Foto: AP/Scanpix/LETA

Brazīlijas veselības varas iestādes svētdien Covid-19 pārkāpumu dēļ apturēja 2022. gada Pasaules kausa Dienvidamerikas zonas atlases turnīra spēli starp Argentīnas un Brazīlijas futbola izlasēm. Notikušais izsaucis sašutumu no spēles dalībniekiem, kā arī futbola sekotājiem, kuri pauž neizpratni par to, kāpēc lēmums tika veikts vien pēc spēles sākuma, raksta medijs BBC.

Brazīlijā notiekošā spēle starp mūžsenajām sāncensēm tika apturēta pēc apmēram sešām minūtēm, kad laukumā notiekošajā iejaucās Brazīlijas veselības varas iestāžu pārstāvji. Viņi iebilda, ka trīs Argentīnas futbola izlases spēlētāji pārkāpuši Covid-19 karantīnas noteikumus.

Varas iestādes apgalvo, ka četriem Anglijā spēlējošiem argentīniešiem bija jāievēro karantīna. Lai gan šie vārdi netika nosaukti publiski, viegli noteikt, ka tiek runāts par Birmingemas "Aston Villa" kluba futbolistiem Emiljano Buendiju un Emiljano Martinesu, kā arī "Tottenham Hotspur" pārstāvjiem Kristianu Romero un Džovani lo Selso. Pēdējie trīs Sanpaulu organizētajā spēlē laukumā devās pamatsastāvā.

Brazīlijas futbolisti pēc spēles apturēšanas uzsāka neieplānotu treniņu, bet argentīnieši laukumu pameta. Apmēram stundu pēc notikušā Dienvidamerikas Futbola savienība (CONMEBOL) paziņoja, ka spēle oficiāli ir apturēta. "Brazīlijas valsts noteikumi paredz, ka ieceļotājiem, kuri 14 dienu laikā pirms ierašanās bijuši Apvienotajā Karalistē, jāievēro 14 dienu ilga karantīna," raksta CONMEBOL.

Brazīlijas veselības nozares regulatora "Anvisa" pārstāvis Brazīlijas televīzijā apgalvoja, ka Argentīnas izlase jau kopš ierašanās nav ievērojusi noteikumus. Četriem futbolistiem tika noteikta pašizolācija līdz viņu deportēšanai, taču viņi šos noteikumus nav ievērojuši.

Savukārt Argentīnas valstsvienības galvenais treneris Lionels Skaloni pauda vilšanos par to, ka iesaistītās puses pirms spēles sākuma nav tikušas pie atrisinājuma.

"Nemeklēju nevienu vaininieku," teica Skaloni. "Ja kaut kas notika vai nenotika, tas nebija pareizais brīdis, kad iejaukties. Tai bija jābūt ballītei, iespējai baudīt labākos spēlētājus pasaulē. Gribu, lai cilvēki Argentīnā saprot, ka man kā trenerim jāaizstāv savi spēlētāji."

"Nevienā brīdī mēs netikām informēti, ka viņi nevar piedalīties spēlē. Mēs vēlējāmies spēlēt, gluži kā Brazīlijas futbolisti," piebilda treneris, kura pārstāvētā Argentīnas Futbola asociācija (AFA) ziņojusi, ka izlase bijusi Brazīlijā kopš 3. septembra un ievēroja visus drošības protokolus.

Sašutumu izteica arī Argentīnas futbola zvaigzne Lionels Mesi, kura komentāri par absurdo situāciju bija dzirdami televīzijā.

"Kāpēc viņi uzsāka spēli un apturēja to pēc piecām minūtēm? Mēs stadionā esam bijuši jau stundu. Viņi varēja mums to pateikt," neizpratnē teica Mesi.

Pagaidām lēmums par spēles likteni nav pieņemts, bet Starptautiskā futbola federāciju asociācija (FIFA) uzņēmusies izmeklēt situāciju. Argentīnas futbolisti jau devušies mājup, lai piektdien uzņemtu Bolīvijas izlasi, bet Brazīlijas valstsvienība savās mājās tiksies ar Peru valstsvienību.

Brazīlijas izlase ar septiņām uzvarām septiņās atlases turnīra spēlēs sakrājusi 21 punktu, kas ļauj tai ieņemt pirmo vietu kontinentā. Otrajā vietā ar 15 punktiem ir Argentīnas valstsvienība, bet visas pārējās izlases aizvadījušas pa astoņām spēlēm. Labāko trijnieku ar 13 punktiem noslēdz Ekvadoras futbolisti.

2022. gada Pasaules kausa finālturnīrs norisināsies Katarā, un karsto laika apstākļu dēļ turnīrs tiks izspēlēts ziemā no 21. novembra līdz 18. decembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!