Foto: F64
"Optibet futbola virslīgas čempionvienības "Riga FC" sporta direktors Aleksandrs Romašins publikācijā kluba mājaslapā paudis komandas apņēmību veikt ievērojamus "Skonto" stadiona uzlabojumus, kā arī Baltijā lielākās futbola bāzes izveidi.

Romašins kluba ambīcijas pamato ar pirmdien pieņemtajām izmaiņām virslīgas noteikumos. Jau ziņots, ka Latvijas Futbola federācijas (LFF) valdes sēdē tika balsots par Klubu sacensību komitejas izvirzīto ierosinājumu no 2020. gada virslīgas sezonas laukumā vienlaikus ļaut atrasties astoņiem viesspēlētājiem līdzšinējo piecu vietā.

Balsojumā seši valdes pārstāvji bija par šādām izmaiņām, bet pret noteikumu maiņu balsoja četri cilvēki, to skaitā federācijas prezidents Kaspars Gorkšs, kurš portālam "Delfi" pauda, ka "lēmums pieņemts dažu klubu interesēs".

Pateicību veiktajam lēmumam publiski pauduši četras augstākās virslīgas vietas ieņemošie klubi – "Riga FC", RFS, futbola klubs "Ventspils" un "Spartaks".

"Pirmkārt, šīs izmaiņas nāks par labu visam Latvijas futbolam – izlašu, jaunatnes un klubu," savu pārliecību pauda Romašins. "Šis ir labs grūdiens, lai paaugstinātu Latvijas čempionāta līmeni. Konkurence starp futbolistiem pieaugs. Gribam, lai mūsu čempionāts kļūst interesantāks visiem – līdzjutējiem, sponsoriem un pašiem futbolistiem, kuri trenēsies un spēlēs ar spēcīgiem futbolistiem. Lai tiktu sastāvā Latvijas futbolistiem būs jāiegulda daudz vairāk enerģijas. Diemžēl līdz šim bija piemēri, kad futbolisti laukumā devās, pateicoties Latvijas pasei. Tā profesionālajā sportā nedrīkst būt. Esmu drošs, ka pēc šīm izmaiņām ilgtermiņā augs Latvijas futbolistu līmenis, kā rezultātā tas nāks par labu arī Latvijas nacionālajai izlasei."

Kluba sporta direktors norādīja, ka jāveic darbs, lai attīstītu Latvijas futbolu, kurā "Riga FC" piedalītos, veicot treneru apmācības un uzlabojot infrastruktūru. Paša kluba mērķis ir "pierādīt, ka arī Latvijas klubi var būt nopietns drauds Eiropas līmenī".

Šī gada vasarā "Riga FC" teju kļuva par otro klubu Latvijas vēsturē, kas sasniedzis kādu Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) līgas grupu turnīru. Eiropas līgas "play-off" kārtā rīdzinieki divu spēļu summā ar rezultātu 2:3 piekāpās "Kobenhavn" vienībai no Dānijas, atbildes spēlē teju gūstot vēl vienus vārtus, kas "Riga FC" vienībai ļautu pieveikt pretiniekus, pateicoties izbraukumā gūtajiem vārtiem.

"Atgādināšu, ka Eiropas līgā, kur vispār nav nekāda limita un laukumā varējām sūtīt kaut vai 11 leģionārus, spēli Kopenhāgenā noslēdzām ar deviņiem Latvijas futbolistiem laukumā. Kāpēc? Viņi konkrētajā brīdī bija spēcīgāki, labāk gatavi spēlei, neskatoties uz to, ka mums sastāvā bija 12 ārzemnieki. Pēc tam, kad uzzinājām par izmaiņām leģionāru sakarā, esam ar prieku pagarinājuši līgumus ar vairākiem Latvijas futbolistiem," apgalvoja Romašins.

Tāpat kluba pārstāvis apgalvoja, ka pēc veiktā lēmuma kluba vadībai piezvanījuši tā sponsori, lai parakstītu lielākos sponsorēšanas līgumus kluba vēsturē. Šis finansiālais atbalsts klubam ļaušot izveidot jaunu bāzi.

"Tā būs lielākā futbola bāze Baltijā. Ļoti moderna, pēc visām jaunākajām Eiropas tendencēm. 12 hektāru zeme, projekts jau ir gatavs. Rūpēsimies par to, lai aug ne tikai futbolisti, bet arī treneri. Tā ir viena no problēmām. Gluži vienkārši pietrūkst kvalitātes darbā ar jauniešiem. Iepriekš vienkārši nav bijusi nauda, lai varētu jaunos trenerus apmācīt, kaut gan federācijai arī tam vajadzētu atrast kādu papildus naudu. Ar bāzes izveidošanu mēs strauji attīstīsim savu akadēmiju. Tie ir lieli ilgtermiņa plāni, lai palīdzētu visam Latvijas futbolam, nevis tikai sev kā klubam. Jau nākamgad būs daži gatavi laukumi," par bāzi stāstīja Romašins.

Paredzēti arī uzlabojumi kluba mājvietai "Skonto" stadionam, kura trūkumu dēļ komandai Eiropas līgas trešās kārtas spēli pret Helsinku HJK nācās aizvadīt "Daugavas" stadionā. Stadiona atjaunošanā paredzēts arī ieviest VAR jeb video atkārtojuma sistēmu, kuru aizvien plašāk izmanto dažādos futbola turnīros.

"Gribam kļūt par pirmo klubu Baltijā, kurš par savu naudu stadionā ieviesīs VAR sistēmu. Esam gatavi veikt visas nepieciešamās investīcijas, lai "Skonto" stadions tiktu licencēts Eirokausu grupu turnīru spēļu aizvadīšanai, kas attiecīgi dotu iespēju atgriezties "Skonto" stadionā Latvijas valstsvienībai. Jau ilgāku laiku esam pārrunās ar federāciju par to. Citādi var, protams, turpināt "Daugavas" stadionā bez jumta un skatītājiem. Negribam apvainot šo stadionu, bet tas tomēr ir vairāk domāts vieglatlētikai, nevis futbolam," bilda Romašins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!