz garām vārtiem sita Tomislavs Šaričs.

Otrais puslaiks rīdziniekiem sākās neveiksmīgi, jo 51.minūtē savā soda laukumā ar roku nospēlēja Leonels Strumija. Uz RFS vārtiem tika nozīmēts 11 metru soda sitiens, kuru realizēja Bibrass Načo.

Puslaika turpinājumā RFS pāris reizes centās pietuvoties pretinieku vārtiem, bet tuvāk precīzam sitienam bija "Partizan", jo pārdesmit centimetrus garām vārtiem sita Sejduba Sumahs. Pamatlaika priekšpēdējās desmitminūtes beigās vēlreiz rīdziniekus glāba Kučers, kā arī uzdevumu augstumos bija Latvijas vicečempiones aizsardzība.

Nākamajā desmitminūtē Rīgas klubs vairākas reizes nogādāja bumbu soda laukumā, taču līdz pēdējam sitienam, kas izmainītu cīņas rezultātu netika. Kompensācijas laika pēdējās minūtēs pie sitiena tika Darko Lemajičs, taču viņa ar galvu raidītā bumbu lidoja krietni pāri pārliktnim.

Poznaņas "Lech" - "Valmiera" FC

Spēles septītajā minūtē valmierieši tika pie pirmā stūra sitiena, pēc kura sekoja ne pārāk stiprs sitiens ar galvu. Turpinājumā ar pretinieku soda sitienu veiksmīgi tika galā Rūdolfs Soloha, kurš arī 34.minūtē atvairīja raidījumu no tuvas distances.

Poznaņas komanda turpināja veidot uzbrukums un puslaika beigās piespieda valmieriešus pie sava soda laukuma, taču rezultāts palika nemainīgs. Otrā puslaika sākumā spēle vairs nebija tik dinamiska, bet "Valmierai" joprojām bija grūtības ar uzbrukumu veidošanu.

59.minūtē tomēr "Lech" atklāja cīņas rezultātu. Pēc tāla sitiena bumba rikošetā no "Valmieras" futbolista trāpīja pa vārtu stabu. Pirmais pie atlēkušās bumbas bija Mikaēls Išaks, kurš viegli pārspēja koordināciju zaudējušo Solohu.

Poznaņas futbolisti turpināja dominēt un 78.minūtē pēc "Valmieras" kļūdas uzbrukuma uzsākšanā panāca 2:0. Ātrā pretuzbrukumā netraucēts līdz sitienam nonāca Išaks, zviedram raidot bumbu mērķī. Nedaudz vēlāk vidzemniekus no zaudētiem vārtiem glāba stabs, taču 88.minūtē pēc Filipa Ščimaka sitiena nācās kapitulēt trešo reizi.

RFS šī bija otrā pēc kārtas sezona Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra pirmajā kārtā. Iepriekšējā gadā RFS pēc uzvaras pirmajā spēlē savā laukumā ar 3:2 viesos ar 0:2 piekāpās Ļubļanas "Olimpija" no Slovēnijas, nepārvarot pirmo kārtu.

Rīdzinieku pretinieks Belgradas "Partizan" no Serbijas ar 27 čempiona tituliem ir valsts otrs panākumiem bagātākais klubs. Izcilākais panākums klubam ir fināla sasniegšanas Eiropas kausā 1965./1966.gada sezonā, Briselē ar 1:2 piekāpjoties Madrides "Real".

Pagājušajā sezonā "partizāni" pārvarēja trīs kvalifikācijas kārtas un Eiropas līgas L grupā ar divām uzvarām un diviem neizšķirtiem sešos mačos ierindojās trešajā vietā aiz Mančestras "United" un Nīderlandes kluba Alkmāras AZ.

Ar Latvijas komandām līdz šim belgradiešiem nebija tikušies.

Savukārt Polijas vienība "Lech" Latvijas publikai ir labi zināma, jo savulaik tās rindās spēlēja uzbrucēji Deniss Rakels un Artjoms Rudņevs. "Lech" bija pēdējā pieturvieta Polijā vienam no šobrīd pasaules labākajiem futbolistiem Robertam Levandovskim.

"Lech" labākie panākumi Eiropas kausos bijuši 2008./2009.gada sezonā, kad komanda iekļuva UEFA kausa grupu turnīrā, paliekot trešā piecu komandu konkurencē un trešajā kārtā divu maču summā piekāpjoties "Udinese" no Itālijas.

Klubs iepriekš jau divreiz ticies ar Latvijas komandām. 1992./1993.gada Čempionu līgas pirmajā kārtā poļi ar 2:0 un 0:0 apspēlēja Rīgas "Skonto", bet 1999./2000. gada sezonā UEFA kausa kvalifikācijas kārtā ar 3:1 un 2:3 apspēlēja "Liepājas Metalurgu".

Pagājušajā sezonā Polijā klubs izcīnīja ceturto vietu, bet šosezon vienīgajā čempionāta spēlē ciesta neveiksme.

"Valmieras" komanda Latviju pameta ar visai iespaidīgu bilanci - piecās spēlēs četri panākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!