Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Markusa Turama debiju Francijas izlasē tajā pašā "Stade de France" stadionā, kur viņa tēvs Lilians Turams izcīnīja Pasaules kausu, trešdien draudzības spēles laikā sabojāja Somijas izlase, uzvarot Parīzē, bet portugālis Krištianu Ronaldu ar 102. vārtiem izlasē pietuvojās pasaules rekordam izlasē iesisto "golu" sadaļā.

Francija mājās ar rezultātu 0:2 (0:2) zaudēja Somijai.

23 gadus vecais Turams, kurš spēlēja kreisajā malā pussarga postenī, pēc 15 aizvadītām minūtēm trāpīja pa vārtu pārliktni. Futbolists drīz pēc tam ar sarežģītu un augstu sitienu vēlreiz apdraudēja vārtus. Turams un Liks Dinje sagādāja nepārtrauktas problēmas somiem kreisajā flangā.

Taču tieši Markuss Forss satricināja laukuma saimniekus, kad viņš mača 28. minūtē savāca bumbu pēc Musas Sisoko kļūdas un trieca to Stīva Mandandas sargāto vārtu tuvējā stūrī.

Francijai vēl nebija atjēgusies no notikušā, kad trīs minūtes vēlāk Onni Valakari ar lielisku sitienu ārpus soda laukuma dubultoja viesu pārsvaru.

Izlases galvenais treneris Didjē Dešāns pēc spēlētas nepilnas stundas cīņā iesaistīja Antuānu Grīzmanu, Antoniju Martialu un N'Golo Kantē, taču nespēja uzlauzt labi organizēto somu aizsardzību. Dešānu neiepriecināja rezultāts, taču viņš, visticamāk, ir priecīgs par Turama sniegumu, kurš atstāja labāku iespaidu nekā daži no pieredzējušākajiem spēlētājiem, tostarp Pols Pogbā un Olivjē Žirū.

"Tas bija labs pirmais puslaiks, neskatoties uz ielaistajiem vārtiem," telekanālam M6 sacīja Turams.

"Es cenšos daudz mācīties, esot blakus komandas biedriem izlasē, un iegūt pēc iespējas vairāk pieredzes. Es ceru, ka tam būs turpinājums," Turams izteica cerību.

Pussargs varētu pretendēt uz vietu Pasaules kausa īpašnieces Francijas sastāvā gaidāmajās Nāciju līgas spēlēs pret Eiropas čempioni Portugāli un Zviedriju. Turams šosezon 11 spēlēs Vācijas bundeslīgas komandā Menhengladbahas "Borussia" trīs reizes ir guvis vārtus.

Lilians Turams ar 142 spēlēm ir Francijas valstsvienības vēsturē visvairāk spēles aizvadījušais futbolists, kurš kopā ar Dešānu laukumā izcīnīja uzvaru 1998. gada Pasaules kausa izcīņā, kā arī 2000. gada Eiropas čempionātā.

Tikmēr Portugāle Lisabonā ar rezultātu 7:0 (2:0) sagrāva Andoru.

Krištianu Ronaldu turpināja pakaļdzīšanos irānim Ali Daei, kura rēķinā ir 109 precīzi raidījumi. Viņam trešdien izdevās gūt savus 102. vārtus Portugāles izlases kreklā.

Portugāle savus vājos pretiniekus apspēlēja, neskatoties uz to, ka starta sastāvā neviens spēlētājs nebija no komandas, kas pagājušajā mēnesī ar 3:0 uzvarēja Zviedriju.

Ronaldu pēc koronavīrusa testa pozitīvā rezultāta trešdien spēlē iesaistījās otrajā puslaikā un piecas minūtes pirms mača beigām no tuvu attāluma ar galvu palielināja savu gūto vārtu skaitu līdz 102. Savukārt portugāļi trešdien svinēja vispārliecinošāko uzvaru pārbaudes spēlēs.

Francijas un Portugāles tikšanās varētu būt Nāciju A līgas trešās grupas izšķirošais mačs.

Itālija pagarināja savu neuzvarēto sēriju līdz 20 spēlēm pēc uzvaras Florencē ar otro sastāvu pār Igauniju - rezultāts 4:0 (2:0).

Vinčenco Grifo 14. minūtē ar tālsitienu guva savus pirmos vārtus pieaugušo izlasē, un Federiko Bernardeski 13 minūtes vēlāk izvirzīja laukuma saimniekus divu vārtu vadībā. Bernardeki soda laukumam pietuvojās no labās malas un ietrieca bumbu Igaunijas vārtu labajā apakšējā stūrī.

Grifo 75. minūtē guva savus otros vārtus ar 11 metru soda sitienu, kad paklupināts tika Roberto Galjardīni, bet Rikardo Orsolīni 11 minūtes vēlāk pievienoja ceturto "golu", vēlreiz pārspējot Marko Mēritsu no 11 metru atzīmes.

Frenks de Būrs atšķirībā no Latvijas izlases galvenā trenera Daiņa Kazakeviča joprojām gaida pirmo uzvaru Nīderlandes trenera amatā. Viņa vadītā komanda trešdien Amsterdamā draudzības spēlē nospēlēja neizšķirti 1:1 (0:1) ar Spāniju.

Kopš septembrī viņš tika iecelts par Ronalda Kūmana aizvietotāju, kurš devās pārņemt trenera pienākumus "Barselona" rindās, de Būrs bez uzvarām ir bijis četrās valstsvienības spēlēs.

Turklāt pirmos vārtus mača 19. minūtē guva Serhio Kanaless, un izlīdzināt rezultātu mājiniekiem izdevās 47. minūtē, kad precīzs bija Donija van de Bēka sitiens.

Lisabonas "Benfica" uzbrucējs Žans Luka Valdšmidts 13. minūtē Leipcigā apzīmogoja Vācijas 1:0 panākumu pār Čehiju, savukārt divi Miši Batšuai vārti Heverlē palīdzēja pasaules ranga līderei Beļģijai panākt 2:1 (0:1) uzvaru pār Šveici.

Lietuva savā laukumā ar 2:1 (2:0) pieveica Latvijas izlases pretinieci Nāciju D līgas grupā Fēru salas. Uz diviem Grata Sirgeda vārtiem 42. un pirmā puslaika kompensācijas laika pirmajā minūtē viesi atbildēja ar Gunnara Vatnhamara "golu" mača kompensācijas laika otrajā minūtē.

Tikmēr vēl viena Latvijas pretiniece Nāciju līgā Malta savās mājās ar rezultātu 3:0 (2:0) apspēlēja Lihtenšteinu. Piektajā minūtē rezultātu atklāja Maikls Mifsuds, pēc 15 minūtēm rezultāta starpību dubultoja Stīvs Borgs, bet rezultātu ar 11 metru soda sitienu mača 84. minūtē fiksēja Žans Pols Farudžia.

Savukārt Melnkalne, ar kuru iepriekšējā izlašu logā viesos 1:1 spēlēja Latvija, vēlreiz savā laukumā spēlēja neizšķirti - 0:0 ar Kazahstānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!