Gan Latvijā, gan ārzemēs nesaskaņas par līgumsaistību pildīšanu starp sporta klubiem un viņu nolīgtajiem pārstāvjiem nav retums. Taču līdz Latvijas tiesu sistēmai šādas domstarpības gan nenonāk bieži. Tas gan noticis trenera Nuncio Dzavatjēri gadījumā, kuram konkrēta nianse līgumā spieda vērsties pie Rīgas rajona tiesas Jūrmalā, kas nupat apstiprinājusi izlīgumu starp viņu un futbola klubu "Spartaks".

Itālietis Nuncio Dzavatjēri pašmāju futbola vidē ir labi zināms speciālists. Treneris pirmo reizi Latvijā strādāja 2009. gadā, kad pārņēma futbola kluba "Ventspils" vadību no Romāna Grigorčuka. Viņš tādējādi baudīja iespēju ar kurzemniekiem startēt UEFA Eiropas līgas pamatturnīrā, kas ir Latvijas futbolā neatkārtots sasniegums.

Latvijā treneris atgriezās pirms 2019. gada sezonas, kad tika nolīgts futbola kluba Jūrmalas "Spartaks" galvenā trenera amatam. Vienība sezonas laikā ar speciālistu pat pagarināja līgumu uz vēl divām sezonām, bet 2020. gada sezonu speciālists klubā tā arī neuzsāka. Abas puses jau februārī šķīrās, "Spartaks" vienībai vismaz publiski minot, ka vienošanās ar speciālistu pārtraukta viņa ģimenes apstākļu dēļ.

Tomēr trenera un "Spartaks" vienības saistības pilnībā noslēgtas vien pirmdien, 15. novembrī, kad Rīgas rajona tiesa Jūrmalā apstiprināja izlīgumu starp abām pusēm. Strīda avots – trenerim neizmaksātā kompensācija pēc līguma laušanas.

Tiesa, formāli prasītājs bija Dzavatjēri piederošs uzņēmums "NL Football Consult OÜ", kas reģistrēts kaimiņzemē Igaunijā. Šis faktors skaidro, kāpēc lietā tika iesaistīta tiesa. Gadījums arī mudina pievērst uzmanību tam, cik neaizsargāti mēdz būt Latvijā nodarbinātie futbolisti un treneri.

Līgums ar neatbilstošu punktu

Nuncio Dzavatjēri tiesā pārstāvēja jurists Kristiāns Vunge. Jurists portālam "Delfi" atklāj, ka viņu uzrunājis paziņa, kurš Latvijā izpalīdzējis Dzavatjēri ar tulkošanas pakalpojumiem. Juristam interesanta šķitusi iespēja iepazīt profesionālā sporta "virtuvi" Latvijā. Sākotnēji "Spartaks" uz Vunges klienta vēlmēm pat atsaucies pretimnākoši, taču pie līgumā paredzētās kompensācijas Dzavatjēri nav ticis.

"Viss it kā bija pozitīvi. Klubs pateica, ka viss būs kārtībā – situāciju atrisināsim un samaksāsim. Beigās pie nekā nenonācām. Tāpēc iesniedzām prasību tiesā," stāsta jurists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!