Foto: Latvijas Futbola federācija

Latvijas Futbola federācija (LFF) un Liepājas dome vērsusies pie Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ar lūgumu piešķirt ievērojamu valsts finansējumu, lai Latvijas prestižam svarīgā spēle Latvija-Portugāle varētu noritēt Kurzemes pilsētā.

Ziņots, ka Latvijas spēle pret Eiropas čempioni Portugāli, kas paredzēta 9. jūnijā Rīgā, ir apdraudēta. Turpinoties strīdam "Skonto" stadionā, no turienes tiek demontēts un izvests kustamais īpašums. Tāpēc pašreizējos apstākļos spēles norise Rīgā ir ļoti apgrūtinoša, bet kā alternatīvs variants izskanējis Liepājas stadions "Daugava", kur nepieciešami atbilstoši uzlabojumi. Nevienā citā stadionā Latvijā šobrīd spēle nevar risināties, tādējādi ārkārtas gadījumā valstsvienībai mājas spēle būtu jāaizvada ārzemēs.

LFF gan saņēmusi mutiskas garantijas, ka spēle "Skonto" stadionā varēs noritēt. Kā skaidroja LFF prezidents Guntis Indriksons, viņš privāti vienojies ar "kustamā īpašuma demontētājiem" par spēles aizvadīšanu Rīgā.

"Nekādas pretenzijas nebūs izvirzītas. Tā ir personiska vienošanās, nekāda sakara ar LFF," sacīja Indriksons, nekonkretizējot nosacījumus.

No LFF vadības sacītā nav noprotams, ar kuru strīdā iesaistīto pusi vienojusies futbola vadība. Šobrīd zināms, ka "Skonto" stadiona nekustamais īpašums pieder SIA "Adventika Group", bet kustamais – SIA "Light". Nekustamā īpašuma saimnieki "Adventika Group" gan apstrīd "Light" tiesības uz kustamo īpašumu, tomēr portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina – kustamais un nekustamais īpašums "Skonto" stadiona darījumos bija nošķirts. Savukārt vēl viena strīdā iesaistītā puse ir SIA "Fitnesa parks", kas apsaimnieko "Skonto" stadionu.

"LFF valdē nolēmām, ka jādara visu, lai spēle notiktu "Skonto" stadionā. Jā, B variants ir Liepāja. Gribētu noraidīt visas spekulācijas, ka man ir kāda saikne ar to jezgu stadionā," apgalvo Indriksons.

Ne Indriksons, ne LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis, ne LFF izpilddirektors Edgars Pukinsks portālam "Delfi" nevarēja nosaukt datumu, kad līdzjutēji varētu 100% zināt, kur risināsies 9. jūnijā paredzētā spēle.

"17. maijs ir datums, kad "Skonto" stadionā paredzēta Latvijas kausa finālspēle. Tas ir atskaites punkts," saka LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis, nesakot, kad UEFA nepieciešams galējais lēmums par spēles rīkošanu.

Tāpat nav skaidrība, kurš devis mutiskas garantijas par spēles aizvadīšanu "Skonto" stadionā. Ja Mežeckis varēja uzrādīt "Fitnesa parka" atsūtītu apņemšanās vēstuli bez nekādām garantijām, tad Indriksons runāja par "izjaucēju pusi", kas šajā gadījumā ir "Light".

Ņemot vērā sarežģīto situāciju, LFF savā vēstulē IZM aicina organizēt tikšanos, iesaistot IZM, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisiju, Ministru kabinetu, Liepājas pašvaldību un LFF, lai rastu finansējumu Liepājas stadiona "Daugava" infrastruktūras uzlabošanai.

Iepriekš sarunā ar portālu "Delfi" Mežeckis kategoriski norādīja, ka spēles norise Liepājā nav iespējama, jo uzlabojumi Kurzemes stadionā tik īsā laikā nav nepieciešami. Tomēr tagad LFF vadība apgalvo, ka visu varēšot paveikt ar nepieciešamo finansējumu.

Tikmēr Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks oficiālā vēstulē informējis IZM, ka Kurzemes pilsēta ir gatava uzņemt tik augsta līmeņa spēli. Liepājas pilsētas domes vēstulē Sesks min, ka spēles norises nepieciešamajiem uzlabojumiem nepieciešams valsts finansējums nepilnu 500 000 eiro apmērā, tomēr LFF vadība portālam "Delfi" stāstīja, ka tā ir kopējā nepieciešamā summa – no tās 1/3 kopīgi apņemas segt Liepāja un LFF, bet 2/3 būs nepieciešamas no valsts.

Seska vēstulē noradīts, ka apgaismojuma uzlabošanai nepieciešami 360 000 eiro, tablo uzstādīšanai 56 162 eiro, bet krēslu nomaiņai stadiona tribīnēs – 76 396 eiro. Ne LFF, ne Liepājas dome savās vēstulēs nemin nekādu datumu, kas ir galējais problēmas risināšanai un līdz kuram ir nepieciešams finansējums, lai Liepājas stadionu savestu nepieciešamajā kārtībā.

Kā norāda IZM valsts sekretāra vietnieks, Sporta departamenta direktors Edgars Severs, esošā problēma ir plašāka nekā tikai spēle pret Portugāli. Latvijas futbolam ir nepieciešama alternatīva "Skonto" stadionam, bet Rīgā notiekošā stadiona "Daugava" rekonstrukcija neļaus tur spēlēt vēl vismaz līdz 2019. gada vasarai. Severs atgādina, ka Liepājas stadions šobrīd neatbilst UEFA prasībām, ja Kurzemes klubam būs panākumi Eirokausos, tāpēc ieguldījums Liepājas stadionā būs drošības garants panākumu gadījumā.

"Arī runājot par spēli ar Portugāli, LFF saka, ka viss būs kārtībā. Bet kas būs pēc mēneša vai diviem," šaubas māc Severu.

Ja LFF nāksies izvēlēties rezerves variantu Liepājā, tad neskaidri paliek vairāki jautājumi – vai UEFA pieņems veiktos uzlabojumus Liepājā; kā tiks atrisināta līdzjutēju problēma, jo biļetes uz spēli Rīgā praktiski ir izpārdotas (Rīgā un Liepājā stadiona ietilpība atšķiras par vairākiem tūkstošiem); vai Portugāles puse piekritīs steidzamai spēles norises maiņai, u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!